Dobrý deň, skúsim aj tu, ukáže hematologické vyšetrenie krvi, že má človek lymfóm? Budú nejaké odchýlky..?
@sasanja Naozaj?:( Nepotesili ste ma:( Mam problemy, uz vyse dvoch mesiacoch zvysene teploty, beham po doktoroch, nikto nikde nenasiel, aj hematologia, zenske..a dnes, vcera sa mi zvacsila akoby mandla zvonku, alebo tak to pocitujem..Zistili mi aj zlateho stafylokoka..ktory, este nie je vylieceny. No vyse dvoch tyzdnoch pocitujem bolesti na hrudi, tak raz tu, raz tam..A ked som sa docitala, ze to moze byt lymfom, no som hotova:(
@danka_111 ahoj neboj sa pôjdeš na hematologiu odoberú krv a ak je to lymfóm bude nejaká odchýlka je to úplne iný rozbor krvi ako u obvodného zisťujú ti totižto onko markery presne na krv teda aj konkrétne na lymfóm kebyže náhodou to ale nie je zvýšené pôjdeš na RTG zoskenuju pľúca keďže tá tlačí na hrudi a budú vidieť či sú lymfatické uzliny zväčšené dokážu ti urobiť aj vy celého tela a odoperovany uzliny nie je tiež nič strašné z toho spravia histologiu a vedia na čom si zvýšené teploty ale nemusia hneď znamenať lymfóm máš viacej príznakov nočné potenie chudnutie teploty zväčšenie uzlín samozrejme môže to byť aj bez príznakov ale neboj sa hematologicka presne vie čo a ako
iba čisto hematolog ti to s urcitostou nepovie ... skutočne ti to potvrdia až po odobratí vzorky..
@anonymka11 Bola som na hematologii, ale tam mi onkomarkery nebrali, aspon to nevidim v papieroch ako to je oznacene..nebavili sme sa tam o tom, len o leukemii:( a to sa nepotvrdilo..A na rng pluc som bola, ale to bolo 4.6. No vtedy ma hrudnik nebolel:( Bola som v nemocnici, lebo ma bolelo brucho a robili mi rng brucha aj pluc.
@danka_111 ahoj. V prvom rade sa nestresuj a negoogli diagnózu.. lymfóm je previt a môže mať neskutočne príznakov,alebo aj nič.Nebudem sa rozpisovať detailne-pred cca 13r som bola v podobnej zdrav.situacii ako ty a po roku behania po vyšetreniach sa na nič neprišlo.Tym to nechcem zľahčovať samozrejme.Na hematologii ti predsa povedali o aké odbery ide,či?Resp.s akým konkrétnym problémom ťa tam tvoj lekár poslal..Onkomarkery ti môže otestovať aj iný odborník, nielen hematolog a zvýšená hodnota neznamena hneď rakovinu(sú zvýšené v tehotenstve,pri ochorení štítnej žľazy apod,je toho vela)a dobrý odborník si s tým vie poradiť.Lymfom sa diagnostikuje v prvom rade biopsiou a CT aj sonom podľa miesta. Na RTG sa až tak ľahko nerozozná. Pýtaj sa hlavne svojich doktorov.Este tej krvi čo sa tyka-pri lymfome je mega množstvo bielych krviniek.
@kubkovamama Negoogliť...To človeka oberie o zdravý rozum, to uznávam..Na hematológiu ma poslala obvodná so zvýšenými teplotami...Tam mi pani primárka prehmatala telo, miesta, kde sa dajú nahmatať ulziny a vzali mi krv..No mne vtedy lymfóm ani nenapadol...myslela som len na leukémiu, preto som sa na to nepýtala..:( A na papieri, kde sú výsledky nepíše nič také, že onkomarkery..Na výsledky mi povedali, že všetko je v poriadku....Píšeš, že odborník...Ale kde takého nájsť..Nikto mi nevie poriešiť tie moje teploty, toľko vyšetrení sa urobilo, aby sa vylúčilo kopu vecí.. Bolo mi robené aj CT brucha a malej panvy, a tam to bolo bez uzlín.
