Ahojte dievcata. Som zufala. Uz som taka unavena, ze rano nevladzem vstat z postele, nevladzem upratovat, vlasy si umyt, nic. Nevladzem ani rozmyslat, zabudam veci, chodim ako vo sne.Nikdy som nemala problemy so spankom, vzdy som hned zaspala a spala som vkuse do rana. po porode sa mi spanok zhorsil, ved som vstavala k malemu, ale bolo to v pohode. Vstala som, nakojila a zase rychlo zaspala. Ale teraz ma maly uz 6 mesiacov, uz prespi krasne celu noc - a ja celu noc nespim. Zaspavam aj 3 hodiny - prevalujem sa v posteli, treba mi na wc, potom sa zase napit, potom zas skontrolujem maleho. A ked konecne zaspim, po hodine sa zobudim a zase sa mi neda zaspat aj dve hodiny. Prehadzujem sa, je mi do placu, lebo maly krasne spi a ja n
@veronka1234 Je doma a v rodine vsetko ok, nic ta netrapi? Ak ano tak by som odporucala skusit podvecer hodinovu prechadzku, ja tak chodim s detmi, ked sa podari aj muz sa prida, o cca piatej ideme z domu, o siestej sme uz doma, papame veceru a o siedmej obe deti opadnu a ja uz sa s manzelom vyvalim len na gauc na hodku a ideme spat pripadne este dame ine aktivity a vsetci spime az do rana.
skusala si sa poriadne fyzicky unavit? ta prechadzka je super napad, pripadne ak sa ti da tak aj nejaku dlhsiu v sviznom tempe, ale tak dve tri hodky pred spanim. pokojne aj s kocikom. potom doma uz iba pokojne cinnosti, najedz sa, tulkaj sa s babatkom, ziadna telka ani pocitac, tlmene svetlo. ak by si uspavala dieta poleziacky so sebou v posteli, uspi to zaroven aj teba.
...nemôže to byť aj popôrodná depresia ?
@wheelsonthebus no praveze je doma vsetko v poriadku, nemam ziadne stresy, jedine z toho spanku som v strese. Vzdy ked sa blizi vecer som uz v strese, ze ah jaj, zase sa nevyspim :( a na prechadzky s kocikom chodim tiez, ale mozno skusim neskor .. kebo ja chodim bud doobeda alebo hned po obede
@tarvika no ked sa podari, chodim na prechadzky s kocikom a plus cvicim doma alebo sem tam v posilke, takze aktivity mam ... ale ja som cely den aj vecer tak unavena, ze az odpadavam ... ale lahnem do postele a nic
@dada7701 no popodnu depresiu asi nemam .. ale zacinam mat depresiu z toho nespania :(
este ma napadlo ked si nervozna z toho ze sa bojis ze zasa nebudes spat, daj si magnezium vecer. magne B6 alebo aj forte, ak toto nezaberie. hlavne sa upokojit. a nesnazit sa za kazdu cenuz aspat, lebo sa z toho vystresujes. lez v posteli, oddychuj a relaxuj so zavretymi ocami. mozno by pomohli aj nejake uvojnovacie techniky z jogy.
@veronka1234 stitnu zlazu mas v poriadku? mna sa doki na kazdej kontrole pyta na spanok, zrejme to ma suvis. skus sa obratit na dr. a poziadat a vysetrenie .
@veronka1234 psychika
Goodnight drink vyskusaj, ale hlavne pred spanim sa skus odreagovat, zacvicit alebo daco, vyvetraj si...ak sa ti neda zaspat neprehadzuj sa v posteli. Ak si unavena ze nevladzes sa ist umyt, tak sa just chod umyt, vykupat vecer a potom chod spat.. Ja mavam taketo stavy a ide ma slak trafit, lebo rano aj ked v noci spim, neviem vstat a niet o este, ak neviem spat a zaspim na hodinu nad ranom... ja sa o 1-2 rano zobudim ako keby nic :D a mozes sa prehadzovat... mne tie veci pomahaju co som pisala, hormony mam rozlietane. Cize skus sa objednat na preventivku aspon k lekarke a spomenj jej to.
