Užívanie železa

12. dec 2023

Ahojte ,začala som užívať železo na predpis prosím vás po akej dobe užívania sa vám polepšilo ? Padajú mi vlasy , mám závraty a tak …. Beriem už dva týždne 2x denne
Treba aj pravidelné kontroly ? Čo znamená saturácia % ? Aj to som mala nízke .

cica120
12. dec 2023

Aké ste mala výsledky? Ja sa na to liečim uz roky

autor
12. dec 2023

@cica120 ferritin 3 , a polepsilo sa vam ? Ake ste mala prejavy?

tinka_1807
12. dec 2023

Tiež sa liečim roky na nedostatok železa no je to skôr len dôsledok, nie samotná príčina. Napríklad u mňa je to zrejme kvôli zvýšenemu histamínu, alergiám a gilbertovmu syndrómu. Mala by som viac dodržiavať diétu, ale niektoré obdobia sa mi vôbec nechce.
Každopádne - saturacia znamená pomer kyslíka v krvi. Ak je nižšia, tak znamená, ze nie je dobre okyslicena krv. Železo má dôležitú úlohu v prenose kyslíka v krvi do mozgu, preto má na to dôsledok.
Železo treba užívať aspoň mesiac, ak máte velmiznle výsledky, tak podľa mňa aj 3 mesiace. A ak máte silnú menštruáciu, tak po zastabilizacii užívať menšie dávky počas každej menstruacie. Takto som to mala napríklad ja, lebo aj menštruácia má vplyv na chudokrvnosť. Je fajn aj zmeniť stravu - jesť veľa hovädzieho mäsa, cvikly. Ale z mäsa sa železo omnoho viac vstrebáva do tela ako z rastlinných veci - to mám priamo od mojej gastroenterologičky. Takže ak sa dá, tka naozaj veľa hovädziny papať.