Únava

dizzy1822
27. sep 2022

Dobré ráno. Prosím vas. Chcela by som sa spytatyci ste sa stretli tiež s takouto unavou. Večer idem spať o 22:30 a ráno ked mam vstávať prebudzam sa asi hodinu a nechce sa mi vstat ani o 9:00. Cítim sa strasne unavena a akoby som ani nespala. Ked sa ráno zobudim strasne unavená tak sa mi zvnutra chveje celé telo. Mám to asi dva mesiace. Predtym som to nikdy nemala. V pohode som vstavala. Teraz spim 10hodin ale sa mi to zda akoby som spala hodinu. Ale ked sa preberiem uz je dobre. Som doma na rodicovskej dovolenke takže nemám byť ani z coho fyzicky vyťažená. Neviete prosim vás z čoho to môže byt? Od mala som mala problem so spankom nevedela som večer zaspať. Zaspavala som aj hodinu. Teraz zaspim do 10minut mam strašne tvrdý spanok a ráno nie a nie vstat. Mali ste to uz niekto? Ďakujem

andrea_82
27. sep 2022

ja mám zníženú činnosť štítnej žľazy a toto mávam pravidelne.

dizzy1822
autor
27. sep 2022

@andrea_82 . Mne akurat obvodna brala krv na všetko a výsledky mam v poriadku aj funkciu stitnej zlazy. Vraj aj to sa da zistit z krvy.

dizzy1822
autor
27. sep 2022

@andrea_82 a internista mi berie krv kde mi sleduje aj hormony a všetko mam v poriadku aj z tejto stránky

barbora0308
27. sep 2022

@dizzy1822 a ako si na ton po psychickej stranke? Ako velmi ta naplna rodicovska, nezahltila ta nejaka rutina? Ja sama o sebe viem, ze ked mam horsie obdobie, tak by som iba spala a spala a citim sa stale vycerpana aj napriek dobremu spanku. Vtedy potrebujem znova akoby "nakopnut do zivota", vacsinou je potrebna zmena.

dizzy1822
autor
27. sep 2022

@barbora0308 no mam dve deti a v pohode to zvládam. Nepocitujem nejaký stres alebo nieco. Cez deň som neni vobec unavena vsetko je v poriadku. Ale vecer ked idem spat kedysi som zaspavala hodinu teraz v momente spim mám tuhý spanok a ráno ma malý budi a ja sa neviem vobec zobudiť. Od zaciatku roka chodím po doktoroch interne reumatolog neurolog. A mám všetko pozitívne. Zacinajuca artritida,poskodena chrbtica a liecim sa na srdce a na tlak. Magneticka mozgu je v poriadku. Necitim sa nejak psychicky vycerpana

dizzy1822
autor
27. sep 2022

@barbora0308 tu triasku tela citim ráno skor akoby z únavy ze som nevyspata ale spavam 9-10 hodín

barbora0308
27. sep 2022

@dizzy1822 hmm tazko povedat potom. Mozes to mat kvoli srdcu a tlaku. Zial tu budeme iba hadat co to moze byt, treba hladat pricinu, mozno navstivit aj viacej inych specialistov. Drzim palce 🤞 nech to prejde.

dizzy1822
autor
27. sep 2022

@barbora0308 ďakujem. No od začiatku roka beham po doktoroch a v kazdom lekarskom obore dalsia potvrdena diagnoza. Samozrejme riešiť to budem ďakujem.

lucia851
27. sep 2022

@dizzy1822 ja sa ráno občas chvejem keď sa mi zvýši tlak alebo aj pulz ,keď si dám liek na vysoký tlak tak potom to prejde Ja idem spať o desiatej a ráno mám tiež problém vstať,ale keďže som doma tak si ešte ráno ale dve hodiny pospim a potom už je dobre

samuelson35
27. sep 2022

@dizzy1822 môže to byť aj nejaké autoimunitné ochorenie. K reumatologovi chodíš, ako píšeš,ten by to mal vedieť potvrdiť/vyvrátiť...a samozrejme nasadiť liečbu ak je potrebná.
Tieto stavy únavy len musia prejsť ak je to autoimunitné. Treba byť v psychickej pohode a neprepínať sa ani fyzicky.

dizzy1822
autor
3. okt 2022

@lucia851 a to môže mať súvis s tlakom? Ja beriem tiez na srdce a tlak lieky ale doktor hovoril ze tableta ucinkuje az 36 hodin co sa ale mne nezda lebo raz som si ráno merala tlak a bol vysoký.

