USG obličky

niki5555
17. okt 2023

Ahojte. Možno je tu nejaký radiológ, alebo niekto kto má rovnaký nález...Viete prosím čo to znamená hypoechogénna viacseptovaná formácia velkosti 24×26? Ďakujem

simsalabim
17. okt 2023

Nie som radiolog, ale mali sme podobny nalez v rodine. Viacseptovana znamena, ze ma viacero komorok, je akoby predelena ako v uli. Hypoechogenny znamena, ze signal dobre prenika, casto preto, lebo utvar je naplneny tekutinou. Cisla znamenaju rozmer utvaru.

niki5555
autor
17. okt 2023

@simsalabim
A teda išlo iba o cystu ano? Trosku ma vystrasilo to septovana.. a doteraz vzdy som mala sono bez echogenity, tak aj to hypoechogenna mi nebolo jasne. Nejak som sa ani nestihla dr opytat, povedala, ze sa mam objednat k nefrologovi nech to skontroluje...
Ďakujem

joesvk
17. okt 2023

Čím skôr choď k nerfológovi .Nie je tam uvedená hrúbka septa,tak nemožno povedať, či je to neškodný nález alebo nebezpečný. Pravdepodobne ťa pošlú na CT.

simsalabim
17. okt 2023

@niki5555 neslo o cystu. Urcite treba dalsie zobrazujuce vysetrenia, no uplnu istotu pri podozrivom naleze da vacsinou az histologia. Ale ak by to bolo naliehave, teda podozrive zo zhubnosti, povedia ti.

niki5555
autor
17. okt 2023

@simsalabim
@joesvk
Bože baby, takže z toho nálezu vyplýva, že to môže byť zhubné? Ja sa tak bojím :( na nefro ma objednali o 3 týždne, dovtedy sa zbláznim

joesvk
17. okt 2023

Dúfam, že nie,ale nedá sa to vylúčiť.

simsalabim
17. okt 2023

@niki5555 v naleze nie je napisane nic o tom, ci to je podozrive alebo nie - aspon to, co si napisala, o tom nesvedci. Ale ak by bolo, je to tam napisane, ze to je suspektny nalez a riesili by to skor a hlavne myslim, ze skor na urologii - ti vacsinou operuju - a nie na nefrologii. Poslali by ta hned na CT a(lebo) MR. Nemyslim, ze by cakali - brali by ta hned ako urgentny pripad. Nemysli hned na najhorsie.

joesvk
17. okt 2023

Áno. Súhlasím s komentárom vyššie. Objednaj sa prednostne na urológiu.