@danka_111 V niektorych priznakoch to vyzera ako u mna ... problemy mam vyse roka, stale mierne teploty, nocne potenie, slabost a bolest celeho tela, bolest uzlin - na viacerych miestach krku a v slabinach, bolest v panve. Tento tyzden som bola opakovane na hematologii a opat nic nezistili ☹ Ja mam uz za sebou gyndu aj onkogynekolog. vysetrenie, MR panvy, kolonoskopiu, urologiu, reumatologiu (mam zvyseny reum. faktor), interne, plucne, ORL, infekcne (zvysene ImG, IgG), imunologiu (zvyseny zapalovy parameter SAA) a stale na nic nevedia prist a nevedia to akosi dat dokopy... no, v pondelok idem na diferencialnu diagnostiku na onkolog. ustav a caka ma aj endokrinologia...hrozne toto popri 3 malinkych krpcoch ☹
Vyšetrenie štítnej žľazy určite,tam sa robí aj sono,takže priľahlé uzliny vidno.A ten zlatý stafylokok je sviňa,podľa mňa to môže byť príčina všetkých problémov,v tele je zápal a pri zápale sú zvacsene uzliny,mandle,teploty,únava atď,atď.Na krcnom tiez by mohli pozrieť celú oblasť hrdla.Abces za mandlou napr.vtedy sa zväčšia všetky uzliny do radu od krku až pod pazuchu.Zuby, uši tiež treba skontrolovať.Vsetko čo ta napadne,že by mohlo mať zápal.
A testy na mononukleózu,v tele vtedy ostáva HP vírus
@zbruna Fuch...tolko toho mate za sebou a nic...? Ja vam poviem tiez, ze uz som z toho zufala:( nestastna. Ja to mam 2 mesiace a strasne ma stve, ze sa nevie najst co to je. Nemam az tolko vysetreni za sebou, no na ORL mi nasli zlateho stafylokoka v hrdle, ale nazory sa tiez rozchadzaju, ci je to z toho alebo nie...Caka mamaeste este imunologicke a znovu ORL..A ta diferencialna diagnostika na onko bude zistovat onkomarkery...? Mne to tiez pri dvoch detoch a toho behania po doktoroch nepridava na radosti..:(
@kubkovamama Len ten zapal sa mi v krvi neukazuje...tolko krat mi ju uz brali a nic..ani sedimentacia..A ten zlaty stafylokok, neviem preco sa nazory doktorov rozchadzaju. Jeden povie tak a druhy uz inak. Idem znovu na ORL tak uvidim co mi povedia. Zuby su ok, dutiny tiez, stitna z krvi ok, zenske- tam mi nasli folikularne cysty na oboch vajecn.(dlho som kojila a ms neprisla stale) A na infekcnom, doktorka povedala, ze je to ok, ale ze tie veci mam prekonane, tak neviem, ze ked vsade pisu, ze to ostava v tele, ci je to naozaj ok. Myslim tym, aj chlamydie a mykoplazmy.
@danka_111 Ano, tam budu zistovat onkomarkery, asi tak zosiroka, lebo doteraz mi robili napr. len z gyndy a reumatologie. Ja tiez nemam CRP zvysene, ale napriklad SAA (co je iny zapalovy parameter) mam hranicne, sedimentaciu a leukocyty tiez zvysene, reumatoidny faktor, ImG a IgG tiez zvysene ... no ale nik netusi, ze co a kazdeho vysetrujuceho lekara sa pytam a netusia 😞 Dvaja ma uz posielaju na psychiatriu 😠 Posledne 2 mesiace sa pridali dalsie infekcie - ustna dutina, usi, gynekolog. infekcie, stale afty, herpesy na ustach ... proste citim, ze mi ta imunita ide dolu vodou.
Ak sa mozem spytat, Tebe to ako zacalo - z nicoho nic, alebo si prekonala nejaku infekciu, zapal? Z krvnych testov teda zatial vyslo vsetko v norme?
