Ahojte .je tu niekto komu sa po porode spustili psychycke problemy a zacal uzivat antidepresivum?ako ste to zvladli ?liecite sa este a je liecba uspesna?dakujem
@teodor260989 Ahoj, napíšem ti do správy
@teodor260989 mala som nieco podobne ako aj mimimami. U mna to ale zacalo orvou menstruaciou po porode. Strasne uzkosti, nevolnosti, som sa normalne bala ze mi prepina a bala som sa byt sama s malou ze co ak mi prepne a nieco jej urobim. Bola som aj u psychiatricky a ta samozrejme ze okamzite prestat kojit a antidepresiva. Tie som nechcela brat. Tiez som si sledovala cyklus a zistila som ze u mna uzkosti boli od zaciatku menstruacie az po ovulaciu a den pred ovulaciou bol najhorsi. Presne som vedela kedy mam ovulku lebo vtedy vsetky uzkosti vymizli a ja som bola uplne iny clovek. Zial, gyneko mi honec v tomto nepomohol, ani krv na hormonalny profil nechcel zobrat. Trapila som sa s tym sama. Postipne sa to kazdym cyklom zlepsovala az kym som neotehotnela 2x a vsetky uzkosti boli prec ako mavnutim carovneho prutika. Ale mam obavy ze ake to bude po druhom tehu
Ja som ich mala a to dost zle, po vsetkych troch porodoch... Po prvom som sa pretrápila až ku druhému plánovanému tehu, potom úzkosti zmizli akoby mávnutím čarovného prútika a objavili sa zase až 4-5 mesiacov po pôrode ako aj po prvom... Len boli ešte horšie... Šla som ku všeobecnému, ku neurologičke i ku psychiatričke, bolo mi hrozne a s dvomi malými deťmi, no uff... Psychiatrička mi chcela dat antidepresiva, no musela by som bábo odstaviť... Keďže však v tehu tak zázračne neboli, rozhodla som sa skúsiť prísť na príčinu sama... s tým, že prinajhoršom si pôjdem i po tie antidepresíva. na zaklade zapisovania a pravidelneho merania bazalnej teploty som ale zistila, ze sa mi cyklus zmenil v porovnani s tymi pred tehotenstvom - skratila sa mi lutealna faza (predtym 14 dni +/- 1 deň, po pôrode 8-11 dní). zašla som s tým za gyne a nakoniec sa zistilo, že to je hormonálneho pôvodu. Nasadil mi chýbajúci hormón na tri mesiace a už po necelom týždni mi bolo výrazne lepšie... Takže moje odporúčanie je: zájdi ešte najskôr za gyne (bez ohľadu na to, či si budeš sledovať cyklus a bazálnu teplotu), vie Ti zobrať krv a urobiť hormonálny profil - je dosť veľká pravdepodobnosť, že za Tvojimi úzkosťami je toto. Moje prvé bábo bolo nenáročné, takmer neplakalo, materstvo ma absolútne nestresovalo, nemala som žiadny "dôvod" na úzkosti a predsa prišli... rozhádzané hormóny vedia ublížiť... a je užitočné zistiť, či to nie je týmto... aj pre prípad ďalších tehotenstiev, lebo u mňa napr. to bolo po každom pôrode horšie a horšie... a tá hormonálna terapia mi pomohla aj po druhom aj po treťom + mohla som ďalej kojiť 😉 Antidepresíva by som brala až ako poslednú možnosť... U mňa psychiatrička ani veľmi nepátrala po príčine, po 20 min mi chcela predpísať antidepresíva... ako vidíš, úplne zbytočne a príčina by sa tým aj tak nevyriešila...