Úzkosť - strach z ľudí, cestovania a šoférovania

kukuleinka18
2. jún 2024

Ahojte, potrebovala by som pomoc ako sa upokojiť pri takýchto pocitoch ak má chyti strach tak mám ako keby závraty, ťažšie dýchanie, nepokoj, nervozita. Mali ste niekto takéto stavy ako ste sa z toho dostali ? Ak ste chodili k psychológovi ako dlho to trvalo ?

hankab
2. jún 2024

@kukuleinka18 agorafobia ako vysita. Psycholog mi nepomohol, iba psychiater a antidepresiva

axve
2. jún 2024

@kukuleinka18 ahoj ,mal som presne tieto stavy. Psychiater mi pomohol, uzivam alventu. Drzim prsty

axve
2. jún 2024

@hankab nemyslim ze je to agorafobia. Uzkostne stavy nastavaju v roznych situaciach

deti95060810
2. jún 2024

potrebuješ odbornú pomoc..
navštív lekára - on už rozhodne či potrebuješ lieky.

stanulienkat
2. jún 2024

Ty mas vazne psychicke problemy a neliecis sa u psychiatra?

kukuleinka18
autor
2. jún 2024

@axve ako dlho ti to trvalo než si sa z toho dostal ?

kukuleinka18
autor
2. jún 2024

@stanulienkat zacalo mi to ešte len teraz

stanulienkat
2. jún 2024

@kukuleinka18 neverim, ze si nemala psychicke problemy, alebo aspon naznaky, ze nie si v poriadku. Takyto stav ti nepride zo dna na den. Toto mas dlhodobo nazbierane, kym to naplno prepukne.

axve
2. jún 2024

@kukuleinka18 celkom dobre mi zabrali lieky, celkom rychlo mi to preslo je to asi individualne. Urcite navstiv lekara na tento problem

eliska13
2. jún 2024

@stanulienkat to naozaj?mojej sestre to vypuklo po covide.Uzkost príde len tak z ničoho nič.Isla na výstavu a prišlo jej zle odvtedy sa to opakovalo v obchode, vlaku, až musela vystúpiť.

stanulienkat
2. jún 2024

@eliska13 po kovide tiez moze. Ale takymto stavom nieco predchadza. Chod k lekarovi, pomoze ti.

denithestrange1993
2. jún 2024

@kukuleinka18 urcite psycholog ak chces zit plnohodnotny zivot,neporovnavaj tvoj pripad s inymi. Kazdy ma inu uroven uzkosti a iny zivot.

apolka77
2. jún 2024

Tie odporúčam psychiatra ..antidepresíva na toto veľmi pekne fungujú.

deti95060810
2. jún 2024

@stanulienkat nemusí mať vôbec psych . problémy...mohlo to začať z ničoho nič jedného dňa...
nikto nemá tieto stavy od narodenia...

stanulienkat
3. jún 2024

@deti95060810 Ja viem, že také postavy nemá nikto od narodenia, ale spúšťač nie je zo dňa na deň. Môže to byť zvýšené psychické, alebo emočné napätie, alebo niekoľko týždňov trvajúce stresové obdobie v praci, rozchod... proste nejaký spúšťač, ktorý niekoľko týždňov drieme pod povrchom a nakoniec sa takto prejaví. Niekto to riesi hned, niekto to prehliada.

deti95060810
3. jún 2024

@stanulienkat psych. majú tab. kde je presne určené ktoré udalosti sú ako stresujúce.
a sú aj obodované.
ak človek za posledný rok dosiahol určitý počet bodov - má pomerne veľkú pravdepodobnosť na nejakú psych. poruchu...napr. depresie, ataky panické a pod.
ako najväčšia záťaž je strata manžela, partnera, dieťa....
ale pomerne veľa bodov má aj taká svadba, odchod dieťaťa z rodiny resp. jeho osamostatnenie sa...
alebo aj strata zamestnania...

mykka
3. jún 2024

mala by si ist pod odborny dohlad.....tiez si myslim ako vravi @stanulienkat ze to prameni z niecoho z minulosti, ty to sama v sebe potlacas, ale v istom bode sa to uz proste neda.....
mojho muza takto "vyplo", a nie raz... prvy krat tak vazne v uplne (podla mna) pohodovej situacii - na dovolenke - boli sme so znamymi, zrovna sme tam dorazili, na miesto kam chodime pravidelne, cize nic nezname, dali sme obed, zopar panakov, kupal sa v mori a pocas cesty naspat na apartman konecna...triaska, tepy, motaky... zachvat ho fyzicky tak odrovnal ze este dalsi den bol "na nic".... ono ked sa to stane a ma poblizku niekoho, kto za neho povedzme "prevezme zodpovednost" a kontroluje situaciu, je fajn, ale keby je sam? Alebo sme sli my dvaja autom, dialnica, supes to 150 a zarazu bam a tma....neni kde odstavit, zapinas vystrazne, flekujes ku zvodidlam a co, to uz aj ja som mala adrenalin dovidenia, teraz sa tam musis vystriedat za volantom, nemozes tam ostat stat proste...
jeho background prameni v detstve, uvedomuje si to... ale tiez nechce ist k odbornej pomoci, ma nejake lieky od obvodaka (+/- znamy), zachvaty nie su tak frekventovane ako predym, ale predsa tam su... najviac sa bojim ked ide autom sam..

deti95060810
3. jún 2024

@mykka lieky od obvoďáka, od známych - no nič moc.
max si môže nadohnať závislosť.

hankab
3. jún 2024

@axve pisem z vlastnej skusenosti. Tipujem, ze je jej zle v obchodoch, na staniciach, vsade kde je vela ludi (pise o strachz z ludi). Soferovanie detto. Tie stavy co popisuje su uzkostne stavy.

axve
3. jún 2024

@hankab ked som nevedel co mi je ze co sa so mnou deje, mal som presne tento strach, ani neviem ci to nazvat strachom, nemohol som ist tam kde bolo viac ludi, ani v praci som nemohol byt medzi ludmi, bolo to tazke, myslel som si ze mi zacina sibat, nevedel som co je to uzkost, dozvedel som sa to az ked som sedel u doktorky psychiatricky

hankab
5. jún 2024

@axve ved o tom pisem 😅 agorafobia, alebo panicka porucha