Úzkosť a pocit vážnej choroby

15. feb 2022

Ahojte, ti čo máte uzkost tiež máte pocit že ste vážne chorý ? Mám diagnostikovanú úzkostnu poruchu a tetaniu. Neustále mám nevoľnosti, točenie hlavy, búšenie srdca, takto sa mi dýcha, rôzne bolesti, stále som unavená a mám pocit, že každú chvíľu odpadnem. Trvá to už rok. Už pochybujem že to je všetko psychické. Akokoľvek sa snažím stále je to len horšie. Máte s tým niekto skúsenosť ? Už myslím na rakovinu a podobne hrozne choroby 😔

deti95060810
15. feb 2022

a lieky máš?

autor
15. feb 2022

@deti95060810 áno už tretie. Nič nezaberá už som zúfalá

deti95060810
15. feb 2022

AD?

autor
15. feb 2022

@deti95060810 áno, plus neurol a magnezium

deti95060810
15. feb 2022

Ad? myslím názov...
Neurol - však to je oblbovák po ktorom si úplne kľudná...

deti95060810
15. feb 2022

nemala si náhodou cipralex?

autor
15. feb 2022

@deti95060810 najprv som brala escitopram, potom Serlift a teraz mám Alventu už pól roka 150mg. No veď práve. Vôbec nič už nepomáha a preto sa veľmi bojím, že to je naozaj niečo fyzické

deti95060810
15. feb 2022

escitopram? však to je liek určený na úzkosti... nenavrhovali ti hospitalizáciu?

danyelia
15. feb 2022

Ahoj, na Tvojom mieste by som navštívila lekára a požiadala o nejaké komplexné vyšetrenie (krv určite, ultrazvuk, príp. CT a pod.) ak tieto problémy trvajú dlhšie...nemusí to mať nič spoločné s úzkosťou a psychikou. Pre istotu by som šla, aby sa niečo nezanedbalo 🤔

autor
15. feb 2022

@deti95060810 nie, sama som sa na to pýtala.. Bolo mi povedané, že by to môj stav ešte zhoršilo. Vraj si len vymýšľam a nemôže mi byt tak zle. Už fakt neviem čo robiť. Bola som u lekára, kvôli tým nevoľnostiam lebo sa to zhoršilo, chodím na wc aj 5x za deň. Odbil ma že to je psychika keďže som mala krvny obraz ok okrem zbysenych eozinofilov 7,5%. Vraj mám sa ukľudniť.

autor
15. feb 2022

@danyelia to je ten problém. Keď mi to cca rok dozadu začalo boli mi robené rôzne testy. Bola som na CT a MRI mozgu,neurologické, kompletne kardio, krv, hormóny a výsledky boli až na malé odychylky a tetaniu ok. Odvtedy ma liečia len na úzkost a aj ked sa im snažím vysvetliť, že sa to aj napriek liečbe zhoršuje pozerajú na mna akoby som si vymyslala a pošlú ma domov s tým že si mám dať neurol.

danyelia
15. feb 2022

Tak to mi je ľúto, no asi by som skúsila iných lekárov, iné zdravotné stredisko, inú nemocnicu - súkromnú, veď za rok sa toho mohlo toľko zmeniť 😏 Nenechala by som sa odbiť, mne sa napr. prudko zmenil k horšiemu zdravotný stav za 2 týždne, no mala som šťastie na dobrých doktorov...

