Úzkostné stavy a panika z chrbtice

8. mar 2024

Prosím vopred len o skúsenosť od tých, ktorí si tým prešli. Som tehotná, zablokovaná hrudná chrbtica, strašne ťažké dýchanie, lapanie po dychu, ťažoba na hrudi, bolesť lopatiek a pod lopatkami a bolesť hrudnej kosti. Neschopnosť spať, ležať, robiť čokoľvek v záklone. Z toho úzkostné stavy, strach o seba, strach výjsť z domu, strach zo zadusenia v noci. Ako vám to prešlo? Nejaké cviky? Navštevujem skúseného fyzioterapeuta (zatiaľ len 2x), vyšetrenia urobené všetky (kardiológia, interné,…) nakoľko som tehotná (32.tt) a nechcem nič podceniť. Všetko v poriadku- záver blokáda hrudnej chrbtice. Lekár spomínal a čítam to aj všade, že z toho vznikajú aj ataky a úzkosti. Neviem sa toho zbaviť.

gemerka17
8. mar 2024

Na chrbticu cvičiť pod dohľadom skúseného fyzioterapeuta. Aj keď si tehotná, už vo vysokom štádiu, tak ti vie trosku pomôcť. Avšak tvoj hlavný problém sú úzkosti a psychika - strach, ktory vyusti do panickeho ataku. Už dávno si mala byť u psychologa, pripadne hodiť rec s psychiatrom. To sú jediný dvaja, čo ti so psychickým stavom môžu pomôcť a ten mas podľa tvojho opisu v keli. Treba riešiť, neboj nie si jediná.

autor
8. mar 2024

@gemerka17 môj problém je chrbtica, nie psychika..ja som ju mala úplne ok, dokým nezačala táto chrbtica…hoď do googlu hrudná chrbtica a úzkosť..psychoterapeutka ma odpinkala, že mi nič nie je..všetci odborníci sa zhodujú na problémoch s chrbticou…sú aj tú také diskusie, kedy zdravý človek z chrbtice mal panické ataky, preto pýtam o radu len takýchto ľudí, kt. si tým prešli…

gemerka17
8. mar 2024

Ak máš ten pocit, že je to tak, tak začni liečiť chrbticu. Liečba je iba tvoje úsilie a peniaze. Je veľa toho, čo môžeš urobiť. Téma chrbtica sa tu opakuje každý boží deň 2 krát. Nie je problém použiť google.
Väčšina pacientov si však nechce priznať psychicky problém a dane problémy zvaluje na iné diagnózy, ktoré s tým nič nemajú a potom sa točia v bludnom kruhu.

marca12
8. mar 2024

Fyzioterapeut by ti mal ukazat cviky,ktore mozes cvičiť. Dobre je suche teplo a jemne masirovat,prehrievat a cvicit.

siegi
9. mar 2024

Ja som skor uzkostlivy typ ale akonahle som zablokovana tie uzkostne stavy sa poriadne zhorsuju. Pokial je chrbtica ok ani neviem ze mavam uzkosti

autor
9. mar 2024

@siegi no ja som toto nemala v živote a problémov s chbrticou som už mala viac, síce sa mi aj horšie dýchalo, ale nikdy nie tak, teraz to vyústilo do úzkosti, paniky a pod.,
A máš skúsenosť aj v tehu? Či nie?

autor
9. mar 2024

@siegi a čo ti na to prosím pomáha?🙂

nicicka
9. mar 2024

Tieto problémy majú zväčša ľudia ktorí si myslia ze to co si myslia je tak ako si myslia 😁. Ak si prečítaš nejaké články tak uzkost a depresia sú spojené s bolesťou chrbta a nezistilo sa ci bolesť chrbta spôsobila uzkost alebo uzkost spôsobila bolest chrbta. Toto sú citlivé veci a veľa ľudí si nechce priznať ze ma psychicky problém lebo mat fyzicky problém je akceptovatelnejsie. Pritom si týmto zmyslanim oddialuju vyliečenie sa. Tieto veci sa riešia komplexne...držím prsty.

