Úzkostné stavy, stres

mediana
28. máj 2023

Jedna sa o môjho brata. Uz nevieme, čo s ním ďalej a ako mu pomôcť. 30 ročný, VS vzdelaný, dobrá práca, vysnene bývanie v centre mesta, byt na hypo. Problém je, že nedokáže zvládať stres v práci, následne ma problémy s jedením, nechutenstvo, nespavost, nezáujem o koníčky, o nič, už to trvá dlho a len sa to zhoršuje. Uz aj menil prácu, tak isto sa zacyklil do toho istého. Pre nás sú to banality, on si s tým nevie poradiť a odosobnit sa. Ak by opäť menil prácu, zas by bol v strese z finančného zabezpečenia. Navštevuje pravidelne dobrú psychologicku, odtiaľ ide vždy nadšený, plný sily, čo mu vydrží tak do ďalšieho dňa. Raz skončil už aj u psychiatra nastavený na lieky. Partnerka ho opustila pred nedávnom asi kvôli týmto stavom, ale to paradoxne teraz ani tak nerieši. Ako mu pomôcť ? Denne s nim telefonuje mama, ja... dookola tie isté telefonáty. Je skôr introvert, všetci jeho priatelia už majú rodiny a bývajú ďaleko. Navonok ma všetko čo chcel zatiaľ dosiahnite a pri tom vo vnútri je úplne rozorvany, je mi ho veľmi ľúto.

luccija
28. máj 2023

@mediana asi nie je vhodný na takú stresovú prácu?
Nie je pedant, workoholik?Možno sa príliš snaží byť dobrým zamestnancom a dáva do toho veľa.Uz neberie lieky?

luccija
28. máj 2023

@mediana taký snaživý typ vyhori v každej práci, keď nezmení myslenie

mediana
autor
28. máj 2023

@luccija veľký pedant, presne co píšeš, že je veľmi zodpovedný a snaží sa byť naj... lieky už neberie, to tuším dostal len tak jednorazovo, asi na spanok... myslíš ze lieky sú v tomto prípade riešením? To by znamenalo ze by bol už navždy na nejakých liekoch?

mediana
autor
28. máj 2023

@luccija no to presne nevie ako zmeniť to myslenie. Dookola mu to opakujeme

luccija
28. máj 2023

@mediana to je veľmi ťažké.Je taký zodpovedný, všetko si príliš berie..neboli na neho rodičia v detstve prísni?To je úloha psychológa, aby ho to naučila, aby pochopil, že sám sebe škodí a nemôže ísť stále na doraz, lebo vyhori.Nechce zlyhať, chce byť dobrý, možno čaká ocenenie?
To máš ako so ženami čo sú pedantne a niekoľko x denne upratujú aj, keď to nie je treba, lebo musia to mať dokonale a nie sú spokojné.
Má nejakú riadiacu funkciu?

luccija
28. máj 2023

Neuvažoval ísť k psychiatrovi na antidepresíva?
Lebo takto si privodí žalúdočné vredy, neurózu.
Tento typ povahy berie všetko ako výzvu a ide do toho naplno.Dali mi šancu nesmiem sklamať a pod...dlho chodí k psychologicke?
Mal by viac oddychovať šport, vypnúť, on nemá potom čas zregenerovať a stane sa mu to isté ako v minulej práci a stane sa mu to aj o 3 r v ďalšej...keď nezmení prístup.Ked nájdem zajtra Ti pošlem dobrý podcast.

mediana
autor
28. máj 2023

@luccija presne, mam pocit, že to je na veľmi dlhú trať toto a začínam si tiež myslieť ze bez liekov to nepôjde. Nie, prísni určite neboli, mali sme normálne pekne detstvo. Nemá ani riadiacu funkciu, je na nákupnom oddelení v automobilke...zodpovedá za pridelené projekty, cenové ponuky... len k tomu psychológovi chodí už skoro rok a ja by som čakala už nejaké výsledky, preto ci ho skôr nedotlacit opäť k psychiatrovi...

mediana
autor
28. máj 2023

@luccija už je tak zacykleny zas, že nevie už ísť ani do fitka, ani oddychovať, ani nič... ach jaj, ľúto mi to je, ale asi iná možnosť nie je len doktor...

teleskop
28. máj 2023

@mediana psychiater a zmeniť psychologs

luccija
29. máj 2023

@mediana tak to je už na psychiatra.Psycholog to nevidí či nezdoveri sa jej?Ak ho to už takto osobne obmedzuje, že nerobí aktivity, ktoré ho bavili je to zle.Aj ten rozchod mu nepridal na pohode.

mediana
autor
29. máj 2023

@luccija ja si myslím ze možno nepovie všetko dopodrobna. Dnes mamča ide volať psychologicke. Aj keď jej nič konkrétne nemoze povedať, tak aspoň rada ohľadom psychiatra. Aj tak ďakujem za postrehy a druhy, nezaujaty názor, som v podstate rada, že sa zhoduje s naším.

luccija
29. máj 2023

@mediana možno sa hanbí citi neschopný a zataji niektoré veci.AD nie sú hanba možno to berie ako zlyhanie, že to nezvládol sám.Bude si viac veriť, nebude mať fyzické a psychické prejavy už je čas, keď sa neposunul držím palce!

cukroska
4. jún 2023

@mediana presne rovnakého mám kolegu .Šikovný, až príliš aktívny, všetko každému chce vyhovieť, nevie povedať nie. Všetci ho chvália,zaujíma sa aj o to čo nemusi a nie je v jeho náplni práce, obrovský pedant, ale pri tom všetkom o sebe tvrdí opak. Dokola rozpráva ako nič nevie, aký je neschopný. Stresuje za všetko, napriek tomu, že je najlepší.Na muža berie strašne všetko vážne,emocionálne všetko prežíva a stále dokola o tom rozpráva. Stále tvrdím,že to nezvláda už psychicky. Nevie spávať, je vraj na neurol a liekoch na spanie. Pracuje nočné. Má zodpovednosť veľkú, ale pritom my všetci sme presvedčený, že to zvláda perfektne keby si všetko nebral tak osobne.