autor
15. feb 2022

@danyelia pozerala som že onkologicky ústav v BA robí vyšetrenia na vlastnú žiadosť. Len žiaľ zen najlacnejší program vychádza cca 400€ a na to teraz momentálne nemám peniaze. Naozaj už neviem, všade ma odbiju vraj som mladá a nič mi nie je 🤷🏼‍♀️ Za to že mám 22 asi nemôžem mat iné problémy ako psychické

luccija
15. feb 2022

Keď myslíš na zle veci, tak si stále v úzkosti🙂áno to čo píšeš robí psychika a úzkostná porucha je, že človek často myslí na katastrofické scenáre.Musis sa zaujať niečom iným, aby si nemala čas toľko rozmyslat

autor
15. feb 2022

@luccija to sa snažím ale je to veľmi ťažké lebo aj keď sa zobudím s dobrou náladou a cítim sa konečne dobre akonáhle sa postavím alebo chcem niečo spraviť tak hneď závrate, pocit na odpadnutie, búšenie srdca

sintra
15. feb 2022

Ano, vsetko to mozes mat z psychiky. Uzkostna porucha v kombinacii s tetaniou, to je upne idealny zaklad na psychosomaticke problemy vsetkych moznych druhov. Viem,o com hovorim. A to ja nemam tetaniu, len UP. Nevies si predstavit, ake mozne diagnozy som si ja uz za tych x rokov pripisovala 🙄. Okrem psychiatrickej liecby si niekedy chodila aj na psychoterapiu? A ked si teda das ten Neurol, pocitujes ulavu?

autor
15. feb 2022

@sintra zo začiatku som sa po neurole cítila dobre. Momentálne nezaberá, možno som si už naň zvykla, neviem 😔

autor
15. feb 2022

@sintra Psychologovi chodím stále, 2x za mesiac ale nemám pocit, že by mi to pomáhalo..

minutka
15. feb 2022

Nepotesim ta. Naozaj je to psychika. Tiez mi diagnostikovali tetaniu. A pred rokom som mala rovnake priznaky ako ty. Ale viem ako zle sa citis , prajem vsetko dibre

sintra
15. feb 2022

Jasne, ze zvykla. Ak ho clovek berie dlhodobo, tam uz musis zvysovat davky, telo si vytvori toleranciu. Co ale nie je riesenie samozrejme, nechces skoncit este aj so zavislostou na liekoch.

sintra
15. feb 2022

Tak to je blbe, ked ti terapia nepomaha. Asi by som este skusila terapeuta s inym pristupom.

nikaeli
15. feb 2022

musíš začať niečo robiť.. chodíš do práce? staráš sa o deti? čo robíš počas dňa? mňa tieto hnusné stavy prenasledujú už vyše roka, všetko mi to spustil Covid.. spočiatku sa to tvárilo ako kardio.post.covid, ale výsledky vyšetrení boli v norme.. podozrenie na štítnu žľazu vylúčené a keď som dostala nálepku "tetánia", starostlivosť lekárov sa skončila.. hej, chodím ďalej na kontroly, no v prvom rade som sa sama rozhodla žiť.. bola som už ako robot.. v noci som nespala pre extrasystoly a šialené búšenie srdca, vstala som, nadopovala sa vitamínmi a magnézkom a hurá do práce medzi deti s autizmom.. bola som zúfalá, nevládala som sa postarať o vlastné deti.. môj strach a stres narastal každým dňom, dr. mi povedala, že mám zvýšený kortizol a mám relaxovať.. ako?? keď mi ani nechcela dať PN? tak som sa naštvala a začať cvičiť, meditovať, domov z práce chodím pešo, keď sa dá, tak spím, maľujem.. nikdy som nebrala AD a dúfam, že ich nikdy nebudem potrebovať, urobím všetko preto, aby som to zvládla.. musíš priložiť ruku k dielu, iba lieky nestačia.. musíš sa zaprieť, vstať a ísť.. nie je to ľahké, sama viem, koľkokrát som predýchavala pri okne, kým mi deti v triede strážila kolegyňa a zvažovala, že z práce odídem, že to už nezvládam.. október bol pre mňa kritický, to som už bola s plačom za riaditeľkou a ona ma prebrala k životu slovami - si v práci, očakávam 100% výkon.. fuu.. s plačom som sa vrátila do triedy a rozhodla sa 😉 pred chvíľou som sa vrátila z práce.. nevzdám to 💗

všetkým vám s T či s PP držím prsty, zvládneme to!

