Zdravim , potrebujem pomoc ako sa dostat z nosnych sprejov . Použivam ich už 2 roky , posledne mesiace zbucham každy den 1 flašku , ale neviem ako z toho vísť von . Proste nedá sa to len tak ...... mne sa proste zapchá nos ako keby tak mám štuple a točí sa mi potom aj hlava . Budem rád za akukolvek pomoc
@soldierbruh a fľaška denne, to musí ísť riadne do peňazí 😳
Na začiatok skús morskú vodu, treba vydržať, nos budeš mať zapchaty pár dní
@denisah6 Nie nieje to kvoli tomu že si človek nato pomysli .... po ang sa to vola Rebound Congestion / sliznica je navyknuta proste na sprej .
@laura164 To ano vraj morska voda je nato dobrá viacery mi odporučili . Ale ja proste neviem ako vydržím to je ten problem spánok ? to vobec popravde mam strach že sa zadusim
@soldierbruh chod k dr a povedz, co je vo veci. ak je to s tou sliznicou taky extrem existuju aj ine lieky ako volno predajne, ktore ti mozu pomoct odburat ten tazky zaciatok. podstatne ale je, ze pri nadche uz potom zabudni na spreje z lekarne lebo dva vstreky a bude to spat.
@soldierbruh ked si vies vygooglit, co ti je, tak snad vies vygooglit aj riesenie. aj na MK sa to velakrat preberalo. prestanes striekat do jednej nosnej dierky kym si sliznica neodvykne, do druhej stale striekas a mas ju volnu a tou dychas. ked si jedna dierka odvykne od spreju a da sa ti uz nou dychat, tak prestanes aj do druhej striekat sprej
@cherrystone Na internete som nieco počul o steroidnych sprejoch čo sa daju dostat u alergologa
@lyci Samozrejme že viem čítať aj si vygoogliť 🙂 len človek nikdy nevie či su dalšie možnosti
popozeráj staršie diskusie, pisali tu viackrát, buď tie spreje steroidné, alebo striekaju jednu dierku, tyždeň, potom druhu, a tak sa to zregeneruje. Prvý krok máš za sebou, chceš to, to je dôležité
Ja viem co prežívaš, to isté som mala , ale ja som si tie spreje 50 na 50 riedila vodou ( účinkovali)
Jediný účinný liek proti tomu je vydržať a nekvapkat sliznica odpuchne po pár dňoch. Býva hypertonicka morska voda ona je aj na upchaty nos....pomôže
Treba vydržať, ja mám už pomaly 13 rokov pokoj od sprejov a keď som chorá iba morskú vodu použijem.
Držím palce
@marta83 To je super teda , ako si vydržala bez nich ? spanok atd
@soldierbruh pise, že riedila ,aj to je možnosť, čoraz menej učinnej latky, aj to radia baby
@mooonika1975 Dakujem za postreh , možno vyskušam
@soldierbruh spala som s otvorenými ústami, viac som nespala ako spala ale treba vydržať....najprv povolila jedna nos.dierka potom aj druhá a bol pokoj
Ahoj, v telke raz dávali o tom, že treba postupne - najprv si treba prestať kvapkat do jednej dierky (trvá to cca 7 dní, kým si sliznica odvykne) a potom si prestaň kvapkat aj do druhej.
@mooonika1975 dokonca ku koncu som si kupovala tie kvapky najslabšie pre miminka a aj tie som riedila
Bola som niekoľkokrát závislá aj mesiace, jediné čo pomôže je nedať si a basta !
@marta83 toto je také zdlhavejšie, ale šetrnejšie riešenie, mne sa páči 👍
Ja som bola roky zavisla, ale teda flasku denne nie, mozno tal na tyzden/10 dni. Jedine co mi pomohlo bolo vydrzat. U nas v Spain bol pocas covidu prisny zakaz vychadzania, navsteva lekarne sice bola povolena, ale cestou do nej ma zastavili 4 hliadky. Samozrejme, sprej som zabudla kupit. A kedze som nechcela riskovat mastnu pokutu, vydrzala som. Cca po tyzdni bolo dobre. Teraz, aj ked mam brutalnu nadchu, pouzijem max morsku vodu alebo babatkovsky nasivin. Aj to len prvy den, dva.
@soldierbruh ano napriklad. aj antihistaminika maju uvolnijuci ucinok, preto sa niekedy pouzivaju kratkodobo pri nadche. niektore lieky ti vsak nemoze predpisat ani vseobecny. sk ta posle na orl, tam by mohli zistit ci nemas uz nejake vnutorne poskodenie aj nasadit vhodnu liecbu.
