Ulcerózna kolitída - kortikoidy verzus biologická liečba

mon_ben
8. júl 2024

Ahojte, zatiaľ som pri liečbe UC bola/ som len na kortikoidoch, ktoré majú samozrejme kúpu nežiaducich účinkov a tiež mi škodia pri cukrovke. Lekár v takom prípade navrhuje biologickú liečbu, ale bojím sa dlhodobých nežiaducich účinkov. Ak ste niekto na BL, aké mate prosím skúsenosti?

gaaaa
8. júl 2024

Ja mám síce crohna a biol.liečbu mám 17r.Samozrejme že mám aj nežiadúce účinky,ale snažím sa nato nemyslieť keď som v remisii.Akurát sme to pred pár dňami riešili s Dr.na gastre.

lenkasarka
9. júl 2024

@gaaaa aké máš nežiadúce účinky?

mon_ben
autor
9. júl 2024

@gaaaa a aké teda sú? To si celý čas v remisii?

kacena4
9. júl 2024

ja beriem inu bio liecbu asi 3r a zatial bez vedlajsich ucinkov. je to lepsie ako ťažké lieky denne. drzim palceky

gaaaa
9. júl 2024

@mon_ben Od 2007 som bola v remisii do 2021.Vysledky všetko bolo ok,ale po operácií ako mám vo vnútri šité črevo tak tam mám zúžené a to mi robieva problém. Rozšírili mi to ale aj tak mám občas tam bolesti hlavne keď to s niečím preženiem. Inak v pohode. Napriek tomu čím všetkým som si prešla tak som rada že je to tak ako to je aj keď vždy by mohlo byť j lepšie ale tieto IBD diagnózy sú nevyspytateľné. Aké ja mám nežiaduce účinky ty mať nemusíš a môžeš mať úplne inú biolku.

mon_ben
autor
9. júl 2024

@gaaaa to je dosť dlhé obdobie, super. Môžem len vedieť akú máš BL a ci sa báť tých účinkov? Pri kortikoidoch su hrozné a to ich beriem len 5. Deň:/ ja mam UC 11 rokov, zhoršenie tak 1-2x v roku, ale teda poriadne. Zatiaľ bez operácie