sasenka5
9. mar 2024

@nicicka jasné, jedina cesta je psychiater a AD 😂 najlepšie v tehotenstve jej poraďte rovno AD 🙂
Najhoršie na tom celom je, že naša spoločnosť už všetko zhadzuje na psychiku. Som zdravý človek, nikdy v živote som netrpela žiadnymi psychickými problémami, som psychicky dosť silná a stabilná, aj napriek tomu som v živote zažila blokáciu krčnej a hrudnej chrbtice, kedy mi boli dráždené nervy inervujúce srdce a pľúca a mala som takú úzkosť a paniku, že som nerozumela čo sa deje. Trvalo to len krátko, môj problém vyriešil fyzioterapeut na 3x 🙏 Takže prosím, ak sa neviete zapojiť z vlastnej skúsenosti, kusnite si radšej do jazyka ;) a nedeptajte človeka…

sasenka5
9. mar 2024

@autorka pišem ti 🙂 nemá zmysel sa tejto blbej slovač pýtať čokoľvek ohľadom psychiky..tu je vždy len jedna možnosť- psychiater 😂 vždy z teba urobia psychopata

nicicka
9. mar 2024

@sasenka5 Nuž, čo ti na to...si šťastný človek a buď za to vďačná. Zjavne tvoje úzkosti boli len úzkosti aké prežíva bežný človek a nemalo to nič spoločné s psychickými diagnózami...

rozculena
9. mar 2024

@gemerka17 nepotrebuje psychiatra......

rozculena
9. mar 2024

poznám.......neviem,čo ti mám poradiť,chodila som dlhodobo k fyzio.....keď to na mňa prišlo,začala som sa zaoberať nejakou činnosťou....umyť riad,naložiť prádlo do práčky....proste začať niečo robiť.Pokiaľ bola vonku zima,tak som išla na balkón alebo som otvorila okno a nadýchala sa studeného vzduchu,opláchla som si tvár a hrdlo studenou vodou,neutierala som sa....Hlavne som si uvedomovala,že neumieram,že ako to prišlo.tak odíde....

rozculena
9. mar 2024

@nicicka hlúposť.......umelo sa vyrábajú psychiatrickí pacienti,presne takýmto spôsobom.Do mňa hučala neurologička,že musím brať lieky,mne bolo po jednej tabletke tak zle,že som chcela spáchať samovraždu.Našťastie mám červenú kontrolku v hlave.....fungujem bez liekov a som v pohode,ani neviem,kedy som mala naposledy nejaké problémy.

nicicka
9. mar 2024

@rozculena tak teda už po tej jednej tabletke vieš ako sa cítia psychiatricky pacienti...žijú tak mesiace, roky. Máš šťastie ze k nim nepatriš.

rozculena
9. mar 2024

@nicicka tá tabletka mi vyvolala ďalšie stavy,ktoré som dovtedy nemala.....dlho som s tým bojovala. Je to svinstvo,do ľudí,ktorí majú napr.tetániu ako ja,to mnohokrát pchajú zbytočne.....

nicicka
9. mar 2024

@rozculena ale sú ľudia ktorí to potrebujú. A je normálne ze AD stavy najprv zhorsia a až po mesiacoch vyrovnajú hladinu serotoninu. Len som tým chcela povedať ze su ľudia ktorí sa bežne cítia tak ako ty po tej jednej tabletke. Lenže zdravý človek si to vôbec nevie predstaviť. Ty už áno...

rozculena
9. mar 2024

@nicicka ale autorka otázky nie je psychicky chorá.Neviem,prečo tu stále tlačíš tému psychiatr.

nicicka
9. mar 2024

@rozculena lebo to môže byť len začiatok...

