Úzkosti z práce

15. feb 2024

Dobrý deň,mám neskutočné úzkosti z práce. Už deň predtým mám strach a ráno keď mám ísť do práce sa zobudím aj hodinu a pol skôr s búšením srdca a strachom a ako keby trasom. Viem,ideálne by bolo zmeniť zamestnanie,ale čo keď zamestnie meniť nechcem? Myslím že nemám zlé zamestnanie,aj v celku pokojné,aj dobre zarobím tak nerozumiem kde môže byť problém. Veľa krát sa mi stáva ,že v práci dostanem panický atak, čo sa snažím nejako skrývať. A stále mám neskutočnú únavu. Mám také lepšie aj horšie obdobia,ale keď to spätne zoberiem,tak to trvá už hádam aj tri roky. Myslíte,že tu by mi pomohol psychiater?

anjelicek26
15. feb 2024

No skus najprv obycajnu preventivku, skontrolovat hladinu magnezia, d-ko, selen, zinok, stitnu zlazu a take tie klasicke podcenovane zalezitosti..ano samozrejme niektore veci maju spustac, ale vela z nich by bez organickej priciny tak neeskalovalo... aspon ako prvy krok... psycholog potom samozrejme...

mamina7070
15. feb 2024

kludne sa objednaj k psychitrovi aj tak sa caka mesiace
a chod medzitym k obvodnemu na zaciatok ti da nieco aj on stabilizujes sa a mozes zacat terapiu
je mylny nazor ze najprv psycholog ak ta tvoje stavy obmedzuju v dennom fungovani treba najprv stabilizovat chemiu v mozgu a potom zacat terapiu
so zlomenou nohou tiez nezacnu hned rehabky 😉

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
15. feb 2024

-edit
Preventívnu mám za sebou,dokonca takú rozšírenú čo sa aj dopláca a všetko relatívne v poriadku. Menej vitamínu D,trocha viac cukru,trocha viac cholesterolu,trocha zvýšené zápalové hodnoty,ale vraj nič také čo by bolo treba riešiť aspoň podľa lekára. No a od obvodného mám predpísaný Frontin,len po prečítaní príbalového letáku a tu na internete má aj chuť prešla,vraj aké to je zlo a ako rýchlo nabieha závislosť. Tak teraz neviem. Druhý týždeň užívam depres, ale neviem či to má nejaký efekt,skôr nie ako áno. Alebo to je skôr také preventívne a u mňa ak je to už rozbehnuté,tak takéto veci nepomôžu.

mamina7070
15. feb 2024

daj si ten frontin a objednaj sa k psychiatrovi moc spekulujes

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
guudy
15. feb 2024

Ak mas aj stitnu zlazu v poriadku, tak by som sa objednala k psychiatrovi a psychologovi zaroven. Lieky od psychiatra ti pomozu stabilizovat chemiu v mozgu a so psychologom budes pracovat priebezne na zvladani uzkosti…

autor
15. feb 2024

A myslíte,že aj polka toho Frontinu by mohla mať nejaký účinok? To len tak,že by som volila menšie zlo..

3009
15. feb 2024

tak Frontin to je cesta k závislosti, tak smer psychiater a radšej AD ako Frontin.

guudy
15. feb 2024

Autorka, sporadicke uzivanie benzodiazepinov ti neuskodi a nevytvori zavislost. Ta vznika pri kazdodennom uzivani (najma ak sa uziva niekolkokrat denne) po 3-4 tyzdnoch. Ano, opatrnost je na mieste, ale netreba z toho robia neviemakeho strasiaka. Hlavne sa objednaj ku psychiatrovi aj na psychoterapiu…

autor
15. feb 2024

No tak vyšetrenie objednané na 28.5.2024 na 12:00. Neviem či sa smiať či plakať. Dalo by sa aj skôr,ale k doktorovi čo nemá zmluvu so žiadnou poisťovňou a prvé sedenie 180€. Tak teraz neviem čo urobiť. Rozmýšľam či toho psychiatra naozaj až toľko potrebujem.😂

luccija
15. feb 2024

@3009 keď nechce zatiaľ brať AD tak je ukludnovak dobrá voľba vždy lepšia ako mať panické ataky a nevyliezt z domu.
Autorka normálne si ho daj ako Ti povedala lekárka veď ho nebudes brať mesiace.Na to je...na úzkosť a tu máš🙂nech Ti je čím skôr lepšie

luccija
15. feb 2024

Odkiaľ si aký kraj?