autor
15. feb 2022

@sintra no určite nechcem zvyšovať. Zo začiatku som brala každý deň 3-4x denne 0,5 mg. Trvalo to asi pól roka a potom to vysádzanie bolo hrozne. Teraz beriem naozaj len príležitostne max 1x do týždňa 0,25 mg ale to mi už nezaberá

autor
15. feb 2022

@nikaeli rozumiem a snažím sa ale akonáhle idem na prechádzku alebo nebodaj chcem cvičiť a trochu sa zadýcham, hned mi je zle, zaleje ma pot, krúti sa mi hlava a mám pocit že odpadnem. Tak či tak sa každý deň snažím. Pracujem z domu, deti ešte nemám a mám veľa voľného času čo som pred rokov vedela naplno využiť akýmikoľvek aktivitami a teraz ? Nedokážem nič.. Viem, že to že mi je zle nie je výhovorka a treba s tým niečo robiť ale mám pocit, že to nedokážem

autor
15. feb 2022

@minutka ďakujem krásne

autor
15. feb 2022

@minutka a čo ti pomohlo ak sa smiem spýtať ?

minutka
15. feb 2022

Zacalo to presne takto. Bolo mi zle, na odpadnutie, nemohla som dychat, tocila a pichala ma hlava. Musela som viac x odist z obchodu. Zacala som googlit. Namyslala som si nador v hlave a sklerozu muliplex. Zacalo ma prehanat. Aj 10 x v noci. A potom som nemohla tyzden spat. Celu noc som sa triasla ako osika. Zvieralo mi hrud. Hrozne mi bolo. Nemohla som fungovat. Ani o dieta sa postarat. Tyzden nespat je sila. Bola som hotova. Mala som zachranku doma. Potom mri hlavy. Neurolog. Az mi diagnostikovali silnu tetaniu. Emg mi potvrdil. Vypytala som si od dr neurol. Ale po 3 tabl kt mi nepomohli vobec, som si povedala dost. Psychologicka mala 2x zavretu ambulanciu a nedvihala mob. Isla som teda na akupunkturu (vystudovanej) a naordinovala mi “prirodne” lieky. Brala som toho vela. Ale ulavilo sa mi a v takejto silnej miere sa mi to viac nevratilo. Uzivala som 6 magnezii denne, vapnik, caj z medovky/lubovnika, dobromyslovu zmes, sedatif pc, guajacuran, melatonin a vecer prechadzka. Ozaj tych tabliet bolo vela. Vzdy to na mna prislo vecer ked som si lahla. Zacala som pocuval podcasty. Aby som mysel zamestnala. A nerada som sa s kymkolvek o tom bavila. Vzdy mi prislo zle. Nerada na toto obdobie spominam. Ale viem ako strasne ti je 😞 mne nikdy v zivote tak zle nebolo. Bojim sa ze mi to vrati. Magnezko uzivam denne 1 tabl. Obcas vapnik.

danyelia
15. feb 2022

O, to je dosť drahé...ja som sa po mojich príznakoch dostala na hematológiu, tam mi zadarmo urobili veľký odber na všetko možné, aj onkomarkery a potom sa to už rozbehlo, ostatné vyšetrenia...

ivka185
15. feb 2022

Viem o com pises ver tomu ze je to psychika,je to hnus choroba a malo kedy sa toho zbavis uplne. Da sa to liekmi korigovat tak ze fungujes ako tak normalne ale vzdy sa najde den ze ti je na h....o. Liecim sa na to uz 15 rokov a mam aj dobre aj zle dni. Beriem alventu 150 mg rano. A zvykla som si uz s tym zit, nic ine mi neostava. Ale velmi ta viem pochopit cim prechadzas take iste priznaky som mala aj ja.Drz sa a bojuj.

3009
15. feb 2022

Na úzkosť je dobrý Tiapridal, nie je to AD ale mnohým pomáha. Povedz to psychiatrovi.