Inak ked bola mala malicka tak som bola takto na tom, spala som 3-4-5 hodin max., to som pripisovala malej.. ze nervozitka, presne skontrolovat, na wcko... vecer som si davala ten goodnight drink, alebo Bcko s valerianom (? neviem, nieco na noc ukludnujuce s Bvitaminom, maju v DMke), potom v kludne sa osprchovat ziadne rozptylujuce veci ako mobil, televizor... a do pol hodiny som drichmala celu noc :D
@veronka1234 treba zájist za svojou obvodnou lekárkou,aby ti urobila základné odbery krvi, vrátane štítnej žľazy. Samotný stres z toho že nezaspíš ti vyburcuje nervový systém a ty nezaspiš. Treba skúsiť to magnezium ale kľudne vyššie dávky na začiatku..nejaky medovkovy čajik si v klude vypiť a miesto tabletu, telky prečítať knihu vecer..upraví sa postupne spánok,nie hned..ale urcite najprv chod odbery krvi si dat urobit.
@veronka1234 mne velmi pomohlo toto http://www.iherb.com/pr/natrol-melatonin-3-mg-2...
Nesposobuje navyk, vacsinou zaspim do 15-20minut a zobudim sa max. 1x koli WC, inak nie. Je mavam celkovo zly spanok, trva mi hodiny, kym zaspim, stale chodim na WC, vadi mi akykolvek zvuk ci svetlo, na kazde suchnutie sa zobudim. Pouzivam tak 3-4x do tyzdna, cez vikendy nie, lebo mozem vstat a ist spat podla svojich potrieb. Myslim, ze tu nespavost mi sposobuje skore vstavanie do prace ( vstavam o 5), ktore ide uplne proti mojmu prirodzenemu biorytmu a celkove mi sposobuje stresy. Skusala som aj vselijake bylinky a homeopatika, ale neuspesne. Melatonin, ktory je telu prirodzeny, mi zabral uplne super. Vyskusaj...ak budes kupovat u nas, pozor na obsah melatoninu, mal by byt aspon 3mg.
@veronka1234 hm... mozno je to uz kvoli tomu stresu co si si vyvinula ... moja dcera si robi takyto stres ked ide k niekomu prespat... proste tak stresuje ze nezaspi ze z toho jasne ze nezaspi☹
zlepsilo sa to vlastne az ked sa naucila citat - upozornujem - citat realne knihy - nie mobil, nie citacku... to jej pomaha + najnovsie si zvykla pocuvat nahrate knihy ( toto nie vzdy pomoze lebo niekedy ju to tak zaujme ze nezaspi ) - toto pocuvanie pomohlo mne ked som mala velmi velke stresy kvoli chorobe v rodine - zaspat som dokazala len tak ze som pocuvala nieco co ma zaujalo - najlepsie v cudzej reci ktoru uplne neovladas a musis realne zapajat mozog aby si rozumela - to dost unavi😉
@veronka1234 si unavena? ak nie, treba sa unavit..ale u teba bude podla mna skor psychika, uz vopred mas stres, ze nezaspi.. chapem ta, lebo tiez zaspavam hodinu, niekedy aj dve :D ale potom uz spim, aj ked sa budim, ale zaspim znova ..
Skus skludnit mysel, mas v hlave urcite prilis vela myslienok. a tiez si skus kupit melatonin a spat v uplnej tme, lebo len vtedy sa tvori prirodzene v tele.. AK ti chyba, nezaspis... takze skus pred spanim uz necumiet do PC, alebo mobilu... idealne ani telka ,a le napr. si hodinu citaj, aby si unavila oci 🙂 a ukludnila mysel.... drzim palce.
@veronka1234 Ja som 6rokov neprespala noc /2male deti za sebou a k tomu som bola non stop 3roky v nemocnici s najmladsou na hadickach/, je rok po vsetkom pekle a konecne mozem prespat celu noc. Je to o tom, ze si vnutorne nervozna a nespokojna s niecim, co si neuvedomujes. Kasli na neporiadok a ze vyzeras ako strasidlo. Kedze ti dieta uz prespi noc a ty sa nevies dat do kludu, to znamena ze vnutorne stale nieco riesis. Musis zistit co to je, co ta vnutorne zoziera. Tiez pomaha aby si sa venovala niecomu co ta tesi, ja neviem napriklad si zaspievaj, alebo len tak sa blazni s krpcom, alebo citaj. Spomen si, co si robila rada este pred dietatom a skus to. Staci denne par minut, zaklad je urob si radost co najcastejsie ako sa da a podvedomie sa da do kludu. Mne to trvalo vyse roka a zacinam mat vnutornu pohodu. Sice spim natenko /na povel v noci vstanem a fungujem/.
