Urobia mi pred darovaním krvi odbery s výsledkami?

vendula13
30. dec 2019

Ahojte, chcem sa opýtať.
Pri darovaní krvi mi spravia hneď výsledky?
Že až po výsledkoch môžem darovať krv?

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
vendula13
autor
30. dec 2019

@tanapeta ďakujem. Ušetrím sériu vyšetrení. A ešte aj pomôžem

evittam
30. dec 2019

@tanapeta Dotazník vypisujes pred odberom vzorky. Nakoľko to potom cele odovzdávas aby lekar pri konzultácii a rozhodnuti o tom ci ti vezmu krv mal všetky info.😉

evittam
30. dec 2019

@vendula13 Tam nie je nejak extra "seria vyšetreni". Tie robia az neskôr. A mozes požiadať potom o vysledky ale len osobne alebo cez mobilnú aplikáciu. A vziať ti krv nemusia ak nebudeš mať dobre prvotne vysledky.

maculkac
30. dec 2019

@vendula13 Ja chodím darovať krv už od roku 1996, a môžem povedať, že sa úplne super po tom cítim, aj keď sa liečim na vyšší krvný tlak. Akoby mi tie odbery ten tlak znižovali... A aspoň som pravidelne pod kontrolou. Žilu už mám za tie roky vytrénovanú, odber mi trvá max. 4 minúty.
Až darovaná krv sa vyšetrí na infekčné ochorenia žltačky typu B a C, urobia sa testy na AIDS, sérologický test na syfilis a stanoví sa hladina pečeňového enzýmu (ALT). Pokiaľ sa nájde patologický nález v ktoromkoľvek z testov, darcovia sú informovaní a predvolaní do transfúziologického zariadenia. Tam im odporučia navštíviť svojho praktického lekára. Počas predodberového vyšetrenia sa odoberie vzorka krvi z lakťovej žily (ak ide o darcovstvo v transfúziologickom zariadení), alebo z prsta (väčšinou v teréne). Z tejto vzorky sa vyšetrí krvný obraz alebo len hladina hemoglobínu, teda červeného krvného farbiva. Na darovanie krvi musí byť jeho hladina dostatočne vysoká. Pri tomto vyšetrení sa tiež zistí krvná skupina darcu. Spolu s vyplneným dotazníkom a výsledkom zo základného vyšetrenia krvi prichádza potenciálny darca k lekárovi, ktorý prejde dotazník a overí niektoré otázky týkajúce sa zdravia, životného štýlu a prekonaných chorôb. Všetky tieto informácie sú prísne dôverné a považujú sa za lekárske tajomstvo.
Lekár tiež urobí krátke vyšetrenie, zmeria tlak krvi a pulz, prípadne popočúva pľúca a srdce. Ak je všetko v poriadku, darca prechádza na odberové lôžko, kde mu zdravotná sestra odoberie krv z lakťovej žily. Všetky zdravotnícke nástroje a pomôcky používané pred alebo počas odberu krvi sú sterilné a jednorazové a po použití sa vyhadzujú. Darca by mal personál vopred upozorniť na prípadnú alergiu na dezinfekčné prípravky. Po odbere sa odporúča zostať ležať na odberovom lôžku aspoň 15 minút. Počas tejto doby sa krv rovnomerne rozdelí a telo sa prispôsobí poklesu jej objemu. Po odbere dostane darca stravný lístok, ktorý mu slúži na zakúpenie občerstvenia a posilnenie sa po odbere. Po darovaní krvi môže ojedinele dôjsť k zníženiu krvného tlaku, krúteniu hlavy, až mdlobám, v niektorých prípadoch sa môže objaviť aj podliatina v mieste odberu.

cacianka
30. dec 2019

Ak môžeš a si z BA skús darovat v narodnom onkologickom ustave, robia dobre predodberove vyšetrenia a slušný stravny a pitny bonus. Potrebuju priamo pre svojich pacientov a spolupracuju aj s NTC

mogaa
31. dec 2019

@vendula13 všetky vyšertrenia ti neurobia....na mieste sa robí len základný krvný rozbor a neskôr len určité vyšetrenia napr. na HIV....záleží o aké konktrétne vyšetrenie z krvi máš záujem, neroí sa uplne komplet všetkého - len klasické vyšetrenie krvného obrazu + či je tvoja krv vhodná na darcovstvo