Uniflox do nosa - vedľajšie účinky

fifina75
29. nov 2023

Ahojte nemá niekto skúsenosti, že po aplikácii Unifloxu do nosa dieťa slabšie počulo?

dzulli1980
29. nov 2023

Osobne si myslím, že to nie je zapríčinené Unifloxom, viackrát ho dcéra brala, skôr je dieťa tak zahlienené, že to preráža do uší ...
@fifina75

fifina75
autor
29. nov 2023

@dzulli1980 praveze keď fúka nos nemá až tak veľa hlienov.

dzulli1980
29. nov 2023

@fifina75 To, že fúka nos a nemá hlieny, neznamená, že dieťa nie je zahlienené ... moja dcéra vyfúka z nosa minimum ... a zahlienená je tak, že z hlienov zvracia ... hovorí sa tomu zadná nádcha.

pininka1
30. nov 2023

Súhlasím, treba ísť na orl, niekedy nemusí mať ani vôbec hlieny a zatekaju a ukladajú sa v uskach

dadis
30. nov 2023

@fifina75 A uniflox vam kto predpisal? Orl?

fifina75
autor
30. nov 2023

@dadis pediatricka, už ho raz brala, tento rok keď bola tiež chorá tak tiež slabšie počula len som si není istá či to bolo presne v tom istom čase ako brala uniflox. Mali sme papier aj na ORL len tam musela ísť zdravá. Potom jej to prešlo tak sme neboli.

mima172
30. nov 2023

@fifina75 To nebude Unifloxom, ako píšu baby vyššie, tak to budú hlieny "vyrážajúce" do uší. Moja, odkedy nastúpila do škôlky, tak ma každú chvíľu zadné hlieny. Z nosa nejde nič, všetko to zateká.

fifina75
autor
30. nov 2023

@mima172 veď toto že aj moja odkedy je v škôlke tak furt chorá... Aj to nejako liečite tie zadné hlieny? Čo na to zaberá?

dadis
30. nov 2023

@fifina75 U deti byva caste, ze pri kazdej nadche zapal prechadza na usi. To sa ale neriesi antibiotikami, vobec nerozumiem, co ti pediatri vibec robia na nadchu hned predpisovat lokalne atb - bez K+C a bez celkych priznakov zapalu (zelene a zlte sople maju deti pri virusovych infektoch). Dolezite su kvapky do nosa (Nasivin), ktory opuchnutu sluznicu uvolni, preplachy nosa slanym roztokom, zvlhcovanie vzdychu, pravidelne vetranie, znizene kurenia na noc. Na orl zajdite aj teraz aj v case kludu - u nas zistili alergicku chronicku nadchu - pre pri nadchach sa to vzdy skomolikivalo - zalahnutim usi, nedoslychavostou, bolestou ci zapalom stredneho ucha. A atb nepodavaj ledabolo.

myrepose
30. nov 2023

..určite na ORL, moja dcéra je čerstvo po obojstrannom zápale uší, liečila sa takmer mesiac a ešte stále na pravé uško slabšie počuje, máme kontrolu aj po pol roku kvôli tomu sluchu. netreba to podceniť

myrepose
30. nov 2023

..ešte doplním, že tiež to začalo ako nevinná nádcha, no sople sa jej hromadili vzadu, zatekali a tlačili na uši, vyfúkala minimum

dadis
30. nov 2023

@myrepose Ano, teraz nech ide na ORL. Len nechapem tych pediatrov, ved tie ATB samaju podavat vtedy, ked sa liecba nadchy skomplikuje. Teb zapal usi vznike z dovodu opuchu v nosohltane a prechodom infekce do stredneho ucha..orl posudi, ci treba liecbu lokalnymi atb, u nas to nebolo vzdy - najvacsi doraz aj orl vzdy kladla na odpuchnutie sliznice a priechodnost eustachovej trubice..atb kvapky predpisali az ked bol
v uchu hnisavy vypotok..castokrat ta bolest a zalahnutie odzneli aj same, ked sme dodrziavali postup cistenia nosa a podavanie kvapiek

livuska124
30. nov 2023

Okrem unifloxu jej dávaj aj normálne kvapky (nie morskú vodu) - napr. olynth alebo nasivin. Počuje zle preto, že má dutiny plné hlienov, má opuchnutú nosovú sliznicu a eustachovu trubicu - olynth ten opuch stiahne a prestane to tlačiť na uši.