Hovoris, ze v noci nespist....tak si skus prehodit trochu rezim. Ja som aj v noci kocikovala a nad ranom som sla spat. Ked clovek nevie, tak siahne az na dno...
drzim palce
@veronka1234 nechces s tym zajst ku psychologicke? Mozno by ti vedela nieco predpisat na tu nespavost. Viesco alebo vyskusaj persen ci to asi nie? Je to na prirodnej baze, inak neviem co ti poradit, lebo ja nemavam zatial problemy s nespavostou
Veru, najprv by bolo vhodne zajst k vseobecnemu dr, nech sa najprv vyluci zdravotny problem.. Moja kamaratka ma podobnu poruchu spanku niekolko rokov, ale nejako to neriesi.. Ja toho vela nenaspim tiez, ale tak zas tak malo si neviem predstavit..
@veronka1234 mas poskodeny spankovy rezim. Mozes skusit kinderyl. Po nom sa dobre spi a je bez predpisu. 2-3 dni sa prespis a potom prezijes v pohode den a v noci sa vyspis po normalnej dennej unave. Mne to pomohlo. Prirodne mi nepomahalo nic.
@veronka1234 ak to trvá dlhšie ako mesiac tak určite smer obvodný lekár. Dnes sú už dobre lieky na spanie, neboj sa. Pokiaľ nemáš depresie tak ti predpise tabletky na spanie a za mesiac sa ti cyklus spania upraví. Sú ľudia ktorí majú menšiu spánkovu potrebu aj ja k nim patrím ale 2H je veľmi málo. Ja spím Max 5-6 hodín ale budím sa svieža a oddýchnutá.
@veronka1234 Tiez som mala obrovske problemy so spanim, podobne, ako Ty, bol uz aj moment, ked som musela uzit aj nejake lieky na spanie (aj ked som kojila, nedalo sa inak, bol to uz uplny fyzicky kolaps). Teraz, ked mam problem so zaspatim, bud vecer alebo aj pocas noci, si dam Melatonin. Da sa kupit v lekarni, je to vlastne prirodzena latka, ktoru si vytvara telo ... no ked ho je nedostatok, nevies lahko zaspat. Nie je navykovy, a moze sa aj pocas tehotenstva a dojcenia. Ja som takto prezila vsetky 3 tehotenstva a stale ho mam po ruke, keby cosi ... mne caje a vyssie spominane veci moc nepomahali...
@veronka1234 Ahooj, Veronka,presne akoby si opisovala moje stavy - ja mám ročného chlapčeka a spánkový režim sa mi narúšal príchodom prvých zúbkov, až som úplne prestala spávať. Vyskúšala som fakt všetko počnúc čajmi na dobrú noc,melatoninom,homeopatikami, autogennym tréningom, hold stav sa nezlepšil. Keď už som z únavy odpadla, vedela som, že bije dvanásta a treba nejaké utlmovaky. Obvodak mi predpísal stilnox,nezabralo, potom zopiclon a až po ňom som prespala cca 4 hodinky. Psychiater so mnou spravil jedine anamnézu a skonštatoval, že je to psychická únava a telo ženy sa z pôrodu a príchodu potomka spamätáva rok. Ja sama mám vyštudovanú klinickú psychológiu.No ale teda "pojedam"zopiclon a aspoň trochu pospim. Prirodzene všetky lieky na spánok sú návykové (aj keď letáky uvádzajú opak), no keď potrebujem pri 13 mesačnom dieťati fungovať, inak to neviem
skús melatonin. je volno predajný, spánkový hormón. mne zaberá a dokonca že ked si ho dám, tak potom mozem prespat aj dve- tri noci v poriadku(aspon tých 5 hod- pri detoch...).
Melatonín je fajn ale účinkuje len pri ľahších formách nespavosti. Ak sa to opakuje každu noc obávam sa, že už pomôže len liek od lekára.
@jana_eyre
@natalienka12
@zdena12345
@l1plienka
@zbruna dakujem baby, no budem musiet vyskusat nejaky ten doplnok a mozno aj liek, lebo ozaj nevladzem fungovat. Mne by sa stacilo raz za cas vyspat a z toho by som mohla fungovat aj tri dalsie noci... ale takto to uz dalej nejde...
mas naruseny spankovy rytmus a hlavne mas z toho stres, tak to je taky bludny kruh. Neviem ci pijes trochu mlieka ale skus si dat pred spanim horuce mlieko, ale nie take kupovane z obchodu, ale take nepasterizovane a nehomogenizovane, prevarene s korenim, kardamon, skorica, zazvor suseny, plus med a hned sa ti bude chce spat 🙂 ale nekombinuj to s nicim inym, myslim s inym jedlom ci ovocim ci podobnym. Tiez po porode sa ti hormony rozhadzu aj ked kojis, tak to je take rodeo so spankom, ja som to tiez mala ale preslo to same casom. Inak to mas perfektne ze ti dietatko tak spi. Cez den spat sa ti nedari? mozno by ta to ukludnilo, ze si nieco cez den pospala a vecer by nebol taky stres. Aj levandulovy olej je super na ukludnenie a spanok.
