Je tu niekto koho tiez trapia uzkosti po covide? Ako ste to zacali riesit?
Covid som mala zaciatkom feburara, ked skoncil mala som postcovidovy - stazene dychanie, bolesti hlavy, buchanie srdca … az to nakoniec vyustilo do uzkosti. Snazim sa nato nemysliet ale obcas sa to neda a premoze ma to. A som z toho smutna pretoze som nikdy takym nicim netrpela a bola som vzdy veselo pozitivne naladane - priam sibnuto vesela.
Dakujem za vase rady ☺️
Mna s tym obvodna poslala rovno za psychiatrom a ten ma poslal za psychologom plus mam teda aj lieky na zvladanie
@gabika8855 a pomahaju ti tie lieky? A ak sa smiem spytat ako dlho si cakala na termin k psychologovi? Toho si si musela vyhladat sama alebo ta dr dakam priamo poslala?
Ano mne sa toto spustilo po prekonani , trva to uz vyse roka, tiez som typ cloveka kt je vesely, veci si nepripustam.... nechcela som tomu verit ze toto dokaze psychika ( neprijemne pocity na hrudi, pocit dusenia v noci , ......) az kym som nepocjodila vsetky vysetrenia a vsetko bolo ok, takze asi to budu fakt uzkosti, panika....
@luciar260 ja to pocitujem sice kratko ale citim ze to niesom ja…a mnw sa to prejavuje najma vecer ked vypnem po celom dni a uspim dieta tak sa mi nahrnu same myslienky do hlavy a ide namna uzkost strach a mam problem vecer zaspat … ja co milujem spanok 😂 Strach ze ma znova rozobli priserne hlava, strach ze mi bude buchat srdce atd atd atd zacarovany kruh
Mne moja doktorka vravela, ze je vela ludi po covide v depresiach. Inak zdravi chlapi po covide hospitalizovani na psychiatrii.
Ja mam len problem s dychom a boli ma hlava.
k psychiatorovi nepotrebujes listok, ja som AD brala rok uz 2 mesiace neberiem.
Ja som nemohla spávať aj keď som uz zaspala tak som mala v noci hrozne stavy že som sa zobudila a nemohla znovu zaspať....dostala som lieky na spánok brala som ich vyše mesiaca teraz som už týden bez tak snáď už bude dobre ......
K psychiatrovi som cakala dlho na termin a psycholog mi dal termin hned ....ak by som chcela ist k psychologovi bez vymenneho listka tak sa plati za swdenie a sama som si vyhladavala ktoreho ja chcem akoze obvodnu mam super ta by mi poradila ale nevedela psychiatria ze ktory je dobry kedze ona je v inom meste a v inom som chcela chodit zase ale potom mi psychiatricka zase psychologa odporucila ze ktory je dobry ale bolo to na mojom zvazeni ze kde pojdem
A ano lieky mi pomahaju odvtedy som mala vynimocne len nejake uzkostne zachvaty a dokonca celkovo sa cifim lepsie su veci co by ma predtym trapili a teraz ma netrapia az tak
@gabika8855 mne naopak psychiater hned na druhy den , psycholog o mesiac.
@stastna17 asi zalezi podla mna ze kde v akom meste
@gabika8855 ano urcite
@maris5 boli ta hlava? Akoze po covide a casto? Lebo aj mna uz cca 3 tyzdne 😕😭 stale 😕 a preto mam z tiho uz uzkost lebo sa bojim tej hlavy 😕
@bucko555 lieky na spanok ti davala vseobecna ci taktiez to musi predpisovat psychiater? Ja som cez den okej uzkost namna dochadza vecer a preto neviem spat
Psychiater chodím tam dlhšie už lebo mi zistili tetaniu a mám lieky aby som nemala stavy a normálne vedela fungovať ......len po Tom covide sa to zhoršilo s tým spánkom
@bucko555 tetaniu mam diagnostikovanu aj ja ale dlho som nemala ziadne stavy 🤔 mozno sa to potom covide teraz vomne bije aj s tou tetaniou 🤷♀️😕
Môže byť že sa to tým zhoršilo .....len ja som sa dostávala do takej ch stavov že som s.toho aj odpadla a mám malé dieťa tak som musela prejsť na lieky aby mi bolo dobré
@bucko555 aha jasne chapem…tiez mam malinke dietatko takze uplne ta chapem. Drzim silno palceky nech uz je len a len dobre nech uzivas naplno bejby ❤️
Tak už má 5 rokov ale.kolko krát som bola s ňou aj v noci sama doma a bála.som sa že keby dačo so mnou sa stane s kým by bola a tak ....ale už doktor vravel že začneme tabletky vysádzať
@bucko555 joooj tak drzim silno palce ☺️
Aj ja som to dostal po covide. Počas liečenia som sa dostal až do bezvedomia tak som odpadol. Pár krát sa to zopakovalo asi mesiac trvalo kým sme prišli na to že to je psychika. Potrebuješ oddych a marodku. Aspoň tri mesiace ja som maródoval 5 mesiacov aj s covidom. Potrebuješ znížiť vnemy prestať pozerať správy hudbu nečítať nepísať len ležať jesť a prechádzať sa. A dýchať jogovym dychom a počúvať relaxačnú hudbu bez bubnov a ostrých tónov. Antidepresíva ti predpise psychiater a pomôžu ti. Ale nestačia. Chod aspoň raz za mesiac k psychologovi. Nauč sa nemyslieť. Všetko je to z myslienok v podvedomí. Nevieš to vôľou ovplyvniť len pomaly sa tréningom naučiť myslieť inak. To či si smejko alebo nie je úplne jedno. Nezávisí to ani od toho aký je kto silný. Väčšinou je to z dlhodobého stresu slabého ktorý si neodburavala. A potom prišla Corona o ktorej tvoje podvedomie vie že môže byt smrteľná. Plus tá vojna to zhoršuje. Nauč sa nemyslieť na nič a meditovať. Aspoň pár sekund denne skús nemyslieť. Najlepšie celu minútu ale to sa nikomu bez tréningu nepodarí. Nevadi pokusaj sa aj to pomaha. Existuju cviky ako je EFT metóda alebo počítanie farieb a zvukov v byte. A maj po ruke Neurol ak na teba príde zachvat a nedá sa vydržať daj si tabletku a lahni si spať. Nepracuj po tabletke. Po čase to nude lepšie a lepšie budete ešte sa vracať v takých vlnách ale budú riedšie a slabšie.