livuska124
30. nov 2023

A ešte doplním - dávať sinupret na riedenie hlienov, aby išli ľahšie von.

fifina75
autor
30. nov 2023

@livuska124 dávam aj nasivin len ten sa môže týždeň. Aj fenistil kvapky a sirup stopptusin na kašeľ

mima172
30. nov 2023

@fifina75 Jasné liečime, keďže z nich vždy začne kašľať. Celkom fajn je Sinupret, zvlhčovač vzduch, inhalácia Vincentky, morská voda, dekompresny sprej (Olynth, orinox, Nasivin), vyvýšené spanie a difuzer beží na plné obrátky.

siska53
30. nov 2023

@fifina75 presne, to je od zadnej nadchy, tie hlieny jej tam mozu stat a tlacit na ucho. Treba nasadit nieco ako sinupret a pod.. potom sa to krasne spusti..

livuska124
30. nov 2023

@fifina75 skús ešte ten sinupret, aby rozpustil hlieny.
Mne skoro vždy choroba sadne na dutiny, všetko mi opuchne a potom niekoľko dní zle počujem. Ja sa zvyknem aj nahrievať infralampou, aby sa tie hlieny rozpustili, ale neviem, od koľkých rokov sa môže - či je to vhodné u malých detí.
Každopádne, treba ORL vyšetrenie. A nechápem, prečo by tam mala ísť zdravá. S dcérou som tam bežne bola aj počas aktívneho ochorenia. Veď práve tam vedia pozrieť, aj krčné mandle, nosnú mandlu, či nie je zväčšená, uši skontrolovať....
Môj brat keď bol malý, úplne ohluchol z tých hlienov, museli ho operovať - zaviedli mu také hadičky do uší. Sluch sa mu potom vrátil, ale tie hadičky mal dosť dlho, pár mesiacov určite, pamätám si, že sa mu tam nesmela dostať voda, takže umývanie vlasov bol zaberák pre mamu.... Takže to ORL vyšetrenie netreba odkladať a domáhať sa ho čo najskôr.

myrepose
30. nov 2023

.. @dadis presne tak, s tým súhlasím, ja už mám pri mojich deťoch bohaté skúsenosti za tie roky. my vždy užívame aj aerius a samozrejme niečo na riedenie hlienov (Sinupret alebo Solmucol prášky/sirup)

janinah
30. nov 2023

z netu....
Ak sa u dieťaťa objavia soplíky zvlášť žltej či zelenej farby, veľa rodičov prosí pediatra, aby mu urobil výter z nosa a podľa výsledkov nasadil antibiotické kvapky. Prípadne ani výter nežiadajú a chcú hneď recept na lieky. Antibiotiká síce účinkujú na bakteriálne infekcie, avšak otorinolaryngologička Denisa Paulechová, ktorá na sociálnej sieti Instagram vedie pod názvom orl_ lekár poradňu pre rodičov, vraví, že je to takmer zbytočné. Dôvody na toto tvrdenie má dva.
Tým prvým je, že „nos nie je sterilné prostredie, baktérie sa tam nachádzajú bežne. Potvrdená prítomnosť baktérií z výteru nosovej dutiny sa ale nerovná bakteriálna infekcia. Ani keď máte soplík mesiac a dokonca ani vtedy, keď je zelený.“

Odborníčka uvádza, že antibiotické kvapky sa často zbytočne predpisujú napríklad v prípadoch častých baktérií Haemophillus influaenze, Klebsiela pneumoniae, Moraxella catharalis či Staphyloccocus aureus, ktorý je všeobecne dobre známy pod menom zlatý stafylokok.
Druhým dôvodom, prečo odborníčka lokálne antibiotiká vo forme kvapiek neodporúča, je, že „akútna rinosinusída, známa ako nádcha, je z 98 percent vírusového pôvodu. Dve percentá sa komplikujú bakteriálnou superinfekciou. Antibiotiká teda väčšinou nepomôžu. Nie, ani Pamycon, ani Uniflox, obľúbenec mnohých v posledných rokoch.“

Antibiotiká prichádzajú na rad, až keď sa nádcha skomplikuje bakteriálnou rinosinusitídou. „Vtedy používame vždy celkové antibiotiká, najčastejšie vo forme tabliet alebo sirupu, nikdy nie antibiotické kvapky,“ uvádza lekárka.

Výter z nosa tak nemá byť podľa lekárky rutinnou diagnostickou metódou: „Vedie často k neindikovanému predpisu antibiotík a prispieva k zvyšujúcej sa antibiotickej rezistencii.”

