Úzkostná porucha

klara7227
13. dec 2021

Ahojte, chcela by som sa opýtať, či ste niekedy niečo také zažili a najmä, či ste sa z toho dostali niekedy vôbec, či už pomocou antidepresív alebo zmenou myslenia (ak sa to vôbec dá).
Skrátka som mladá a zdravá žena po fyzickej stránke, avšak po psychickej stránke mám trocha problémy. Mám strach z vecí, ktoré nie sú nebezpečné a stres zo situácií, ktoré sú bežné. Hrozne, ale hrozne si namýšľam. Takých ľudí je veľa, čo si namýšľajú, keď niečo čítajú, avšak problém je, že posledné roky akoby sa tých vecí neviem pustiť. Či čítam o schizofrénií, či o poruchách osobností, či o úzkostných poruchách ...môj záver je vždy, že to určite mám. Jasné, sú dni, kedy dokážem rozmýšľať triezvo a povedať si, že veď je to blbosť a mávnuť nad tým rukou, ale sú aj dni, kedy ma to ozaj trápi, hoci okolie mi stále hovorí, že vyzerám dobre, že som veselá, že ide zo mňa pozitívna energia a je pravda, že navonok žijem normálny život ako ostatní kolo mňa, čiže asi o nejakú reálne vážnu psychickú poruchu nejde, lebo nemám depresie, nemám OCD, ani nemávam panické záchvaty (občas dám do paniky sama seba, ale to je trošku iné). Niekedy akoby sa neviem sústrediť, ale to máva veľa ľudí, inokedy akoby vnímam až príliš. Stále sa musím nejako v hlave ukľudňovať, lebo sa bojím, že sa niečo stane. Je to taká psychická hypochondria, lebo fyzických chorôb sa nebojím až tak, je tu aj tá korona, ale nejak nebláznim z toho, nie že by som sa nebála vôbec, ale chápete. Najhoršie je, že ja sa liekov bojím a aj psychiatra sa bojím, lebo keby mi povie, že mám nejakú poruchu osobnosti alebo psychózu, tak ma asi zloží a môžu ma rovno zavrieť 😀
Reálne dúfam, že je to len úzkosť a že nie som jediná, komu takto zašibalo a že je cesta z toho von minimálne nejakou zmenou myslenia a pri najhoršom aj tými tabletkami.
Mimochodom už som s týmto raz bola u psychiatra a povedal mi, že na schyzofréniu som stará, že depresívne nevyzerám, že OCD nemám určite a tie poruchy osobnosti pokiaľ viem, tak tiež začínajú v dospievaní alebo proste skorej a ja mám 30 rokov zachvíľu. Povedal mi, aby som začalo kus meniť svoj spôsob myslenia, že sa to dá, ale prešiel odvtedy asi rok a je mi lepšie, ale stále sa bojím ísť napríklad sama na aute do iného mesta a také podobné veci a najmä toto nahováranie si sa ešte zhoršilo.
Spím dobre a to búšenie srdca alebo dusenie a také príznaky, to vôbec nemám. Ďakujem za každú reakciu, poprípade ak viete odporučiť dobrého psychiatra v okolí Nitry, budem vďačná.

goblinko1
13. dec 2021

@klara7227 úplne moje slova... neviem čo je vo vzduchu ale viacerí v mojom okoli to tak majú... ukludnujem sa že je to len panicka uzkost ale aj tak si chcem dať urobiť vyšetrenia lebo to je už na zbláznenie nevedeiet na com si.. kedysi som tiež mal no prešli.. ale teraz jak mám stresujúce obdobie sa to zase vrátilo..

klara7227
autor
13. dec 2021

@goblinko1 Kľudne mi môžeš o tom napísať, ak sa chceš vyrozprávať.

klara7227
autor
13. dec 2021

@goblinko1 Podľa mňa ľudia, ktorí reálne majú psychózu alebo tak, tak to vôbec ani neriešia, lebo o tom ani nevedia, že je s nimi niečo zle. Ako ja som presvedčené o tom, že to je úzkosť, len neviem, že jak z toho von a spamätať sa. Lebo ani tie úzkosti nemám dáke strašne silné, že by sa s tým ozaj nedalo pracovať. Možno začať si namýšľať pozitívne veci, vytvárať nové presvedčenie. Lebo tbl tiež nie sú riešenie na všetko, treba aj makať na sebe.

petkasaurus
13. dec 2021

@klara7227 ahoj, ja mam generalizovanu uzkostnu poruchu.. Ono myslenim sa to da nachvilku alebo ked je dobre.. To je proste v osobe.. Mne pomohli az lieky.. Dr. Slovacikova je super

3009
13. dec 2021

@klara7227 minimálne na začiatok smer psychológ, to je úzkosť a tá sama od seba neprejde ako depresia. Pri silnej úzkosti sa berú lieky.

klara7227
autor
13. dec 2021

@petkasaurus Takže pomohli tie lieky, hej? Cítil si sa po nich už potom tak normálnejšie? 😀 Lebo zvažujem to ako poslednú možnosť, ale aj sa bojím, že keby už to nepomôže, že stratím poslednú nádej ako z toho von. Hovorím si, že keď už nepomôžu lieky, už nepomôže nič.

