Dobrý večer, poznáte niekoho kto to podstúpil? Ako reagovalo okolie?
na SK je eutanázia zakázana....😉
@pribinak ci niekoho takého poznáte a z akého to bolo dôvodu, či bola dôvodom aj napríklad
vážna choroba zasahujúca do života keď už človek nedokázal normálne fungovať
A Slovensku eutanázia nie je legálna, lekári ju ani nevykonávajú, zrejme nie au áno dostupné latky na jej vykonanie
Nie nikoho takého nepoznám
U nas nie je povolena eutanazia,nepoznam nikoho,koho by takto usmrtili
Najznámejší je hádam Terry Prattchet. Pogoogli, dával pred smrťou veľa rozhovorov.
Jedna doktorka u nás si takto siahla na život. Bola výborná, milá anesteziologicka, žiaľ diagnostikovali jej rakovinu. Zrejme vedela, čo ju čaká, a nechcela podstúpiť liečbu a následne trápenie. Zamkla sa v ordinácii a pustila si niečo do žily.
Nedávno jeden slovak podstúpil eutanaziu vo Švajčiarsku, tam sa to dá zaplatit
@eriksonka1234 to nie je eutanázia ale samovražda. Rovnako mohla skočiť z okna, hodiť sa pod vlak alebo zastreliť, takých sme asi poznali viacerí…
Pre autorku: na svk eutanázia legálna nie je, ak by to spravil niekto “načierno” tak je to vražda, takže neverím, že sa na to niekto dá. V zahraničí to legálne je, ale stojí to niekoľko tisíc € a tiež to nie je len tak vybaviť.
Moja kamarátka s detstva takto v zahraničí ukončila svoj život. Dôvodom bola rakovina. Čo viem, reakcie od kamarátov boli chapajuce, neviem ako rodina.
Pocity okolia si vieš pozrieť vo filme Predtým, ako som ťa poznala. Realita od toho predpokladám nebude veľmi iná.
nepoznám nikoho, ale ak by v mojom okolí bol reálne niekto, kto trpí nevyliečiteľnou chorobou, ktorá mu spôsobuje denno-denné bolesti odolávajúce už aj morfiu a záver by bol nezvratný (no zároveň v nedohľadne), neodsudzovala by som ho. plne by som ho chápala.
Zas kopec odpovedí k veci...Áno, poznám. Známy tak ukončil život v Dignitase vo Švajčiarsku 😔.
na sk to nie je povolené , lebo tu máš sa sama odpraviť alebo ticho skapinat nadrogovana morfiom jedno že trpíš je to ok a v poriadku na to si tu na svete nie
ale su štaty kde je to formou po splnení podmienok prisnych možno
pohladaj na nete uvidší a okolie tvoje ty musíš vediet komu to môžeš povedat a to aj zvladne
Tazka otazka a citliva tema.nepises ci mas v rodinw takyto pripad, nic blizsie. Nepoznam a neviem. No napisem to inac, tak ako si myslim, ze to citia. Otec velmi tazko ochorel. V podstate ho poslali domov zomriet.velmi narocne obdobie pre vsetkych. O nom ani nehovorim. Rakovina pecene. No naskytla sa nadej. Sanca aj ked velmi mala. Velmi, velmi vela si vytrpel bolesti. Nikdy som nevidela nikoho tak trpiet. V nemocnici bol na viackrat. Bolo to neskutocne narocne.bol 250 km od rodiny. My sme za nim chodili aj 3 krat do tyzdna. 3 velke narocne operacie kde vysledok bol vo hviezdach. Nikto netusil. Dopadlo to vyborne. Mal stastie na tych najlepsich lekarov. Dufam, ze pri takom zdravy ostane co najdlhsie. No to len na okraj. Islo o to, ze tie bolesti a ta beznadej bola pre neho taka strasna, ze niekolkokrat povedal, ze chce radsej zomriet. Dnes sa na to pozera samozrejme inac, lebo mal nadej. No aj tak mal taketo pocity a zelanie. Z bolesti, beznadeje. Ludia, ktory maju tazke diagnozy a bolesti verim tomu, ze to citia rovnako. Nie je to ich slabost podstupit to. Su to silny ludia, ked sa rozhodnu podstupit to. To je samozrejme len moj nazor
Veľmi málo ľudí na SK s tym môže mať skúsenosti keďže u nás to je nelegálne a málo ľudí má niekolko tisíc doma len tak, aby si to mohli zaplatiť v zahraničí. Nepoznám nikoho, kto to podstúpil, ale keby sa niekto z môjho okolia preto rozhodol, tak by som ho neodsudzovala, ale podporila.Nedávno som čítala o jednej doktorke na SK, ktorá by to chcela podstúpiť, ale nemôže lebo už si ten jed nedokáže sama podať a to je podmienka. Pogugli určite nájdeš.Ja sama by som eutanáziu podstúpila kebyže mám napríklad pokročilé štádium sval.dystrofie alebo rakovinu a už som len na morfiu. Podľa mňa by mala byť eutanázia dostupná v každej krajine.
