Úzkosť z ľudí

30. dec 2024

Dobrý deň, mám tento problém už od detstva, no teraz sa mi výrazne zhoršil, preto sem píšem. Už od detstva som introvert, neviem komunikovať s ľuďmi a mám pocit že sa na mňa pozerajú. Toto je ešte v rámci normy, ale teraz sa mi k tomu pridala aj úzkosť. Keď som niekde kde je viac ľudí tak sa mi točí hlava, je mi na odpadnutie a strašne nevoľno. Mám len jednu kamarátku a tá je presný opak, chce chodiť medzi ľudí, na oslavy, atď. Tak som sa nechala presvedčiť že s ňou pôjdem do kina. Ráno mi bolo zle, raz som aj vracala, ale keďže je to moja jediná kamarátka, nechcem o ňu prísť tak som išla. No už na začiatku filmu ma chytila tá úzkosť. Všetky vyššie spomenuté príznaky plus som mala pocit že mám v celom tele akoby elektrinu, tak som zo seba vytisla že si musím odskočiť a odišla. Neodvážila som sa vrátiť, že tam ešte odpadnem pred všetkými, tak som odišla s tým že mi prišlo zle a som asi chorá. Bojím sa že stratím aj tú poslednú kamarátku, a už ani na prechádzku si netrúfnem, tak som zostala pri tom poslednom záchvate vydesená. Neviem ako z toho von. Dá sa s tým vôbec niečo robiť? Lebo akokoľvek si hovorím že to tentokrát zvládnem, užijem si to, aj tak ma chytá panika. Lieky nechcem keďže úplne utlmia človeka. Dá sa s to podľa vás zvládnuť aj bez nich alebo sú už nevyhnutné?

pribinak
30. dec 2024

Smer psychiater

marsmykkok
30. dec 2024

psychoterapia, dýchacie cvičenia, hlavne zmeniť myslenie, sama si to privodzuješ tým že od rána sa trápiš nad kinom čo bude večer... Niekedy na úzkosti aj pomáha proste mať deň zaplnený a mať toľko povinností že nemáš čas myslieť na "kraviny".

marsmykkok
30. dec 2024

@pribinak skôr psycholog, psychiater predpíše xanax alebo neurol čo sú návykové a dávajú sa na 1-2 mesiace maximálne a čo potom ak ich už nepredpíše? Ako bude fungovať? Sú to lieky čo len utlmia problém, lebo ukľudnia, ale neliečia, teda po vysadení bude na tom rovnako.

pribinak
30. dec 2024

@marsmykkok za 2 mesiace čo bude mat lieky tak si nájde psychoterapeuta
Či si myslíš, že dnes zavola a zajtra mu dá terapeut termin? No sotva

benit
30. dec 2024

@pribinak a psychiater kedy da termin? Tiez najskor za mesiac, dva.

zmrzlinka2021
30. dec 2024

Autorka,

to co popisujes, je psychiatricky problem a vyzaduje si liecbu psychiatra + psychoterapie.
To nema nic docinenia s introvertizmom. Introvert uplne v pohode vie krasne diskutovat, byt prijemny - introvert nerovna sa clovek so socialnou fobiou.

nika523
30. dec 2024

Prečo nechceš brať lieky? Radšej sa budeš takto trápiť? Je to choroba nie že si introvert tak to musíš riešiť s lekárom

zmrzlinka2021
30. dec 2024

@marsmykkok
Clovek s uzkostnou poruchou potrebuje aj medikamentnu liecbu, kedze ten mozog mu uz proste chemicky správne nefunguje - idealne nasadit na rok AD a prve 2 tyzdne napr. lexaurin. A poprotom aktivne riesit psychoterapie + upravit v zivote co sa da.
Som v mnohych skupinach na FB a zasnem, ako ludia so psychiatrickymi diagnozami sa cele roky trapia, skusaju samanov, sprotosti, minaju neskutocne peniaze - a pritom by stacilo ist len za lekarom psychiatrom a nasadit liecbu. Ich kvalita zivota je vyrazne, vyrazne znizena a cele roky nic neriesia, len ako prezit par dni bez uzkosti.
Nakolko som si sama tym po poslednej tragedii presla, tiez som niekolko mesiacov intenzivne pracovala na svojej psychike, az nakoniec mi zlyhal cely organizmus. Po 2 tyzdnoch brania escitilu - novy zivot, navrat energie, radosti... Zivot sa ma zit, nie pretrapit.

@benit treba skusit sukromneho psychiatra a urgentne nasadit liecbu

0silvia0
30. dec 2024

A ako to mas s beznym zivotom mimo kina? Ved musis chodit do skoly, do prace, to ako zvladas?
Skus si zatial kupit nieco volnopredajne, mozno zaberie: sedative pc, depress...
Medzitym sa objednaj k psychologovi, psychiatrovi. V pripade nudze nejaky neurol ti predpise aj obvodny. Psychiatri nenapchavaju pacientov neurolmi a xanaxmi, dnes su uz ine lieky.

belasy_motylik
30. dec 2024

Ako funguješ v bežnom živote - práca, rodina, nákupy, sociálne kontakty... ?