klara7227
autor
13. dec 2021

@petkasaurus Inak a ďakujem, to je tuším na Klokočine, už som o nej počula, tak jej skúsim zavolať a hádam budem schopná jej povedať ako sa cítim, lebo niekedy sa to ani nedá opísať.

petkasaurus
13. dec 2021

@klara7227 potom este super mega dobra psychologička je dr. M. Zatkova, tak skus pripadne ju najprv. Dr. Slovacikova je na razusovej pri nemocnici

petkasaurus
13. dec 2021

@klara7227 mne pomohli az tie lieky, ja som mala tazke obdobie v zivote, ale tym ta nechcem nahovarat.. Ja som ale celkovo uzkostna od malicka, len jednu dobu uz sa to nedalo zvladat, lebo to bolo casto.. Nie denne, ale casto.

ivalyn
14. dec 2021

@klara7227 Ahoj. Presne toto som zažívala od roku 2015 od panického ataku. Nahovárala som si hlavne schizofréniu a depresiu. Proste moje dlhodobé strašiaky. Celé dni som sa bála že čo ak mám vážnu psychickú poruchu. No a teraz záver. Trvalo mi to dlho, cca 4 roky. Vzniklo to zo stresu na VŠ. Ako som začala pracovať a začala viesť život bez stresu, tieto strachy pominuli. Potom som otehotnela a tehotenstvo bolo tiež OK. Teraz mám polročné dievčatko a hypochondria je po dvoch rokoch späť. Avšak už nie z psychických chorôb ale "čo ak sa mojej dcére niečo stane". Takže sa to premenilo na fyzické choroby. Tým chcem povedať že dá sa z toho dostať ale potom treba byť ostražitá aby sa to nevrátilo naspäť. Asi som mala viac dbať o psychohygienu viac sa k seba starať po psychickej stránke. Teraz som taká vyplašená a ustráchaná že si neviem rady.

klara7227
autor
15. dec 2021

@ivalyn Ahoj a nenapadlo ti sa liečiť?

ivalyn
15. dec 2021

@klara7227 bola som asi u dvoch psychológov. Kde som im teda hovorila o mojich strachoch. ich prístup bol taký že mi vysvetlili ako úzkosť funguje, teda strach. ako sa to nabaľuje. a teda, že ja určite nemám depresiu, že to vyzerá inak. čiže nejaké uistenie mi to dávalo, ale z dlhodobého hľadiska mi to nedalo nič. skôr som si čítala potom taký anglický blog, kde bolo hrozne veľa ľudí po celom svete s týmito istými strachmi. bola to stránka anxiety no more. po tom ako som mala toľko informácií som uverila že to čo sa mi deje je fakt normálne a je to zbytočný strach.
a lieky som nebrala, nie. verím že sú prospešné pri depresiách ale na tieto moje strachy som ich brať nechcela určite. pretože ja som úzkostlivá povaha od narodenia. je to akoby moja podstata a povaha.

klara7227
autor
15. dec 2021

@ivalyn Jasné, ja to chápem, nakoľko ja takisto depresie nemám, "len" v podstate tieto strachy a dá sa s tým určite krásne pracovať, ale myslím si, že možno tie lieky by pomohlo preto, lebo no za prvé sa nebudeš báť, lebo AD dosť dobre liečia úzkosť, dokonca lepšie ako depresie, ale v prvom rade by si získala nadhľad a vedela sa tak možno pozrieť nato, prečo sa bojíš a začať to riešiť. Pretože strach zahmlieva myseľ a vtedy nedokážeš myslieť racionálne, je to nemožné, takže sa to nikdy ani nevyrieši. Môj názor, každopádne tvoja vec 🙂

kalianka
7. sep 2022

@klara7227 už je to ok u teba?

klara7227
autor
7. sep 2022

@kalianka Áno, už úplne 🙂

kalianka
8. sep 2022

@klara7227
@klara7227 a už neberiem nič?

klara7227
autor
8. sep 2022

Treba sa dať liečiť riadne doktorom, je to choroba, nedá sa to prekonať chcením, to je strašne málo. Pokiaľ máš myseľ tak slabú, že ju ovláda strach a obavy, tak je už pozde niečo riešiť. Treba sa dať dokopy, brať lieky pravidelne a chodiť na terapie a až tak pracovať natom, aby si bola silnejšia a do budúcna sa to nezopakovalo. Žiaľ nič iné ako kombinácia liekov a terapie nie je účinné a čím dlhšie s tým budeš otáľať, tým horšie to bude.

pkalay
18. sep 2022

@klara7227 ahoj toto si napisala presne tak ako to naozaj je ja mam uzkostnu poruchu uz 5 rokov a viem co to je. Bez pomoci liekov sa to neda

klara7227
autor
20. sep 2022

@pkalay Dá sa s tým žiť aj bez liekov, ale o čom je život plný strachu. Ľudia sa boja liekov, že čo to s nimi porobí, ale čo s ich mozgom urobí chronický stres a že z toho môžu mať potom skutočné problémy, toho sa už neboja.

tomi47
6. apr 2023

Dobry deň chcem sa vás opýtať či neviete čo je so mnou niekto poradiť. Blbo v hlave mi je dosť aj taka zmatenost alebo pocit bezvedomia ale som prítomný fungujem normálne nechápem čo sa deje.