Úzkostná porucha u 20-ročnej

renata27322
6. mar 2024

Ahojte, mám 20 a bojujem s úzkosťou už skoro rok. Z predošlej HAK som mala úzkostnu poruchu, tak som zmenila lieky ale stále to ma na mňa dopad. Nedokážem ísť niekam sama, vždy potrebujem mať pri sebe niekoho blízkeho. Vždy ma prepadávajú myšlienky, že čo ak sa mi niečo stane, čo ak omdliem/dostanem infarkt/pozvraciam sa (mám emetofóbiu). Viete mi poradiť ako s tým bojovať? Psychológov som obehala, psychiater dá len lieky ktoré som už v minulosti brala a nepomohli. Snažím sa byt v pohybe a zamestnávať si svoju myseľ, chodím s partnerom na prechádzky. Viete mi poradiť ako sa naučiť, alebo skôr dostať sa naspäť do toho, že viem niečo robiť sama, ísť niekam sama, byt sama? Dakujem

marianarem
6. mar 2024

@renata27322 renata27322 Co znamena, ze si obehala psychologov? Bola si u niekoho na dlhodobejsej terapii? Pri takychto poruchach by som povedala, ze ten rok treba urcite. Ak ti nepomohli psychologovia predtym, tak treba hladat dalej. Mne kedysi vysiel az 5 pokus, no tam som od zaciatku videla, ze toto je ono, tam to malo spad. V podstate od najhorsieho mi.psychologicka odpomohla za 2 sedenia tym, ze nasla skutocnu pricinu strachov. Ale ta sa potom riesila dlho, zopar rokov.
Ja som ale teda nastastie nikdy neprestala sama vychadzat z domu, to som si povedala, ze to fakr nie, lebo by mi to strasne obmedzovalo zivot. Mne to ako motivacia stacilo. No ale inak mozes skusat postupne. Tak chod napriklad najprv len 100 metrov sama, s tym, ze partner bude cakat pri mobile. Po 100 metroch sa vrat domov. Takto tyzden mozes chodit tych 100 metrov a pravdepodobne zistis, ze sa nic nestalo. Tak mozes ist potom 200 metrov atd. Pocas pohybu vonku sa mozes sustredovat na okolie, napr. pocitat, kolko stromov uz zacina kvitnut a podobne. Ale niekomu zase pomaha, ked vnima svoje pocity. Bojim sa, ze teraz odpadnem? Ano, bojim. Kde to citim? Citim slabost v nohach. Da sa s tym ist? Da. Tak co, bojim sa, ale idem. Je to neprijemne, ale nie nebezpecne.

renata27322
autor
6. mar 2024

@marianarem ďakujem, určite vyskúšam. Psychológom nechodím už a zatiaľ sa snažím “na vlastnú päsť” sa toho zbaviť, čítam veľa kníh o psychike a snažím sa osvojiť si nejaké metódy a praktiky, pomáha mi dosť varenie alebo upratovanie, to ma veľmi baví. Ďakujem za radu, určite skúsim

domi2425
6. mar 2024

@renata27322 skus chodit medzi ludi postupne.. neviem ci byvas na dedine alebo v meste, ale skus napriklad najskor tyzden - dva chodit napr. do jednoty alebo nejakej malej vecierky kde chodi malo ludi, potom skus napr. lidl alebo nejaky vacsi obchod, ak mas rada hudbu vzdy maj aspon jedno sluchatko a pusti si nieco ukludnujuce co ta bude drzat v tej tvojej bublinke ale tak aby si vnimala aj okolie, suhlasim s vyssie napisanym🙏skusaj si uvedomovat tie strachy ktore mas, preco ich mas a ci ta ovplyvnuju natolko ze by si nemohla dalej.. malymi krocikmi to pojde, davaj si malicke ciele na par dni a postupne ich splnaj, vyhnes sa tak silnej demotivacii z neuspechu.. a skus nejaku porovnavacku mozno😄pisala si ze rada upratujes a varis, vtedy sa vies uvolnit tak preco nie ked ides von? co ine tam je ako doma? (to len tak na zamyslenie) tvoja uzkost sa vztahuje hlavne na tvoj zdravotny stav aspon z toho co si napisala som to tak pochopila.. skus si dostat do hlavy ze ak sa ti nieco stane vonku tak budu naokolo ludia ktori ti mozu pomoct, aj ked to nebudu tvoji blizki

renata27322
autor
7. mar 2024

@domi2425 áno to je to, na čom sa snažím zapracovať, snažím sa zahnať myšlienky že ak by sa mi vonku niečo stalo, tak by mi nikto nepomohol, aj keď niekde hlbšie v sebe viem, že to tak nie je

domi2425
7. mar 2024

@renata27322 drzim ti palce🫶🏻