marsmykkok
30. dec 2024

@pribinak psychiater nedá termín tiež hned, naozaj tam psychiater môže byť že predpíše napríklad ten xanax a autorka bude mať dosť rozumu aby ho užila fakt ako barličku len ak bude najhoršie. Toto sú často naučené vzorce myslenia od matiek, otcov, starých matiek a je to vec výchovy, nie nerovnováhy v mozgu. Lebo ak od malička vidíš ako matka sa všetkého bojí, ma katastrofické scenáre, aj to že ju von niekto nepozdraví alebo jej odpovie podľa nej nesprávnym tonom hlasu berie vážne ako keby niekoho zabili tak proste funguješ aj ty tak. Sama mám z tým problém kvôli mojej matke a starým mamám z oboch strán, že sú presne také a prebrala som to a to až také, že som nechodila do školy v puberte a veru psychiater mi nepomohol. Pomohla som si až sama s pomocou psychoterapií, že už proste žijem v prítomnosti, nedovolím si v hlave robiť katastrofické scenáre, nemyslím na nepríjemné povinnosti, často napríklad idem urobiť spontánne len jednu nepríjemnú vec alebo povinnosť a zvládnem bez prípravy všetky. Netlačím na seba, ale ani sa nevyhýbam povinnostiam. Len proste fungujem v prítomnosti. A postupne som sa naučila aj nepanikáriť a aj neočakávané nepríjemnosti zvládnem s chladnou hlavou a nájdem riešenie a mám už nejako tak v mozgu tak nastavené fungovanie, že všetko má riešenie.

autor
30. dec 2024

Pracujem z domu. S rodičmi, súrodencami viem normálne fungovať a so širšou rodinou sa veľmi nestretávam. A na nákup alebo k lekárovi sa donútim ísť aj keď sa bojím chodiť lebo už som párkrát musela z obchodu odísť kvôli tej úzkosti

januska12323
30. dec 2024

Možno si aj introvert ale to čo opisuješ je iný problém.

belasy_motylik
30. dec 2024

A to máš v takomto štádiu ako dlho? Ešte si to nijako neriešila?

oceanahory
30. dec 2024

Urcite treba navstivit odbornika. Mam sestru, ktora ma s tymto problemy a cez pandemiu sa to u nej vyrazne zhorsilo, tak vyhladala konecne odbornika. Velmi sa jej polepsilo, dokonca nedostala ziadne lieky, ktore ju utlmia, dostala iba nejake lieky, ktore podporuju tvorbu hormonu stastia, dane lieky su dokonca nenavykove. Sama to zial nevyriesis, potrebujes odbornu pomoc! Drzim palce!

autor
30. dec 2024

Tú úzkosť asi cez dva mesiace... Už dlho predtým som mala stres, niekedy nevoľnosť, potom pomaly to prešlo až k takýmto stavom, a nechcem to riešiť s psychiatrom aj kvôli tomu že nechcem aby ma utlmil liekmi, ale hlavne je to cudzí človek a nechcem dostať kvôli tomu úzkosť v ambulancii, odkiaľ nemôžem len tak odísť

oceanahory
30. dec 2024

Pomoc od odbornika nechces, vies ze ina cesta neexistuje...tak potom aku radu ocakavas? Mrzi ma to, ale z tohto stavu sa dostanes iba za pomoci psychiatra, ziadne ine riesenie nie je. Bud sa odhodlas alebo zahodis svoj zivot a budes trpiet!

zmrzlinka2021
30. dec 2024

Autorka,

keď budes mat bolestivy zubny kaz - s kym to budes riesit?
Preco mas take predsudky voci lkearovi pschiatrovi?

Bud chces svoju situaciu riesit s odbornikom alebo nie. Ja som ti vyssie napisala svoju skusenost.

ahhola
30. dec 2024

Autor a myslis, ze tvoja fobia z ludi ma koren v tvojom detstve, niektori vedia decko tak dodeptat, ze toto je vysledok, hucia po nom napr. Hanbi sa, to si cely ty, to sa moze stat len tebe, vsetci na teba pozeraju, aky si nemozny, ides ako namesacny... Ci vychova OK?

pribinak
30. dec 2024

@benit súkromný dá skôr

tibor79
30. dec 2024

Môžem sa spýtať ako funguješ v práci?

feketka17n
30. dec 2024

Tak ti nezostáva nič iné, len trpieť a znášať tieto ťažké stavy, ak odmietaš psychiatra. To čo popisuješ vôbec nesúvisí s tým, že si introvert. To bude už pekne rozbehnutá sociálna fóbia.

jana_eyre_2
30. dec 2024

Lieky neutlmia človeka.. nechápem kde sa tieto predsudky vzali.. máme modernú medicínu, lieky treba nastaviť individuálne a vtedy pomáhajú tak, ako majú..

autor
30. dec 2024

@tibor79 pracujem z domu

lucka243
30. dec 2024

existujú aj online terapie, ak je teda problémom, že z ordinácie by si nevedela tak ľahko odísť

nika523
30. dec 2024

Lieky ťa neutlmia určite, normálne ľudia berú lieky, chodia do práce, normálne fungujú, ja beriem na úzkosť liek Tritico a vôbec ma neutlmuje, mala som stavy ako ty a tiež som sa veľmi dlho odhodlavala ísť k psychiatricke ale musíš to prekonať.

yelena159
30. dec 2024

Len lieky nepomôžu. Musíš ísť k terapeutovi, ktorý sa presne na tento problém špecializuje a pomáha klientovi pomocou KBT (Kognitívno Behaviorálna Terapia) a expozičnej terapie. Cieľom tohto spôsobu terapie je identifikovať a zmeniť nefunkčné myšlienkové vzorce a správanie, ktoré klientom bránia žiť plnohodnotný život.
Expozičná terapia je postup, pri ktorom terapeut klienta postupne vystavuje situáciám, z ktorých má strach.