Ako ste sa dostali z uplneho vyhorenia? Ide o to ze syn nastupil do prvej triedy ZŠ a ja mimo prace nic nerobim len sa prosikam aby sa ucil. Potom jasne ze kricim po nom lebo ma uplne ignoruje. Vonku je krasne som mu povedala ze nie aby sa naucil a aby sme isli niekam. Aj teraz sedi pod stolom a ignoruje ma. Moj zivot je momentalne len o robote, domacnosti, odniest dieta do skoly, zo skoly a o uceni. Tolko casu by sa dalo usetrit keby som cely den nemusela sa mu prosit aby si tie ulohy urobil. Posledne dni som si aj poplakala. Normalne mam sto chuti odist na par dni niekam uplne sama. Partner je v zahranici momentalne.
Tak ale to mate iny problem nez to, ze musis prosim syna aby si robil ulohy.
Vies, preco ich nechce robit? Nema stres zo skoly? Ved to je obrovska zmena, mozno ma chudak nejaky problem, a ty po nom ziapes. A on nema ako inak zareagovat, nez len tym ze sa snazi to odignorovat a dufa, ze skoro prestanes.
Ked nic ine, tak v skole poprosit o pomoc, ako zvladat, najst pricinu preco.
A tebe ked sa da, najdi si pomoc, bud na upratovanie, alebo studentku nech pomoze s ulohami.
Chyba tam mužský element, keď muž zavelí "Nauč sa, pretože ideme von!" Žiadne "ak, keď, keby,..."
Muž nie je doma, takže jeho úlohu musíš prevziať ty. Musíš byť tvrdá a nekomprimisná. To je ešte len prvák! Čo bude keď pride do puberty? 🤔
čo sa týka syna - dávaš následky a časový limit? "Ak do 14:00 nebude urobená úloha, vezmem ti takú a takú hračku.
Ak do 15:00 nebude, tak nedostaneš sladkosti, žiadne, až do novembra."
... a potom aj dodržať sľub?
ozaj dať hranice, keď ignoruje, dodržať ich. Vziať čo má najradšej, hračku, hru, slúchátka, atď, skry ju v práci alebo u kamarátky, nech ju mesiac nedostane naspať.
Ozaj žiadna sladkosť ani zmrzlina, čipsy, alebo iné čo má rád, až kým nebudú úlohy.
čo sa týka teba - určite nájdi týždeň, keď ti syna postráži sestra, sesternica, babka, suseda, niekto... a odíď
na nejakú peknú horskú chatu, do kúpeľov... každý deň len relax, bazén, príroda, hudba, meditácia,
poriadny oddych. Zaslúžiš si to.
To som zažila pri nástupe mladšieho dieťaťa do prvej. Vyše hodinu som sa prosila, vyhražala. Nič. Vzdala som to. Od toho dňa si robí všetko samé. Ani ma nenápadne prosiť sa. Nechceš, nerob. Nie pre mňa to máš robiť. Večer skontrolujem tašku a to je všetko. Je taká tvrdohlavá povaha, ale neskutočne samostatné dieťa od prvého ročnika. Pochopila som, že sa spolu nikdy učiť nebudeme. Keď potrebuje, tak vyskúšam, ale nemá žiaden význam nútiť, lebo to presne naschvál neurobí. Musí chcieť a v rekordnom čase to samostatne všetko urobí.
@jankafresova Ano samozrejme ze beriem veci co ma rad ale nejak to s nim nepohlo. Az ked som mu povedala ze neideme zase nikam lebo ze uz je vela hodin nato ist do mesta niekam tak zacal robit ulohy lebo presne to som mu povedala ze ine deti urobia ulohy, zopakuju si co treba a idu sa vonku hrat a ze my nebudeme chodit vobec nikam lebo vela casu trva len to kym sa mu prosikam nech si tie ulohy urobi.
AUTOR
super , vieš čo na neho zaberá, tak rovno mu povedz o 13:00 že ak úlohy do hodiny nebudú, tak nepôjdete von.
Určite nájdeš niečo viac, čo na neho zaberie. zákaz televízie, sladkostí. ukáž mu kolotoče pre deti , alebo park s prekážkami pre deti, alebo faaakt dobrú hru, DVDčko s najlepšou rozprávkou čo má rád.... že pôjde na kolotoč iba ak ulohy spraví zajtra do 14:00... niečo bude fungovať. Musia byť jasné následky ktoré mu vadia.
A určite si zariaď čo najskor týždeň dovolenku. potrebuješ vypnuť, zresetovať. Syn týžden u nejakej rodiny vydrží. Možno bude aj rád, keď sa vrátiš ❤️
Skús ho pár dni netlačit do toho, nech si vyžerie v škole ten pocit, že nemá úlohu. Uvidíš, ako sa k tomu postaví a podľa toho sa zariadiš.
Poradiť ti neviem,ale v rámci spolupatričnosti: pred hodinou som ziapala,ako nepríčetná, aby moje dieťa napísalo 2riadky oblúčikov🤣🤣
Ježiš, ešteže syn ako prvák nemal úlohy.
Juuuj to by som vedela slohy pisat. Este prvák druhak ako tak. Ale od tretej triedy armagedon. U nas zaberie vypnutie wifi. A nemusi sa ucit. Ale je vypnutá cely den. Neboj po par dnoch ho to prejde a ked sa jeden den, dva dni nenauci nic sa nestane. Ja som dokonca raz napisala ucitelke, ze nech ho vyvolá, lebo sa nechcel naucit. Tak aj tak dostal 2 🙈🙈🙈. U nas uz lietali zosity, knihy, pera 🤣. Ano nie som vzorná a trpezliva matka. A muz ide na to inak. Nemusis ale sup von zbierat hovna, trosku motyku do ruky. No a to tiez zabera.
Ulohy si robi hned ako pride zo skoly? Nepomohlo by,keby sa pohral a potom podvecer si urobil ulohy? Chapem,ze uz potom nie je taka pozornost,je uz aj unaveny. Mozno by to pomohlo vyskusat.
Toto nie je vyhorenie, si iba zúfalá zo situácie,že nezvládas syna😉, urob s ním obchod, ak sa bude učiť, vo chce za to, viem nie najspravnrjsia voľba, ale je prváčik a musí chápať že má aj nejaké povinnosti, nie len radosti.