Ja zavislacka na nasivine 11rokov.Pred spanim som si musela dat, inak som nezaspala. A vyriesil to partner😂😂😂. Ten ho skoval tak, ze som ho marne hladala. A vzdy som si sla kupit, a stale som zabudla😅😅😅. Po tyzdni som si uvedomila,ze ho vlastne nepotrebujem. Tak som abstinent😄. Ale skor by som riesila,ci niesi alergicka.
@soldierbruh k doktorovi. Ja som chodila k alergo s permanentne upchatym nosom a celoročnou nádchou, ta mi tvrdila, ze urcite som dlho používala tieto spreje (urcite nie) a davala mi na to kortikoidny sprej do nosa. Len ho treba užívať dlhodobo a pravidelne a ono to fakt povoli
@soldierbruh ja som docelila vtedy 3r moja dcéra bola zavisla ...odvtedy davam pozor ze max 7 dni v mesiaci ma sprej do nosa boli dni ze mi jej bolo luto fakt mala den dva uplne upchaty nos len morsku vodu a naparovala som ju...len u vas je dha doba takze.moze trvat dlhsie...skuste si opýtať pamycon na ten týždeň "odvykacky" 😊
Ono sú pekne rady ze nedaj si, ale ja som si raz nedala rok a stale som vedela mat celé dni upchaty nos 🙄 teraz si riedim vibrocil, má inú účinnú látku ako olynth a spol, co to všetko zacal a skúšam si dávať len keď naozaj musím. Stačí zmena v peľoch, choroba a som tam kde som bola na začiatku. A som v UK, skúšala som dr, dostala kvapky co mi nepomohli a to bolo všetko.
Smiem sa spýtať a teraz naozaj nerýpem, len ma to zaujíma, ako ste sa dopracovali k takýmto extrémom, že roky používam kvapky? Mne to jednoducho nejde do hlavy. Nedávam si kvapky ani keď som fakt, že chorá, veď tých pár dní choroby sa dá vydržať aj bez nich, mne to príde ako strašná zbytočnosť. Keď nemusím, keď to naozaj nie je akútne, tak jednoducho tablety/kvapky/sirupy alebo ja neviem čo, jednoducho neužívam.
Svokra je ten typ napríklad, že nevie zaspať, šup niečo. Bolí ju hlava (nie nemá migrény), šup hneď druhé, neviem čo ďalšie je jej, šup zase niečo.
Vždy skúšam najskôr niečo "šetrné" to nazvem, a až keď sa to nelepší, skúšam liek.
Mne pomohli tie spomínané kortikosteroidy, dnes sa dajú zohnať aj voľnopredajné, aj keď sú trošku drahšie. Vstrekla som si ráno, potom poobede a už v tú prvú noc som mohla ako-tak dýchať a spať. Pokračovala som v užívaní ešte niekoľko dní a dala som sa doporiadku. Keďže kortikosteroidy narozdiel od klasických sprejov do nosa nie sú návykové, po dosiahnutí účinku ich môžete hneď vysadiť a fungovať normálne ďalej. Možno je Vaša závislosť silnejšia, keď spomínate, že denne potrebujete celú fľaštičku, takže možno ten proces nebude zo dňa na deň ako v mojom prípade, ale za 2-3 dni by to mohlo byt OK. Ak nie, tak ORL a riešiť to silnejšími liekmi, príp. chirurgicky.
Choď do lekárne, priznaj čo máš za problém a vypytaj si beklometazonovy sprej do nosa. Asi týždeň budeš fakt upchatý nos a proste to nijak neodrbes len to musíš prežiť, môžeš si prvé dni ešte stretnúť na noc a potom už nic. Ešte mi kamoška hovorila, že ona radi odvykat spôsobom, že najprv predstanes len s jednou dierkou a do jednej striekaš a keď sa tá prvá odopcha (fakt to trvá), tak prestanes úplne. Si super, že si si priznala problém a si ochotná to riešiť. Nebude to nič príjemné, je to závislosť ako každá iná, ale zvládneš to. Môžeš si ešte kúpiť morskú vodu, troksu prečistí a budeš mať ten pocit, že niečo pouzivas
@soldierbruh 2 roky? To je strašné. veď na to sa závislosť vytvára užb po pár týždňoch. Vôbec sa to neodporúča.
Ja som prestala zo dňa na deň. Už som sa cítila ako blázon, nemohla som dýchať a spať. Bol to začarovaný kruh. Kúpila som si konvičku a začala konvickovať. Nepomohlo do zo dňa na deň, vytrápila som sa ale teraz už na kvapky ani nepomyslím. Keď u mňa začína nádcha, vôbec nekupujem kvapky :D najprv konvička a tá väčšinou zaberie najlepšie 😇
@soldierbruh niekde som čítala, že iba vydržať. To je ako odvykačka, zápcha sa ti nos, lebo si myslíš, že tie kvapky potrebuješ a začarovaný kruh je na svete. Skús vyhľadať psychológa, pretože toto je závislosť.