slovakboy
15. feb 2024

Skús najprv psychologa. On ti povie či ti treba aj psychiatra. Keď zvladas panicky atak v práci, tak to si ešte nebola skutočne chorá. Mne sa podarilo hyperventilovať až do bezvedomia. A potom to trvá pol roka kým môžeš ísť vôbec do práce. Nechci sa dopracovať až tam, kde som bol ja. Niečo ti musí v práci veľmi vadiť, keď sa to prejavuje fyzicky. Psychika môže klamať ale telo neklame. Máš z niečoho veľký strach. Nevieš čo by to mohlo byť? Keď si chodila do školy neprezivala si niečo podobné len v menšom?

ronie338
15. feb 2024

Psychológ ako doplnok ju psychiatrovi a užívať lieky ktoré predpísal lekár. Ja som brala xanax 3x denne 2 týždne, pred tým asi 2 mesiace na spanie a žiadnu závislosť som si nevytvorila. Po nasadení antidepresiv som brala stále xanax ale do 2 týždňov sme ho s doktorkou vysadili a už zaberali antodepresiva. A rozhodne termín narušiť. Keď už je tak rozbehnutá bude to len horšie, najmä keď sa nelieči takto dlho.

lalu_sk111
15. feb 2024

Frontin by mal ucinok. Frontin = Neurol = Xanax. Anxiolytikum, ktore nie je idealne uzivat dlhodobo..Kazdopadne psychiater a psycholog su ta spravna cesta. Verim, ze by ti to pomohlo zlepsit situaciu.

lalu_sk111
15. feb 2024

@slovakboy to nie je spravne povedat, ze nebola skutocne chora. Prave taketo slova mozu v cloveku vzbudit pocit, ze to s nim nie je take zle, a ze vlastne odbornu pomoc az tak nepotrebuje co je hlupost. Potrebuje. Je to ako keby vam niekto povedal: ,,Ale vy nie ste az tak chory, vy ste len hyperventiloval a odpadol ale niekoho ineho odviezla sanitka s podozrenim na infarkt pretoze tak sa mu prejavuju panicke ataky.. "

alexnina777
15. feb 2024

Máš zápal v tele.. píšeš že ti to vyšlo aj vo výsledkoch treba hladať príčinu a nie tlmit to liekmi tieto stavy..
skryté zápaly v tele sposobujú psychické problémy, žiadne antidepresíva ti nepomožu zbaviť sa tohoto stavu, treba nájst povod zápalu a ten odstrániť.. vlastná skúsenosť.. dobre ti píšu aj to že treba skontrolovat hladinu hotmónov a minerálov.. serotonín v prvom rade, jeho nedostatok sposobuje takéto stavy..

autor
16. feb 2024

@alexnina777
Dobre ráno,vy ste lekár?

autor
16. feb 2024

@luccija
Trenčiansky kraj.

autor
16. feb 2024

@luccija
Ja sa práveže nebránim AD ,len ma trocha zarazila tá čakacia doba. A čo sim sa pýtal pár ľudí naokolo,tak vraj to je normálne také čakacia doba.

luccija
16. feb 2024

@slovakboy niekto, až odpadne druhý má len miernu úzkosť či panicky atak a potom je dobre.Mozno si to tak nemyslel, ale aj ten čo to neprežíva až tak silno ako ty je chorý a netreba to zľahčovať, lebo ono to graduje a nabaľuje sa lepšie to stopnúť, pokým je čas.Ty si zistil čo bol spúšťač?pandémia?pár x som čítala tvoje príspevky mal si to ťažké
Autorka žial, také sú čakacie doby je to smutne

alexnina777
16. feb 2024

nie som lekár, ale prešla som si velmi podobným stavom zdravotným.. dlho som hladala príčinu, a nakoniec som ju vypátrala v podobe zápalu. Jediné čo pre mňa mala moja dr. boli antidepresíva, tie som odmietla, a pustila som sa do boja so zápalom.. podarilo sa mi to a som úplne v poriadku

derdia
16. feb 2024

Ahoj, mozes poheat vsetky ambulancie,kde nepridu na nic.
Ale v psychiatriskej, ti rovno pomozu. Ak chces stracat cas, roznymi inymi sposobmi liecby, a samoliecby ok. Ale staci dobry psychos, lieky, na nejaky cas, a robotubudes milovat❤️

