Úzkosť spôsobená vzťahom

27. mar 2024

Caute, začnem tým, že sa na úzkosť a záchvaty paniky liečim, lieky mi zmiernili príznaky ale neistota, strach a slabšie fyzické prejavy ostali. Ide o to, že s najväčšou pravdepodobnosťou to mám z nejakého dôvodu kvôli rozchodu.

Bola som mladá a veľmi zaľúbená. Ten pocit som doteraz zažila len pri ňom. Rozchádzali sme sa cca pól roka, kým som zvládla ukončiť akýkoľvek kontakt. Keďže mi vždy po týždni napísal, že mu chybám tak ja som to nedokázala ignorovať. Dokopy sme boli spolu 4 roky. Nebol to ideálny vzťah, bol tam väčší vekový rozdiel, hlavne v tej dobe. Ja som mala 14 a on 19. Veľa sme sa hádali, veľa mi nadával, klamal ma, rozkazoval mi, podvádzal,ponižoval ma… Nie sme spolu uz 6 rokov. Za ten čas sme sa veľa krát stretli, keďže bývame od seba cca 15km. Veľa krát sa mi ozval, samozrejme, ze som to znova nedokázala ignorovať, do dnes to nedokážem.

Mám pocit, ze moje úzkosti pramenia práve z tohto, počas vzťahu s ním som bola nonstop v strese aby som ho nenahnevala alebo som sa bála, kde a s kým je, či ma znovu nepodvádza. A mám pocit, ze tento pocit neistoty po čase prepukol do vážnych psychických problémov. Začali cca rok po našom rozchode.

Chcem len, či si niekto neprešiel nahodou niečím podobným a vedel by mi pomôcť, nasmerovať tým správym smerom. Takto sa žiť nedá.

pribinak
27. mar 2024

Nad psychoterapiou si neuvažovala?

autor
27. mar 2024

@pribinak bola som u 3 rôznych terapeutoch. 2 z nich mi poradili sa s ním stretnúť a vyrozprávať si to, skúsila som, nedalo sa, na terapiu som chodila dva roky. 3 bola žena a skúšala na mne hypnoterapiu 🙈 Zial, vôbec mi to nepomohlo

mabenn
27. mar 2024

zrejme si narazila na narcisa, precitaj si nieco o narcizme...oni vytvaraju take silne a narocne puta, vztahy su dramaticke, clovek po rozchode je rozhodeny emocne a psychicky...je ale velka sanca, ze si nieco podobne zazivala uz ako dieta, resp si sa s tym stretla v rodine...hadam spravne?

autor
27. mar 2024

@mabenn v rodine nie, rodičia sú síce rozvedený ale nikdy sa k sebe zle nespravili, nepodvádzali, nehádali pred nami. S oboma mám veľmi dobrý vzťah.

Ide o to, že aj po tom všetkom a po čase ktorý už prešiel mám pocit, že stale som zaseknuta tam kde som bola, keď som nevedela ako to ukončiť.

autor
27. mar 2024

@mabenn ako keby som si bola stále neistá v tom, čo som spravila aj keď som si myslela, že to mam už uzavreté. A tá neistota sa prejavila práve úzkosťou a panickymi záchvatmi, kedy sa zas vraciam tam, kde som bola keď sme boli spolu a nedokázala som nič spraviť, len sa trápiť ako teraz, keď príde úzkosť.

mabenn
27. mar 2024

ten pocit uzkosti je tvoj, on ti ho mozno "vyvolal", ale je tvoj, vidis to aj na tom, ze ho mas aj roky po rozchode...pozri sa na to, ze preco...co ti tu uzkost spusta, aj ked uz nie si pri nom a nerobi tie zle veci, ktore robil...takych debilov beha po svete vela, takze je jedno, ci to bol on, ci by to bol niekto iny, ale pusta sa to v tebe...potrebujes sa vediet za seba postavit a nedovolit nikomu, aby ta takto ovladal

reanda
27. mar 2024

ako pise mabenn, problemy ti nesposobil partner a vztah s nim, ten ich v tebe iba vyvolal.. prepoklad tam bol uz predtym.. ja by som este skusila nejake terapie, ale nezameriavala by som sa primarne na riesenie uzkosti a panickych atakov, ale celkovo skor na osobnostny rozvoj a pochopenie seba a toho, ako fungujem

marianarem
27. mar 2024

Tiez by som este hladala dalej, mne sa kedysi podarilo najst dobru psychologicku az na 5. pokus. Cudujem sa, ze ti tie dve radili vyrozpravat sa mu, ja byt psychologickou, tak vobec neriesim jeho, ale hladam pricinu, preco si 4 roky zotrvala pri niekom, kto ta podvadzal a ponizoval a preco si nanho neprestala mysliet ani potom. Tam bude pes zakopany a treba nieco urobit s tou pricinou. Ja napriklad pri prvom pokuse o ponizovanie by som sa jasne ohradila a pri druhom by som sa otocila a dovidenia a nebolo by mi ani trochu luto. Mozno by mi bolo luto, ze mi nevysiel vztah, ale nie za tym chlapom, ten by u mna skoncil, aj v najhlbsom vnutri.

ivangeline
27. mar 2024

Skor by som sa zamerala na seba. Vztahy doma. Rodicia. A ine blizke vztahy,kt je dobre budovat... A tento konkr vztah uz neriesila.