Varikokéla vo vyššom veku

bohjelaska
6. jan 2017

Ahojte,
manžel má 45 rokov. Už 3 roky sa snažíme o bábo a nedarí sa. Spermiogram mal tak na 50% dobrý. Na urológii mu zistili varikokélu a odporučili operáciu. Čím viacej o tom čítam, tým menej som presvedčená, že by nám to pomohlo, hlavne kvôli veku. Ja som podľa gynekológa v poriadku. Aké máte vy skúsenosti s touto operáciou? Pomohlo vám to? Ďakujem.

lal
6. jan 2017

@bohjelaska my mame cerstve skusenosti s tym....manzelov spermiogram bol cista katastrofa, udajne sa s tym neda nic robit...na vlastnu past sme vyhladali lekara v Prahe, ktory mu diagnostikoval varikokelu ako pricinu tohto stavu. Spermiogram sa sice pravdepodobne vobec nezlepsil, ale ja som zrazu 8 mesiacov po operacii otehotnela. Dovtedy sme sa snazili bezuspesne 4,5 roka. Kazdy lekar na Slovensku tvrdi, ze to nepomoze, hlavne kvoli tomu aby vas dostali do centra, ale uspesnost otehotnenia po operacii varikokely je 80% do dvoch rokov od operacie - za predpokladu, ze operacia je vykonana dobre.

stanka4891
6. jan 2017

Urcite odporucam aj z vlastnych skusenosti, aj ako operacna sestra. Operacia je to mala, manzela mozu pustit este rovnaky den domov a za radost z babatka to jednoznacne stoji!

snazilka1983
6. jan 2017

Manžel mal tiež varikokelu. Operovali ho a bolo všetko ok. Držím palce choďte do toho.

bohjelaska
autor
6. jan 2017

Ďakujem baby, komplikácie po tom neboli žiadne? Trochu sa bojím, lebo viem, že by sa na to dal len kvôli mne.

stanka4891
6. jan 2017

Vobec nic, vsetko je doteraz ok. A neboj, netobi to len kvoli tebe, predsa babatko chcete obaja 😉 a ked sa podari, teba caka porod 😊 takze ziadne vycitky. Drzim palce!

lal
6. jan 2017

@bohjelaska ten zakrok je fakt uplne banalny, trvalo to tak 20 minut. Dajte pozor na sposob operacie - robi sa to viacerymi metodami, ale najucinnejsia je vraj mikrochirurgia, neviem ci to vobec na Slovensku robia. Moj manzel isiel do nemocnice v nedelu poobede, v pondelok rano bol zakrok a v stredu skoro rano sme uz odtial odchadzali. Komplikacie ziadne, jedine citi, ze nemoze zatial behat a skakat, len posilnovat bez skakaciek. Jazvu vobec nevidno, treba ju hladat... Po operacii zostal este dva tyzdne doma - nemusel, mohol by pracovat, ale lekar opdporucal nech si oddychne este v klude doma. Nemal ziadne bolesti ani nic takeho. Za mna ucite odporucam. Aha a mal 33 rokov ked mu to robili.

Este jedna vec - udajne skor ci neskor by na tu operaciu ist musel, pretoze by mu varikokela zacala postupne sposobovat bolesti, mozno za 10 rokov alebo tak. Takze radsej to spravit hned a pokusit sa este o babo, ako to zbytocne odkladat a potom si trieskat hlavu, ze ste to aspon neskusili. Vysledok ti sice nikto nezaruci, vobec sa vam to nemusi podarit anio po operacii, ja som s tym ratala...ale tych 80% do dvoch rokov je stale daleko viac ako cca 30% pri IVF.

bohjelaska
autor
6. jan 2017

@stanka4891 Hej bábätko chceme obaja, no keďže už dvoch chlapcov máme jemu na tom až tak nezáleží.

bohjelaska
autor
6. jan 2017

@lal No na Slovensku sa to nerobí, Prahu sme zatiaľ nezisťovali. Môžem sa opýtať na meno lekára a kontakt? môže byť aj do IP. Vďaka

snazilka1983
6. jan 2017

@bohjelaska žiadne komplikácie. Ak si pofnuka tak len preto ze to je chlap 😉

kikagaj
25. sep 2017

@snazilka1983 ahoj a po operacii varikokeli ste otehotneli prriodzene? My mame už množstvo po Folandrole ako tak ok, morfo bola vždy fajn, ale pohyb len na mieste a varikokelu...ten pohyb bol tak že 3% :( akurat partner ma už skoro 40 :( operaciu nam odporučil androlog..v centre nas tlačia do ICSI

deni05
2. aug 2022

@lal ahoj, môžem sa aj ja opýtať na meno Dr. v Prahe a názov kliniky, kde to robia. Ďakujem

stanka4891
3. aug 2022

@deni05 za týmto zákrokom určite netreba chodiť do Prahy. Je to malá operácia, robia ju určite na každej urologickej klinike. Nie je to ani mikrochirurgia, ale robí sa to formou jednodňovej chirurgie, čo znamená, že ráno prídete a poobede idete domov. Som operačná sestra, viem, o čom hovorím. A my sme boli v Martine.

deni05
5. aug 2022

@stanka4891 my me boli v BB, žiaľ po 3 rokoch sa to vrátilo a objavilo aj na druhej strane, 3. stupeň.

stanka4891
5. aug 2022

@deni05 je to ochorenie žíl, rovnako, ako napríklad krčové žily.. takže ak má niekto geneticky dané ich silné oslabenie, recidívam - opakovaniu sa bohužiaľ nevyhne 😔

deni05
5. aug 2022

@stanka4891 áno, žiaľ, len je potom otázne, či do toho opäť zasahovať, keď to nepomohlo ani 1.-krát