Ulcerózna kolitída

33kacora33
10. okt 2021

Ahojte máte niekto skúsenosť? Ulcerozna kol. mi diagnostikovali cca pred 13 rokmi.. prešla som si aj lepšie aj horšie obdobia.. pred tromi mesiacmi som sa nemala najlepšie.. potom som sa rozhodla vysadiť lieky Salofalk 500.. neberiem už 3 mesiace.. a stačí zo dňa na deň sa mi stav zlepšil.. je mi dobre .... Preto otázka.. máte niekto podobnú skúsenosť? Dakujem

zalka
10. okt 2021

@33kacora33 a tvoj lekár o tom vie?
Mimochodom bratanec z "15teho" kolena má UC, dlhé roky bral salofalk, potom i pentasu a vždy problémy, až jeho dr. šiel do dôchodku. A jemu došli lieky, tak ich prestal brať, ale riešil i nejakú dietu pomaly až frutarián sa s neho stal ... ale stav sa mu výrazne zlepšil, čo mi tak hovoril.

simonabelj
10. okt 2021

Fuu, ja som bola bez liekov vyše polroka a teda už nikdy viac 😏 tak strašne zle mi bolo...

ritta86
10. okt 2021

https://terezafeltoni.cz/muj-pribeh/
Doktorka, ktora sa dostala z ulceroznej kolitidy, treba si precitat jej pribeh. Je to realny clovek. Da sa zit aj bez liekov. Treba sa precitat. Ja tento problem nemam ale pri hladani rieseni mojich problemov som na nu narazila. Vacsina diagnoz nasich cias je spojena so zlou stravou a zanesenym chorym crevom. Tiez som sa dostala z chronickych problemov, radikalnou zmenou stravy a zivotneho stylu. Vela civilizacnych ochoreni sa da riesit bez liekov, len sa treba vzdat toho co vam ich sposobilo. Drzim palce

dena138
11. okt 2021

absolútny súhlas s @ritta86, poznám ľudí ktorí sa dostali z UC pomocou zmeny stravy, okrem obmedzenia prozápalových potravín, pridali do stravy napr. aj funkčné potraviny od Green Ways = jačmeň a chlorellu a tento zápalový stav jednoducho časom zmizol.

mattuliatko30
10. nov 2022

@33kacora33 ahoj môžem sa spytat,stále máš UC
? Ao si liecena a ako to zvládaš?ako sa stravujem pri relapse

simonabelj
15. dec 2022

@mattuliatko30 ahoj, odpoviem ti aj ja 🙂 ja mám po 8 rokoch konečne remisiu… stravujem sa stravou bohatou na bielkoviny, to je veľmi dôležité, sladké obmedziť… keď tak horké čokolády, proteín tyčinky atd… mliečne výrobky bezlaktozove aby sa črevo príliš nenamáhalo.. ovocie, zelenina najlepšie bez šupiek, to určite už vieš… neviem ako sa druhí stravujú, ale ja takto..plus užívam probiotiká a už mám pravidelnú stolicu len 1x do dňa alebo 1x za dva dni… užívam pentasu a imuran

mattuliatko30
15. dec 2022

@simonabelj ďakujem 🙂 no ja mám kolitidu od r.2015 strieda sa to na začiatku zapal 30cm čreva...teraz zase zapal..bola som aj na kolonoskopii tak to tam aj videla...ale je to len na tom začiatku...ja mám salofalk..granuláty a čipky a klizmy...
no veď stále sa sledujem čo mi robí zle a čo nie...ano viem ,že bez šupiek...a jogurty tiež si dávam buĎ bezlaktozove..alebo aktiviu....alebo kefír ochutený...

a ako si na tom s pečivom?..nerobí ti to zle?..mňa stále nafukuje..ale už tušim so všetkého..stále mám akoby zakrutene črevá..a bolesti na ľavo dolu..no zo sladkého sa mi pohorší..takže to asi bude pre mňa uplne tabu... :(

33kacora33
autor
1. jan 2023

@mattuliatko30 ahoj UK mám ale lieky neberiem už vieš rok a pol a je mi fajn.. lepsie ako keď som lieky brala

