Zdravím
Mam síce len 28r. ale mam za sebou už 7 operácii kolena. Mam ich dosť zničené hlavne z aktívneho športu ale aj kvôli predispozícii.
Situácia je momentálne taká, že ledva chodím ale môj ortopéd (a zatial vsetci u ktorych som bol) mi hovori, že umelý kolenný klb to zatiaľ nie je lebo som veľmi mladý.
Ja si však neviem predstaviť takto fungovať ešte x rokov kým na to budem mat vek.
Viete mi prosím poradiť nejakého ortopéda/kliniku na SK alebo kludne aj v zahranici, kde máju lepši otvorenejsi prístup a robia náhradu kolenného klbu (umele koleno)??
Jedna sa mi o hlavne o kvalitu, kludne aj sukromnu kliniku. Ak bude treba tak si aj doplatím ide mi o to nech mozem normlane fungovat/chodit/žit. Teraz fungujem od v krizovom mode od stolicky k posteli, ziadne vychadzky nic.
Za konkrétne odporučenia na ortopéda/kliniku budem veľmi veľmi vdacny
Dakujem
S pozdravom
Filip Kvasna
filip.kvasna@gmai.com
Aký máš stupeň artrozy, keď sa do toho tak hrnies ?
Treba si uvedomiť že umelý kĺb kolena treba reoperovat po 10-15 rokoch. (Aspoň z materiálu čo dávajú u nás na Slovensku). Existuje však aj materiál oxinium - dávajú ho v Brne. (surgal clinic) a ten má životnost 25 - 30 rokov.
asi je lepsie pocat. nei som odbornik, urcite sa treba na nejakeho obratit,a le klby sa pripevnuju an kosti. nie vzdy musi klb vydrzat, moze sa to skomplikovat a kosti sa ti mozu znicit natolko, ze klb nebude casom kam pripevnit. asi to iste hrozi aj pri tazkej artroze, aspon som to niekde raz citala. preto je dobre toto zvazit a teda zariadit sa podla stavu kolena.
bolest je prejav a to, ako silno boli, nemusi zodpovedat stavu artrozy. niekto ma uz s minimalnymi zmenami silne bolesti a naopak niekto ma bolesti az pri tazkom poskodeni klbu.
Aj mňa to čaká no už 4roky to oddalujem zatiaľ sa koleno drží mám umelú chrupavku a osteochondrozu štvrté štádium. Tiež mi to nechcú ešte robiť lebo ten klb titanove ma životnosť že 20r a čo potom.
@bambulienka25 tak to veru neviem mojej dcére pred mesiacom tiež dávali umelú chrupavku do kolena.
@filip44 S klinikou na Sk ti nepomôžem,ale predpokladám ,že už si skúšal možné aj nemožné ,aby si si inak pomohol. Určite sa na operácii s ortopédmi dohodnúť dá. Snažia sa to oddialiť kôli veku,ale treba brať do úvahy aj to ,že ako mladý človek ,chceš mať plnohodnotný život. Neviem v akom štádiu koleno máš. A aj rovnaké štádium môže mať rôzne prejavy. Za mňa počkaj pokiaľ ťa koleno nelimituje v pohybe a pokiaľ nemusíš byť denne na liekoch od bolesti. Keď je to opak,tak nájdi ortopéda ,ktorý ti to koleno urobí. Hneď po operácii si zožeň následnú rehabilitáciu,ktorá býva často aj v nemocnici cca 10-14 dní a zažiadaj si kúpele ,aby si mal možnosť ,čo najviac rehabilitovať a koleno rozhýbať. Potom ešte rehabku v mieste bydliska ak bude treba. Mala som tento rok už dievča ,ktorej robili endoprotézu v 19stich a zďaleka to nie je ojedinelé. Ale treba myslieť na to,že o takých 10-15rokov ťa čaká reoperácia a koľko ich ešte za život mať budeš. Každú ďalšiu reoperáciu budeš rozhýbavať a znášať ťažšie. Držím prsty 🍀
@bambulienka25 akakolvek odchylka, ci poranienie klbu moze sposobit vznik artrozy. je to sposobene neprimeranym pretazenim oslabeneho klbu. teda asi su aj ludia, co nevedia preco to maju,a le mozno tam aj nejaky problem bol, len sa o tom nevedela. mne zacina artroza kox, teda neviem ako je teraz na tom, zistili mi ju pred 15r, ale nepostupuje rychlo, nastastie a to preto, ze som mala lahku dysplaziu kox. tu mi tiez zistili pred 15r, dovtedy sa o tom nevedelo, no vdaka tomu, ze sa kedysi deti bezne balili nasiroko, sa mi klby vyvinuli dobre vramci mozosti a hoci su obcas problemy s klbami, ale ako tak funguju.
@bambulienka25 Ahoj, myslis implantaciu umelej chrupavky? mas s tym skusenost? vies nieco odporucit? dakujem 🙂
@filip44 neviem ci ti to pomôže ale ja by som sa určite išla do ČR sa poinformovať, ja mam len takú chabu skúsenosť ešte ako študentka s ortopédiou v nemocnici na Bulovce, v Prahe, ale určite je aj Brno špička, aspoň len pocut druhý názor. Veľa šťastia.
@filip44 ja mám umelú chrupavku v kolene
@butterfly333 a ako to hodnotis? pomohlo ti to? kde ti to robili prosim ta? ak sa ti chce popisat o tom viac tak by ma o tom zaujimalo celkom. diky
@bambulienka25 vies mi dat nejaky kontakt alebo apson info ktora klinika v ktorom meste? ohladne komunikacie je problem ked viem iba po anglicky? (celkom dobre) po nemecky vobec ale 🙂
@filip44 vieš čo pomohlo som spokojná aj dcéra to robili teraz 6.5 a super boli sme v Piešťanoch vo Winterovej nemocnici operoval nás primár Kóňa. Môžem len odporučiť.
Ortopedické oddelenie v Topoľčanoch, tím primára Hunáka