slovakboy
16. feb 2024

@luccija u mna bol spúšťač ťažší priebeh covidu. A problémy s dýchaním. Chcel som predýchať pľúca a nafúkol som sa viac krát. Odrazu sa mi zatočila hlava a už som sa zobudil ako pri mne bola cela rodina vystrašená a volali záchranku. Pozriem ruky biele hánky na prstoch biele až modré pery som mal biele v rukách a nohách som mal mravčenie. Syn mi držal hore nohy aby krv šla do hlavy. Až vtedy prišiel strach že asi niečo nie je vporiadku. Dýchal som stále rýchlo a mal som pocit že vo vzduchu nie je dosť kyslíka. Lúčil som sa s manželkou aj s deťmi. Objem vzduchu som nadychoval a vydychovať dostatocne veľký. Prekážky v prieduskach ani v plucach som nemal až na hlboký hlien. Mal som teplotu a silnú hnačku. Celkovo som bol slabý. Myslel som že buď saturácia to bude problém s výmenou kyslíka alebo cukrovkovy zachvat pritom cukrovku nemám. Rodina mi dala cukor. Odrazu mi bolo lepšie. Prišla záchranka a len keď vošli do izby už mi bolo lepšie. Urobili EKG saturáciu aj cukor kontrolu a všetko super. Saturácia 98%. Povedali že som dehydrovaný a mám viac piť. Potom sa to opakovalo. Vždy pri myšlienke na to ako som sa dusil bez kyslíka po zobudení. Úzkosti prišli až neskôr o tri - 4 týždne dokonca som aj do prace chodil. Pssychologicka povedala že boli odpoveďou na tu traumu. A potom to už bolo ozaj bolestivé a furt a nie že len počas záchvatu. Myslím po tých 3-4 týždňoch od prvého ataku.

autor
18. feb 2024

@slovakboy
Neviem ťažko povedať, ale tak myslím,že je normálne mať celý život z niečoho strach. Strach s toho že ťa vyvolajú keď nie si naučený,strach že spadneš keď niekam lezieš,strach že ťa niekto uvidí keď prvý krát fajčíš. Mi čo sme vyrastali ešte v bývalom režime a chodili sme na náboženstvo,tak sme mali strach z učiteľov,pretože nám to dávali pocítiť,hlavne pred prevratom keď asi cítili,že sa blíži koniec. A v práci sa asi nebojím ničoho keď sa nad všetkým zamýšľam,skôr by mi vyšlo z toho to že jediný strach mám z toho,že by mi takáto práca ako mám skončila 😂. Neviem o ničom,že by mi v práci niečo vadilo.

autor
18. feb 2024

@alexnina777
To len tak,reku že by ste mi poradila čím argumentovať,keď to môj lekár nechce riešiť. Povedal,že to sú také prekročené hodnoty,ktoré sa neriešia. Napr cholesterol je tuším do 5,5 a ja mám 5,6. Zápalové tuším do 5 a ja mám 7. A cukor tiež,žiadne niekoľkonásobne prekročenie,všetko možno pár percent a obvodák mi povedal,že hádam nechcem na to lieky.

alexnina777
19. feb 2024

Moja rada je jedine taká ako som to urobila ja, išla som pátrať po príčine inde.. mne ale nestačí západná medicína, aj ked som to riešila aj pomocou nej.. no ked mi lekárka povedala po odberoch to isté čo vám, a ponukla mi AD, išla som to riešit alternatívou.. na neurológii vo výsledkoch mi vyšlo, že sa mi netvorí serotonín.. ten sa tvorí v čreve, a postupne som zistila že tam v tenkom čreve a v žalúdku mám. zápal.. preto som mala panické ataky a tetániu.. kedže na gastro som nebola ochotná čakat vyše pol roka kam ma poslala neurologička, išla som k jednej známej ktorá má prístroj na principe biorezonancie, ale iné.. tam mi vyšiel zápal a ten potom už som riešila stravou a bylinkami a doplnkami , minerálmi, zelerovou šťavou a zmenou životného štýlu..

alexnina777
19. feb 2024

No a samozrejme som pátrala aj po príčine vzniku zápalu, stres dlhodobý podvedomí stres, zlý životný štýl, zlá strava.. toto všetko som odstránila…a som zdravá a nikdy sa mi nič z toho nevrátilo..

nikoletabachovky
24. feb 2024

Ja som zažila to isté a skončilo to výpoveďou z prace z dosť dobrej pozície. Tu nie je na čo čakať. Zlepšovať sa to samé nezačne. Na psychiatra sa čaká dlho teraz všade lebo ich je málo. Určite skús nájsť klinického psychológa ktorého hradí poisťovňa. Daj si vyšetriť hormóny ktorých nedostatok to môže spôsobovať. A pokiaľ hľadáš riešenie kým sa dostaneš ku psychiatrovi mne pomohli bachovky z jednej českej firmy . Panicke ataky odišli úplne a úzkosti a strachy tiež postupne odchádzajú. Ak budeš chcieť kľudne ti poradím. Možno to stojí za pokus.