zajka16
3. feb 2023

Ahojte, na povzbudenie pridavam svoju skusenost, ze naozaj sa vyliecit da. Prva lekarka mi povedala, ze to mam do konca zivota a mne sa ako mladej babe na chvilu zrutil svet 😄 Ale druhy doktor uz dal nadej a mal pravdu. Po skusani vsetkych moznych diet a ignoracii liekov som ho nakoniec posluchla, bola cca rok na salofalku a jedla nezapalove jedla, a hlavne, na jeho odporucanie zmenila pracu. U mna bol jednoznacnym spustacom stres. Koncom 2019 som bola stabilizovana a kvoli inemu problemu som musela salofalk na chvilu vysadit. Lekar povolil, ze ved sa poznam, az to bude zase prichadzat, mam nasadit naspat. Je 2023 a uz dlho fungujem bez a na vsetkych jedlach, ako pred ochorenim, aj kavu pravidelne, aj hamburger obcas 🙈😇. Len uz viem, ze na stres si musim davat pozor, lebo sa to moze vratit a jasne, ze sa nestravujem katastrofalne, ale snazim sa zdravsie, kedze ta predispozicia na crevne ochorenia tam je. Vsetci sa drzte a hlavne nestracajte nadej. Zodpovedne jest a nestresovat sa, a naozaj sa to moze zase zlepsit 🙂

mk1111111111
3. feb 2023

@zajka16 ja tak isto. Viem, co mozem, ak treba zatiahnem rucnu brzdu. A pravda, ze stres je najvacsi spustac..

ajsa7181911
13. feb 2023

Ahojte ulceroznu kolitidu mám 5 rok prešla som všetkými liekmi bola som v hroznom psychickom stave až som začala chodiť s psychologicke a nakoniec som skončila na biologickej liečbe ktorá mi veľmi pomohla. Dala som si psychiku dokopy a po polroku som bio liecbu vysadila. Polrok som fungovala bez liekov bez liečby . Otázka je prečo len polrok ? Cez ten polrok som cvičila meditovala cvičila yogu a mala v hlave poriadok držala dietu a to sú presne veci ktoré človeka s ul koli udržia v normálnom živote hneď ako som začala stresovať keďže som mala dosť ťažké obdobie s mojim ex opäť sa mi stav zhoršil a musela som opäť na bio liecbu na ktorej stále som. Takze moja rada znie treba si nastaviť životný štýl treba držať dietu treba Sa hýbať hlavne prechádzky aspoň a vyhýbať sa stresu pretože ak má človek stres vytvára sa mu kortizol a to je pre črevo chorého človeka ako jed preto sa stále stav horší ak je clovek v strese takze rôzne dychové cvičenia meditácia Yoga. A k tomu sú dôležité probiotiká ja konkrétne užívam symprove. Ak by niekto potreboval radu tak som tu. 🙂 veľa šťastia.

matia911
22. máj 2023

@ajsa7181911 ahoj, chcela by som sa opytat k tym synprove probiotikam. Su skutocne take dobre a ucinne? Akurat viem, ze ich “celebrity” dost chvalia, ale v okoli nemam nikoho, kto by ich uzival. Skusala som uz viacero znaciek probiotik, ale bez nejakeho specialneho ucinku. A kedze su cenovo dost drahsie, zistujem, ci sa skutocne oplatia. Dakujem za odpoved

1gramofon
20. júl 2023

Mne bolo kedy často zle, hlavne zo stresu a kvôli niektorým jedlám, ale neriešila som až kým som nemala clostridiu. Dnes beriem už len pentasu, znížili mi dávky. Od samého začiatku co viem, že mám UC (kvôli klos) sa snažím jest co najvzornejsie - len to co mi nerobí zle, vyhýbam sa mastnému jedlu a nepridáva si cukrom (iba ku káve). Ku káve som sa vrátila asi pred pred rokom, ale najprv som si dovolila max 1x za týždeň, potom viac a viac až je to každý deň, ale nič mi nie je.
Keďže stravu mam biednu, minerály a vitamíny si dopĺňam liekmi, plus výťažky kurkumy pretože je protizápalova. Výsledky kolono super, črevo je vraj úplne super, aj krv, ale keď mám stres je to utekanie na wc, som strašne slabá a cítim sa ako pri zvýšenej teplote. Zmenila som prácu práve kvôli tomuto, potom znova a je to cele ťažké s tým stresom a ľuďmi keď sa im nechce správať slusne k druhým. Som strašne zvedavá, či niekedy budem bez liekov, bez bolesti, či sa to naozaj dá, už neviem čo si o tom myslieť

zajka16
21. júl 2023

@1gramofon Ja som bez liekov 4 roky. A obcas su stresy aj v novej praci, ale zmiernuje to fakt, ze si cas organizujem sama, ze to nie je rano letiet do prace a vecer domov rychlo k rodine. U mna bolo toto rozpoltenie najhorsie, ze v praci som mala vycitky, ze nie som doma a doma, ze nie som v praci. Teraz to zalezi len na mne. Cize mozem byt viac s rodinou a stresy su skor kvoli peniazom, kedze zarabam o dost menej. Ale ten hlavny tlak, ktory som si sama na seba vytvorila, ten zmizol a to pomohlo asi najviac 🙂 Drzim palce.