siegi
9. mar 2024

Pravidelne cvicenie a masaze. Mala som v druhom tehu s tym problemy. Skuseny fyzioterapeut mi pomohol a ked bola zle viacej horcik a guajacuran

autor
10. mar 2024

@rozculena ďakujem veľmi pekne za rady, osobnú skúsenosť a pochopenie 🙏❤️ zbytočne ja už nejdem reagovať na komentár vyššie, ja viem aký žijem život a aká šťastná a spokojná v ňom som, nikdy som sa ani nepriblížila ku psych. problémom ako sú úzkosti a stavy paniky, za čo som samozrejme veľmi rada…sťažené dýchanie mám vyslovene v záklone, v jednej jedinej polohe a preto sa mi aj veľmi zle leží v noci…verím, že mi s tým fyzio tiež pomôže, ale určite to chce čas. Ďakujem!🙂

autor
10. mar 2024

@siegi ďakujem veľmi pekne!🙂 magnezko užívam, len trpím celý život nízkym tlakom a to magnezium mi ho ešte viac znižuje, čiže nemôžem nejako zvyšovať dávky🙈
Verím, že mi fyzio pomôže🙂 ďakujem.

betulinka1
10. mar 2024

Neboj sa. Chrbat ma teraz záťaž ale to prejde. Fyzioterapeut a cvicenie ti urcite pomoze. Aj ked je jasne, ze vsetky cviky nevies robit. Mam doma taketo dve pomocky a ked nestiham cvicit tak aspon tymto si ponaťahujem hrudnú. Na nete mam kopec videi aj podla tych vies cvicit. Naprikald rychla fyzioterapia, rozhyb to.

autor
10. mar 2024

@betulinka1 ďakujem veľmi pekne! Vyskúšam si nájsť aj ja nejaké cviky vhodné pre tehotné. Je to veľmi obmedzujúce…

betulinka1
10. mar 2024

Je ale na chrbat su paradoxne velmi jednoduche cviky s velkym efektom. Ale to si s tebou prejde aj fyzioterapeut. Potom je otazka, ze to vobec nemusia byt stavce ale iba svaly. Lebo ak by to boli stavce, moze ti pomoct aj chiropraktik. A ako to napraví tak uz iba udrzujes cvicenim. Skus aj masaz, da sa aj po sediacky, ak ide o hornú chrpticu, Skus ist dvakrat do tyzdna aspon 3 tyzdne. Krasne sa ti úľavi. Ked ti to rozmasiruje, tak ti staci raz za dva tyzdne a aj po porode, lebo to zase budes zataz ako sa budes nakláňať s babatku a stres. Stres dokaze paradne stahnut chrptove svaly. Si všimni na sebe, ked si v strese davas plecia k ušiam a uplne sa ti stiahnu trapézy. Cize vedome sa ich nauc uvoľňovať. A na ukludnenie hlavy si vypocuj Martina Lajprika na youtube. Hypnoza na zaspavanie, relaxácia. Das sluchadla a spis.

rozculena
10. mar 2024

@betulinka1 o bože,chiropraktika rozhodne nie!Na Slovensku to nie je uznané ako zdravotná špecializácia či odbor. Chiropraxia je preto na Slovensku neregulovaná a chiropraktikom sa nazývajú kadejakí ľudia,čo "naprávajú".Rozhodne by som nenechala na seba šahať človeka,čo nemá vzdelanie.Jedine fyzioterapeut alebo dobrý masér.

rozculena
10. mar 2024

rozhodne sa vyhni chiropraktikovi.....neverím nikomu,kto to o sebe tvrdí.....musel by študovať v zahraničí....

betulinka1
10. mar 2024

@rozculena nie je chiropraktik ako chiropraktik. Taky co maju niekoľkoročnu prax a presne ako pises chodia aj do zahranicia, pomahaju profi športovcom, vedia velmi pomoct. Ale aj oni ti povedia, ze teraz ti pomoze ale ty musis potom vela cvicit. Bola som aj u takeho vo Vlcanoch Jančo sa myslim vola, 10 rokov dozadu, co robil uplne jemnu techniku a ziadne lámanie kosti. Neviem ci este zije, lebo uz vtedy bol velmi stary. Bola som aj u takeho co robi profi športovcov a ten teda nerobil jemnu techniku ale tiez mi nelamal telom. Ale napriklad ma upozornil, ze svaly okolo ľavého klbu musim viac cvicit, videl to z postoja. To iste mi potom za rok povedala aj fyzio. Takze nie kazdy je šarlatán.