dizzy1822
autor
3. okt 2022

@samuelson35 aha dobre ďakujem. No co sa tyka reumatologa mala som pozitívny dedičský faktor zacinajuca psoriaticka artritida. Mam imunitne ochorenie 16 rokov. Ale toto mam iba par mesiacov. Ale nie každý deň

slovakboy
3. okt 2022

@dizzy1822 keď som bral antidepresíva tak som takto spal. Cez den som nebol ospalý. Lekár mi povedal že to je súčasť liecby. Dobre spať. A mal pravdu. Buď rada že dobre a hlboko spíš. Ak cez den už nie si unavená tak by to nemuselo byt nič chorobné. Ale nie som lekár takze to vyjadrenie ber s rezervou. Ešte si spomínam že keď som mal šťastné životné obdobia v živote ako bolo štúdium ma VS alebo prvé roky po svadbe alebo úspechy v športe, vždy som mal vtedy kvalitný hlboký spánok zobúdzať som sa ťažko chcelo sa mi ešte spať. Ale cez deň som bol ako na baterky. Naopak keď vstanem z postele ako rybička, potom mám cez den únavu.

dizzy1822
autor
3. okt 2022

@slovakboy ja ráno nie a nie vstat cez den je to v pohode ked sa preberiem a o siedmej ma uz láme. Ale spat idem az o jedenastej lebo aj ked ma lame nezaspím. Nikdy som nemala tuhy spanok dlho som zaspavala v noci som sa na vsetko budila. Ale teraz to bolo hrozne. Neurolog mi dal magnosolv horčík zatial je to celkom ok ale zas beriem aj lieky pár dni ktore ma oblbuju a uspavaju takze neviem porovnat ci to mám lepšie alebo nie. Ja by som bola rada keby dlho spim a hlboko ale horsie ze mam male dieťa ktoré má ráno budí aj pol hodinu a ja neviem vstať z postele. Mozno je to uz aj veľká unava že stále k nemu skoro ráno vstavam a potrebovala by som sa poriadne vyspať. Lenze ked sa môžem vyspat som o siedmej hore a ked sa nemozem vyspat spala by som. Vsetko naopak. Ďakujem za vašu odpoveď

slovakboy
3. okt 2022

@dizzy1822 to bude psychika podľa toho čo píšeš. Nevieš sa uvoľniť a na tom treba trochu popracovať. Keď nemôžeš zaspať je to preto lebo sa ti v hlave stále generujú myšlienky. Človek ktorý s tým nemal nikdy problém nevie že sa to deje. Niečo ťa napadne. To je prvá myšlienka. Z nej sa generuje ďalšia ďalšia a nemá to konca kraja. Ty to zastavíš nejakou inou zdrojovou myšlienkou na chvíľu ťa nervozita prejde ale mechanizmus akcelerácie je rovnaký. Urob si pred spaním test alebo aj teraz. Pokús sa minútu na nič nemyslieť. Daj mi vedieť koľko sekund si vydržala. Ak je to pod 5 sekúnd tak to potom už kmitá aj podvedomie a nedovolí ti zaspať.

dizzy1822
autor
3. okt 2022

@slovakboy minule som citala o tomto teste ale psychologovia a vedci pisali ze clovek má záhadný mozog a aj ked sa snazi na nič nemyslieť nedá sa to. Stále ho núti na niečo myslieť. Ze to chce veľa veľa trénovať. Ale práve ze ja mam problem so spankom od mala. Nie som v strese na nic nemyslim nerozmyslam nad hlupostami. Som na rodičovskej mam dve deti. Vsetko zvladam super. Deti mi robia radosť. Nemam nic v sebe ani nedusim co by ma trápilo. Mala som problem so spánkom este predtým nez som mala deti. V sobotu som zaspala o pol dvanastej v momente a ráno super vstala. Vcera som sla spat o jedenastej zaspala asi o pol noci a o siestej nie a nie vstať. Mám super zivot na to aby som sa trápila a pozastavovala nad malickostami. Keď idem spať si predstavujem to krásne v zivote co by som chcela po com túžim predstavujem si to ako realitu ze to prežívam naozaj. A takto myslím aspon hodinu niekedy aby som zaspala. Takze zo psychiky to byť nemôže. Moj syn ked bol malý strasne plakaval cim viac spal cez den tym skor zaspal vecer a naopak. Cim menej cez den tym nevedel spat vecer. Doktorka mi povedala že malý je asi niekedy tak unaveny ze od únavy sa mu nedá zaspať. A ja si dám ráno kávu. Unavena som dnes celý deň ale príde vecer a ja nevien zaspat. Akoby ta kava z rana ucinkovala až večer.

karima512
9. jún 2023

mne na unavu dobre zabera cbd, mam tetaniu a celkovo tuto unavu nespavost , davam si 20 percentne od vitariana pod jazyk teraz skusam nove s melatoninom a lepsie zaspavam sa mi zda