Žlté soplíky nemajú vždy bakteriálny pôvod
Rodičia si často myslia, že soplíky žltej či zelenej farby vždy znamenajú bakteriálnu infekciu, ktorá si vyžaduje nasadenie antibiotík, podľa lekárky to však nie je pravda. „Je to absolútne normálny priebeh infekcie v nose, kde spočiatku je výtok objemnejší, riedky, vodnatý či biely a postupne sa môže zahusťovať a zafarbovať do rôznych žltozelených odtieňov,“ vysvetľuje. Aj z toho dôvodu nie je správne pri objavení sa farebných hlienov hneď žiadať o antibiotické kvapky či dokonca celkové antibiotiká.

A moj dodatok,tiež od odborníka z netu....v r.2050 bude najčastejšou príčinou smrti rezistencia na ATB,teda ochorieme a ATB nezaberu...
Tak už len zamyslieť sa nad našim mamičkovským postupom,ked žiadame od lekárov to i ono a pcháme do detí piate cez deviate,len aby vyzdravelo za tri dni a malo imunitu slona v dvoch rokoch,aj ked vieme,že táto sa buduje prirodzene a postupne min. do 6 r. veku.

fifina75
autor
30. nov 2023

@fifina75 týždeň brala Solmucol a výsledky žiadne tak sme boli u dr. tá dala uniflox fenistil a stopptusin to berie od pondelka a vecer už začala slabšie počuť. Pravidelne vetram, zvlhcujem vzduch,pitný režim v noci už tak nekasle. Každopádne zajtra ideme na ORL snad to nebude nič vážne. Ďakujem za všetky tipy a postrehy

anastazia93
30. nov 2023

Aj moja má zadné hlieny a ja tak isto. U nás jedine konvickovanie. Naučila sa to ako 3,5 ročná po 1 chorobe po nástupe do škôlky.
Veľmi nám to pomohlo. Konvickujeme každé ranompred škôlkou a potom keď príde zo škôlky aby sme zmyli bacilky.

deedol
30. nov 2023

ja mam teraz zadne hlieny a zalahnute v oboch usiach, a to som dospela, cize fukat viem. baby dali dobre rady.

inak aj ja mam otazku - co ked tie zadne sople nechcu prejst? ja ich mam uz takmer tri tyzdne, stale cire, huste, nie cely den, len parkrat denne, ale uz ma to nebavi. sinupret mi nezabera, mam skusit solmucol/mucosolvan? co si davate vy ako dospele?

taktotedanie
30. nov 2023

@fifina75 to nemaz unifloxu, mimochodom ten sa do nosa ani neodporuca uz davat lebo je to zastarala liecba a nevedie k nicomu akurat tak rezistencii na antibiotika do buducna
Ma tam hlieny preto jej zalahlo, radsej dajte solmucol, sinupret aby sa hlieny uvolnili
A nekonvickujte v akutnom stadiu choroby!!!

mima172
30. nov 2023

@deedol Skús sa nahrievať, tzv suché teplo (Solux). Mne to vždy krásne povolí dutiny.

fifina75
autor
30. nov 2023

@taktotedanie Solmucol mala pred týždňom. Zajtra ideme na ORL a uvidíme čo povedia. Končí kovanie som ešte neskúšala mám pred tým rešpekt trochu

nikola81
30. nov 2023

@fifina75 Moja skusenost spred roka. Zahlieneny syn, nic nepomahalo a vsimli sme si ze horsie pocuje. Isli sme na orl a tam mu zistili ze hlieny nejdu z nosa von ale hromadia sa vo vnutry a tlacia do uci. Akym sposobom netusim to mi do detailu nevysvetlili. Dostal atb, kortikoidy do nosa, a Trifed. Az to pomohlo. Pamatam sa ze vtedy bol soplavy dost dlho a vyvrcholilo to tym ze slabsie pocul. Vtedy mu na orl aj testovali sluch v takej komore a robili aj sono dutin.

myrepose
30. nov 2023

.. @fifina75 konvičkovanie je úžasná vec, mne to zachránilo dieťa pred nonstop soplami a infektmi, ale tak ako so všetkým, ani toto nie je pre každého. treba určite aby zhodnotil ORL, ja som dala na názor 3 odborníkov, až keď to všetci odobrili, začali sme s tým pravidelne.

taktotedanie
30. nov 2023

@fifina75 tak sinupret