ten kto to podstupil ti uz neodpise..
@macekovam trošku čierneho humoru musí byť :D
Áno sú choroby pri ktorých by som išla do toho a zaplatila si tých 10tis vo Švajčiarsku. Rakovina to ale isto není, tam môžeš ešte bojovať a mas nádej! Pri iných nevyliectelnych chorobách tu nádej nemáš a choroba ti berie postupne, pomaly všetko!!
Na Sk toto povolene ie je a ja velmi dufam,ze nikdy ani nebude.
Nikto nemoze rozhodovat o zivote,ci smrti.
Ani my samy o tom nasom.
Len Boh.On nam ho dal a on moze vziat.
@osky ja naopak verím že tu bude dostatok rozumných ľudí a na Slovensku to raz povolia. Každý má právo o sebe rozhodovať!! Každý jeden človek na svete!!!!!!! A nie Boh- imaginárny výtvor hlúpych ľudí. Veriaci nech sa riadia svojimi vymyslenými pravidlami, je to ich vec. Veriaci nech nevnucujú svoje dogmy ostatným ľuďom.
@stanulienkat Suhlas. Psa nenechame trpiet, ale dame ho uspat. Ale cloveka nechame trapit sa. 😢
No chapem trosku aj druhu stranu - asi nikdy nevideli blizkeho nevyslovitelne trpiet a nevedia, co taka smrt znamena.
@pragmaticka ja teda neviem, ci si zazila cloveka s rakovinou na smrtelnej posteli..... Ale teda ten stav je taky, ze to je utrpenie nielen pre toho leziaceho, ale aj pre clenov rodiny..... Doslova fyzicke utrpenie pre vsetkych.
Ale ani v tejto situacii nemam na to nazor, neviem ako by som sa s tym vyrovnala.
@stanulienkat rozumiem a asi aj súhlasím, ale z iného pohľadu - kto tým ľuďom bude vedome brať život? Je tu niekto na to morálne pripravený? Či otázka zvyku?
"Nikto nemoze rozhodovat o zivote,ci smrti.
Ani my samy o tom nasom."
:D O zivote a smrti druhych ludia rozhoduju denne. Od zachranarov pri nehodach koho budu ratovat skorej, policajtov ktori sa rozhoduju ci niekoho zastrelia ci nie po auta s automatickym riadenim ci zrazit chodca alebo vybocit auto a spadnut z utesu. A tak isto stovky ludi rozhoduju o svojom zivote ci spachaju samovrazdu sami alebo zabiju popri tom aj dalsich.
"Na Sk toto povolene ie je a ja velmi dufam,ze nikdy ani nebude." - Mne sa to zda nespravodlive ze clovek ktory nie je tak chory ze moze chodit moze skocit pod vlak a clovek ktory ma napriklad ALS a nepohne ani malickom to nemoze spravit.
Žiaľ,ako vo všetkom, Slovensko je 150 rokov za opicami oproti vyspelému svetu
Akože kto podstúpil eutanáziu?