Ahojte...pred cca 6 rokmi mi zubar umrtvil zub (stolicka) a zaplomboval. Postupom casu sa zub zacal rozpadavat, az dnes mam z nehu uz asi len polovicu. Plomba stale drzi a nepocitujem ziadnu bolest. S priatelom vsak planujeme dlhsiu cestu v zahranici a mam obavy, ci by sa mi zub este viac nerozpadol resp. nevypadla plomba. Bolo by to bolestive aj v pripade ze mam zub tak dlho umrtveny? Myslite ze by som si nan mala dat spravit korunku este pred cestou?Dakujem 🙂
tak ako pise hradnapani, je lepsie vyriesit si to kym si doma. mna zub rozbolel na dovolenke a bolo to velmi neprijemne. Aj mrtvy zub moze boliet.Lepsie dat si to doporiadku kym to nemas bolestive 🙂
Zub ako taký uz nemá vnútri nerv. Bolieť nemusí, avsak jed sa takto rozpadáva, pei nrtvych zuboch sa to stáva, moze nastať lokalne problem v okolí dasna, opuch, môže sa vuac zlomit. Ked mas možnosť, treba zub dostavat plombou, pripadne obrusit na korunku.Zavisi vsak od toho, kolko zuboviny tam ostalo. Niekedy sa so zlomenym zubom uz neda robit nič, len ho vytrhnut.
Aj ja mam ten isty problem.Ked je zmena pocasia tak ho citim.Bojim sa ho dat vytiahnut,lebo nebude ho mat ani za co pomaly chytit.
Utekaj k zubárovi. Ten zub ťa bolieť nebude, ale môžeš dostať zápal okolitého tkaniva alebo kosti. A to je už poriadna bolesť. Treba to riešiť hneď ako sa taký zub začne rozpadávať. Ja som to absolvovala. Mal by to byť zubár, ktorý robí aj cievnu chirurgiu. Pokiaľ viem, tak v každom okresnom meste je aspoň 1 taký zubár. Odošle ťa k nemu tvoj zubár. Pri lokálnej anestéze postupne povyberajú všetky úlomky, čiastočky, koreň, potom to zašijú. Za pár dní treba ísť na kontrolu a vyberajú stehy. Zvládla som to v pohode. Zákrok bez bolesti, potom asi jeden deň som potrebovala lieky od bolesti. Mala som šťastie, že moja zubárka robí aj operačné zákroky. Platila som cca 60€. Držím palce!
moj pripad : vybrali mi nerv z hornej 6 + pekne zablombovala, 5 som nemala tak mi este urobili pekny mostik.. po par rokoch som puchla, tym ze okolo mrtveho zuba necirkuluje krv, nie je tam zivot, tkanivo makne, zub sa rozpada a sprachnivie. na korenoch sa mi preto urobili cisty, fistule - na kazdom jeden. Musela my ho po kuskoch povyberat lebo uz sa lamal. Normalne stomatochirurg.zakrok. dlho som to odkladala az som nemala na vyber. Takze ty to radsej neodkladaj, nech sa ti to neskomplikuje ako mne a nech ti zubarka urobi rontgen a posudi..
Ako radia ženy, radšej choď. Budeš mať aspoň pokoj, zub sa ti inak môže zapáliť...
vzdy je lepsie akekolvek problemy so zubami riesit este doma! Boliet by to nemalo, ale je viac ako pravdepodobne, ze ten zub sa bude lamat dalej (je krehky,nevyzivovany), moze ti to odierat dasno, rozpadnut sa cele aj s plombou a casom si tam zanesies nejaku infekciu. Takze bud dat spravit korunku alebo vytrhnut uplne.