Toto presne poznam, zazila som si tieto stavy pocas skuskoveho na vyske, nespala som asi 2 tyzdne, vecer som sla do postele so strachom a depkou, ze zas nezaspim a celu noc kukala do stropu, cez den som sa citila ako mimo reality, vo sne... Uz ked som nevedela co so sebou, bez hanby som zasla k psychiatricke a ta mi dala frontin (je to liek proti uzkosti), zabral takmer hned a konecne som sa vymotala z toho bludneho kruhu, ako pises, staci sa raz poriadne vyspat a velmi to pomoze. Frontin sa moze ale len kratkodobo uzivat, je navykovy. Ak sa hanbis zajst k psychoske, prespisat ho moze aj neurolog.
@selenka7 len ono je rozdiel, keď človek je v nejakom strese alebo má strach. Tiež som mala také obdobie. Ale horšie je to, keď sa tento problém objaví a pritom človek je v pohode, čo sa týka psychickej stránky. Bolo by fajn pozrieť sa po nejakom doplnku a babské rady by tiež mohli pomôcť
@veronka1234
- začni z voľne dostupnými liekmi - benosen, persen-forte, či melatonin. Skús cca týždeň na nich fungovať denne, aby vznikol návyk na spánok, či sa Ti spánok neupraví sám
- skús pouvažovať od kedy máš problémy so spánkom a či nie sú nejaké nedoriešené veci v pozadí.
- nestresuj sa z toho že nemôžeš spať, to je bludný kruh, vždy sú možnosti, ktoré k spánku pomôžu. Sú rôzne techniky nato, ako nebyť v strese z toho že nezaspíš. Jedna z nich je že pôjdeš spať s tým, že sa budeš celú noc snažiť a robiť všetko preto, aby si nezaspala. Vtedy nebudeš v strese z toho, že nespíš 🙂
Najlepšie je ľahnúť si s tým, že nič sa nedeje ak nezaspím. (Ja to robím tak, že si poviem, ak nezaspím napr. do 3h ráno, tak si dám neurol a už potom zaspím)- to podvedomie toho, že ak aj nezaspím, nič sa nedeje, je riešenie, mi pomáha
- ak si príliš unavená, telo nevie vypnúť a zaspať, počúvaj svoje telo a choď si ľahnúť, keď si unavená, odporúča sa, že ak do cca 30 min. nezaspíš, vstaň a choď robiť niečo nepríjemné, napr. upratovať kuchyňu, skús sa vrátiť do postele potom cca po 1hodine, ak znovu nezaspíš, zopakovať aj do rána. Ďalšia noc by mala byť lepšia.
- výsledky neprídu okamžite, trvá to dni, týždne..
- ak nič nepomôže, sú lieky na spanie - všetko zaberá dočasu
- ak ani to, sú potom antidepresíva, pri ktorých zaspíš a nevzniká návyk, ale samozrejme majú svoje vedľajšie účinky.
Hlavne nebuď zúfalá, riešenia sú, spať budeš, len treba nájsť cestu.
Uvedený problém mi je známy z vlastnej skúsenosti a viac- menej s tým bojujem stále, aj keď je to už výrazne lepšie, sem-tam mám obdobia horšieho spánku, ale inak fungujem v pohode.
Mne osobne pomohli tie antidepresíva a tiež vyriešenie problému (niekto s kým som mala zlé vzťahy sa z môjho života stratil a od vtedy som začala výrazne lepšie správať) - neverila by som, že to môže fungovať a nespojila do súvisu. Ale psychológia hovorí, že pri nespavosti je nejaké vnútorné napätie alebo potom len zlý návyk. Držím palce.
@veronka1234 daj si vecer deci cerveneho budes bumbat ako tvoje babatko, to bez srandy.
ked toto citam, u mna tak fungovalo pivo a este bolo aj mlieka🙂
A ja nic, takto spim len dve az tri hodiny denne. Celu noc sa budim, neviem zaspat, treba mi pit, na wc, prehadzovat sa.Skusala som bylinky, mlieko s medom, nic nepomaha. Uz si liham do postele so stresom, ze zase nezaspim. Pls trpeli ste tym aj vy? Co vam pomohlo?