Covid zautoci na to,co mame v tele oslabene. Hore pises,ze si nikdy taketo problemy nemala,bola si vesela a tu pises,ze ti diagnostikovali tetaniu. Ja mam po covide strasne bolesti chrbta a noh a s chrbticou mam roky problemy,takze covid zautocil na tieto moje problematicke miesta. A este velmi zabudam uplne akoby sa telo odpojilo od mysle,je to velmi zvlastne,co sa to s nami deje. A to som bola toho nazoru,ze si to ludia domyslaju. Uverila som az na vlastnej kozi.
Ale nieje tetania ako tetania. To ze ju mas nemusi znamenat ze nas take problemy ako niektori…ze psychicke a podobne..je vela druhov tetanie ☺️
Pri úzkosti si musíš zapamätať jednu vec, že nech máš akékoľvek fyzické prejavy (búšenie srdca, hnačky, triaška, studený pot) nič sa Ti reálne nestane. Uzkosť je dlhodobé zacyklenie sa v strachu, potom už je to strach z toho samotného strachu ( že to neodíde, že to už nezmizne, že to je navždy).. opak je pravda.
pri úzkosti je veľmi dôležité nastavenie sa do prítomnosti - tu a teraz. vytrénovať hlavu, aby ta neovládala, pozorovať dych, ruky, nohy, oči, zrak. sústrediť sa na to, čo práve robíš. vynikajúci je šport, radikálny šport. beh, box, záhrada, premiestnenie nábytku (aby ti nepripomínal situácie, kedy si tú úzkosť mala)
ja som mala úzkosti, prvý krát po tragickej udalosti, potom sa mi vrátili po kovide. občas mi pomohol frontin 0,25 na akutne upokojenie, ale aj terapeutka a hlavne nastaviť si mozog - nie on bude ovládať mňa ale ja jeho. dostala som sa z toho, občas to na mna príde ale snažím sa to vytesnať. vždy si poviem - tu už nezavítaš 😀 a hlavne som matka takže deti deti deti - vždy myslieť na to že oni ma potrebujú a pre nich tu dýcham 🙂
@banderaska29 to si tak krasne a vystizne napisala ☺️ Az si mi normalnw spravila den ☺️ Fakt pravdive ..
A ano toez mam doma dieta a sa zabrat 😂 a pre neho spravim vsetko na svete aby som bola opat taka ako predtym a nie kopka nestastia ☺️
Dakujem ta tvoje slova ☺️
nemáš vôbec za čo, prešla som si tým. tiež ja veselá kopa plná optimizmu a zrazu toto.
ja som vďačná uzkosti že prišla do mojho života, naučila ma toľko o sebe ♥ naučila ma pracovať s emóciami a som fakt silnejšia, skalnatejšia emočne. viem spracovať aj horšie veci lepšie ako predtým. hlavne buď v prítomnosti a vždy si uvedom, že sa Ti nič nemože stať a hlavne že to prejde.
nemyslím si že to je hneď na psychiatra. ale terapeut nie je zly...tam som bola aj ja 🙂
a ešte jedna vec - urob si čas pre seba. uzkosť odíde vtedy, keď na nu zabudneš a zabudneš keď sa obklopíš ludmi, ktorých máš rada a činnostami, ktoré ti doplnia serotonín a dopamín myslim 🙂 . t.z. choď na kávu. kozmetiku, pedikuru, vínko s kamoskami, daj si wellness len pre seba. kup si niečo ( nakupy liečia všetko 😀) a opakuj to aspon 1x tyzdenne... 🙂 a takto sa to lieči. vytesnaním mozgu činnostami, ktoré Ta tešia a ludmi, ktorých máš rada ♥
Zial nie vsetko je problem hlavy, myslienok a sposobe myslenia, nastaveni atd .....ja mavam zial rok od korony take stavy ze taka som proste nebyvala....naval roznych myslienok, smutne aj doslova bojazlive pocity, strach z nicoho nic...ale uvedomim si ze toto je sakris zlee a to mozem zacat mysliet aj na havajsku plaz s palmami a kludom a aj tak prd z toho....A najlepsie su u mna tie stavy ked hlava v poriadku ziadne myslienky proste pohoda klud radost ale telo nespolupracuje akoby sa balo ci bolo v strese a svaly z toho po celom tele v pnuti , to uz zial musim do seba capnut tabletku lebo je to uz neprijemne a nezvladatelny nechutny pocit z tela
jedine navstivit psychologa alebo psychiatra, zalezi od stavu ako uzkosti ovyplyvnuju tvoj zivot. Psycholog ti poradi ako s tym pracovat a ak nepomoze tak psychiater nariadi liecbu.