33kacora33
autor
2. aug 2023

@mattuliatko30 ahoj ano ešte mám u.k. Dva roky po vysadeni liekov mi bolo skvele žiadne príznaky ani hnačky po dvoch rokoch mi lekár naordinoval kontronu kolonoskopiu a týždeň od kolono sa mi stav rapídne zhoršil 😥

mattuliatko30
5. aug 2023

@33kacora33 no ja som stále na liekoch..síce len salofalkt 1.5 ale stále uz roky..neviem ci to niekedy aj vysadia

ajsa7181911
19. okt 2023

@matia911 ahoj odpisujem na správu až teraz keďže sa majú brat dlhodobo aby mali účinok. Ak ti mám pravdu povedať mne konkrétne nepomohli skoro vôbec.

ajsa7181911
19. okt 2023

@33kacora33 ja som tiež dlho užívala salofalk a tiež mi je lepšie keď som úplne znížila dávkovanie keďže som brala 6 tabliet na deň.

matosk
8. dec 2023

Ahojte... Dnes mojej 6 ročnej dcérke diagnostikovali UC. Máte niekto skúsenosť aj s tak malým dieťaťom?

t.t.
6. mar 2024

Ahojte, ja mám tiež UK, keď som sa to dozvedela snažila som sa na nete zistiť čo najviac, nakoľko môj doktor mi o tom nepovedal vôbec nič. Keď som sa ho spýtala či mám držať nejakú dietu povedal mi že nie, že môžem všetko...☹, kto má túto chorobu vie že to je pekná hovadina... tak na nete som sa snažila niečo dozvedieť. A teda čítala som že šťava z kapusty (hlávkovej) je veľmi dobrá na zápaly a celkovo veľmi zdravá a tiež uvarená mrkva vo veľkých dávkach a kyslé mlieko ale najlepšie kozie (ja si robím doma). Samozrejme každému to môže robiť inak. Treba skúšať...😉

t.t.
6. mar 2024

a ozaj ak by mi niekto vedel poradiť nejakého dobrého gastroenterológa bola by som veľmi vďačná. Niekde v okolí krajov Trenčanský, Žilinský. Ďakujem.

michaelasl9
22. apr 2024

@zajka16 ahoj , tiež mám UC (od r.2021) , skúšam možné aj nemožné , lieky raz beriem raz nie (Salofalk) no neviem sa z toho dostať. Vieš bližšie povedať ako si sa stravovala? A mohla by si mi odporučiť dobrého lekára/lekárku? Teraz mam lekára celkom fajn ale neverí že sa z choroby dá dostať a jediná cesta je podľa neho lieky do konca života. Čo ma dosť deprimuje :-/ ak si to prečítaš a budeš mať chuť , odpíš. Pripadne aj na mail michaelaslezak9@gmail.com . Ďakujem !

dena138
23. apr 2024

@michaelasl9 nič lepšie ako mladý jačmeň + chlorellu na vaše ochorenie nepoznám. Ešte by som pridala OMX probiotiká 🙏, pokojme viac info do správy

danielka55
5. aug 2024

@33kacora33 prosim nepredala by si mi zopar tých cipok? Moj dr ma sovolenku az do 20.8

danielka55
5. aug 2024

@t.t. cvečko cadca

danielka55
5. aug 2024

Nemze mi tu niekto predat par cipok salofalk?

mattuliatko30
5. aug 2024

@danielka55 ahoj môžem mám dosť 🙂 napíš správu

nikolanikolanikola
17. aug 2024

@zajka16 ahoj máš aj dáky jedálniček podľa ktorého sa stravujes?

zajka16
19. aug 2024

@nikolanikolanikola ahoj, vobec. Ale samozrejme, ked som mala najhorsi stav, ze som hnackovala niekolko krat do dna, tak som mala tu specialnu dietu, same kasicky, jemna varena strava, nic drzadive, mastne, tazke, ziadne zrniecka, semiacka. Ale potom som sa vyhybala uz len veciam, ktore mi evidentne drazdili crevo (hlavne pikantne, plus velmi mastne - hambrugery, klobasy atd). Inak mne sa to teraz pred letom po piatich rokoch vratilo (predchadzalo tomu psychicky dost narocne obdobie a to telo to skratka nezvladlo), ale hned sme to s doktorom podchytili, som na capikoch a jem uplne cokolvek (bez spominaneho mastneho a stiplaveho). Teraz viem, ze musim vydrzat na liecbe rok-dva, hlavne sa zase dat do pohody a potom sa dohodneme s lekarom ako dalej 🙂