Dobrý deň,
hľadám radu, ako vyriešiť môj problém.
Akýkoľvek prípravok predpísaný lekárom na liečbu mojej anémie mi spôsobuje zápchu. Kvôli nedávno diagnostikovanému problému s hrubým črevom zápchy nesmiem mať. Začarovaný kruh. Čo teraz?
Existuje niečo, ale naozaj overené a účinné, čo môžem užívať na anémiu, ale nespôsobí zápchu? Viem, aké potraviny obsahujú železo, ale vzhľadom na veľmi nízke hladiny železa v krvi sa to len potravinami riešiť nedá. Máte reálne skúsenosti s nejakými inými prípravkami, doplnkami?
Ďakujem.
Ja mozem Maltofer zuvacie tablety, z ostatnych tiez mam zapchu. Avsak kazdy reaguje na to inak.
@volterra globifer forte si skúšala?
@volterra presne... globifer forte skús, ak si neskúsila doteraz.
Tiež sa prikláňam k dievčatám a globifer. Sorbifer - úplne tmavá stolica a problém so zápchou. Globifer mi pekne dvihol železo a vôbec som s ním nemala akýkoľvek problém.
Ja som mala rovnaky problem. Snazila som sa dvihnut zelezo prirodzene, hovadzie vyvary, rybi olej, rastlinna strava obsahujuca zelezo, etc.
Pýtaj si infuziu- ferinject sa to volalo, stalo to okolo 30€ ak si dobre pamätám...bola som celoživotná anemicka, po pôrode som mala hemoglobín dokonca len 70, železo ani nechcem vedieť, to mi zrovna vtedy nemerali...a dostalo som v relatívne krátkom čase po sebe tieto dve infuzky a držala som sa v norme 4! roky...úplný zázrak pre mna 🙂 inak som pred tým dlhodobo užívala maltofer sirup...jediný mi nerobil zaludnocne a tráviace problémy ale zase mi ani extrémne nepomohol
@volterra mne najlepšie robi a nemám zažívacie, tráviace ťažkosti s ťažkosti zo zápchou jedine keď užívam Sorbifer Durules. Predtým mi prepísal lekár Maltofer a bolo mi po ňom ťažko a aj problémy zo zápchou. Teraz s času na čas si dám psyllium. Síce som vďaka tomu dobrala aj Maltofer nejako, ale už iba Sorbifer ozývam. S je ok. Ale veľa sa snažím dopĺňať železo aj vlákninu v strave.
Mne na zápchy zo železa (tiež som ho brala kvôli anemii v tehotenstve) veľmi pomohli zvýšené dávky magnézia (ten má mierne laxativny účinok keď ho je v organizme prebytok).
Zvysene davky magnezia. Plus susene slivky pravidelne.
@lubi40 vela ovocia a zeleniny má vela železa, vlastve všetko bobulové ovocie (aj jahody) majú vela zeleza, aj listová zelenina, aj mrkva, červená repa napríklad ... problém je v tom, že zo zeleniny a ovocia sa vstrebáva len istá časť, a preto je dôležité zaradiť do stravy aj červené mäso a kto má rád, aj vnútornosti, napríklad pečeň. Tiež je dôležité doplnít železo vitamnínom C a kyselinou listovou. A magnezium a mlieko napríklad zasa bráni vstrebávaniu, takže ak si niekto urobí koktail, alebo na brokolicu nastrúha syr, či zahustí omáčku mliekom/smotanou, tak sa mu vela toho železa nevstrebe. Ak užíva železo v tabletách, tam treba dodržiavať odstup od mlieka, ale aj kávy a magnezka.
Ale máš pravdu, taký ríbezlák je fajn 😀 To len na odlahčenie.
Mne hematologička odporučila kúpiť si odšťavovač, čo som urobila a hodnoty šli pekne hore, ale teda brala som aj lieky, aj skúšala melasu (fuj), aj NAROSAN (mňam, ale drahe ako šľak). A je to beh na dlhé trate, ja si musím dávať pozor, lebo vyhrabávať sa z ťažkej anemie, ked som nevedela vyjsť už ani jedno poschodie bez zadýchania, to už nec hcem zažiť.
Existuje infuzka železa. Ale lekári nie príliš chcú. Mna zo železa preháňa :(
Neviem, nepoznám Tvoje problémy ale ako reaguješ napríklad na iné doplnky? Napríklad veľa ľudí z horčíka preháňa. Takze horčík a železo (min 2hod odstup) niekomu riešia problém. Existuje rozpustna vláknina typ forlax... môžeš skúsiť doplnky typ spirulina.