Ked chytas dalsie veci, tak isto je uz problem s imunitou..treba ju zvysovat, podporit niecim..beries nieco? Aspon C vitamin. U mna to zacalo bolestou pod pravym rebrom, co som si myslela, ze zlcnik..a vtedy som dostala taku jak zimnicu a od vtedy si meriem teplotu a je zvysena. Rano mi zacne a vecer skonci. No nic sa nenaslo. A potom mi nasli v krku zlateho stafylokoka, no jeden doktor tvrdi, ze ano moze to byt z toho, druhy uz nie. Tak sa mi to taha, chodim po vysetreniach. Hematologia, zenske..Teraz ma zacalo aj pobolievat po hrudi, stale na inom mieste, zdalo sa mi, ze sa mi zdurila mandla alebo uzlina na hrdle...A na psychiatriu by som sa uz aj sama poslala, lebo som z toho znicena. Z toho stresu som schudla 2-3 kila a v noci sa mi par krat stalo, ze som sa zobudila spotena na hrudi..preto som sa zlakla, ze lymfom...lebo googlim..hladam..a tam clovek furt natrafi na tie najhorsie diagnozy. Caka ma este imunologia a este raz ORL.
@danka_111 na hrudi Tá bolí, lebo si v strese.Inac aj zo psychiky a stresu môžeš mať zvýšenú teplotu.tak sa ukľudni🙂imunológia Tí môže dať injekcie, ak máš zlunimunitu časté choroby
Prestaň si meriat teplotu!a pozorovať sa.
Neviem prečo by si mala mať lymfóm? skôr trpis úzkosťou a možno by To pomohli lieky na ukľudnenie.
@danka_111 spotená na hrudi som kazdu noc v noci sa človek potí občas mám až vlasy spotené.Zlateho stafylokoka má každý 3 človek nerob paniku.Ak by si mala zväčšené uzliny to by zistili pohmatom a tie môžeš mať, keď prejde cez teba nejaká viroza čokoľvek....
Ver doktorom, lebo tieto kolecka u doktora nemajú zmysel.Preco si nahováras také veci, že leukémia, lymfóm??skôr si vystresovaná deti, žiadny oddych
Možno máš chronicky unavovy syndróm
ja som to mala podobne, u odborných lekárov všetko dobré, pod pazuchou sa urobila opuchnutá uzlina, všetky vyšetrenie ORL, endikryn., plucne, reuma, gastro, kardio, urolog, všetko OK, chirurg rozrezal uzlinu vzal vzorku na histologiu a zhubný nádor...lymfom, teraz idem na vzorku z kostnej drene...nič len potila som sa v noci a trochu schudla...
priznakom moze byt potenie a svrbivy ekzem hocikde po tele. plus ze chudnes.
dievčatá čo vám zistili nakoniec?
@danka_111 ahoj už prišli nato, čo ti bolo?
@modrymotyl8 Ahoj. Ešte stále nie. U mňa je základný problém stále počas dňa zvýšená teplota, cca 37,3, ktorá ku večeru klesne. Zachvíľu to budú 2 roky. Medzitým mi vybrali kŕčne mandle, kde histológia ukázala fokálnu infekciu, potom som prišla o dva zuby, kde bol zápal a nedali sa vyliečiť, no nič z toho teplotu neporiešilo. No teraz momentálne som okolo toho neriešila ďalej nič. Chcela som ešte skúsiť otestovať sa na boreliózu a možno snáď na autoimunitné ochorenia. Stále mám obavu či to nie je prejav niečoho vážnejšieho ale neviem ani ako by som to zistila. U mňa za tie dva roky nedošlo k zhoršenie alebo nejakej výraznej bolesti. Riešila som kopu veci. A ty máš aké ťažkosti?
@danka_111 ja mam dlhodobo zvačšené uzliny po celom krku .... inač robili ti kolonoskopiu?? Lebo teploty možeš mať aj zo zápalu čreva, kamoška tak mala...
@modrymotyl8 A akej velkosti ich mas? Aj ja ich tam mam dost..Bola som 2x na sone + robili mi aj ct krku, lebo ma aj bolievali. Ale nalez popisali ako normalny. A od kedy mi vybrali mandle, tak sa to skludnilo. Mala som pozvacsovane hlavne tie pod sankou. Kolonoskopiu mi robili hned, mam celiakiu, tak to bolo ako prve co sa riesilo. Medzitym aj ct brucha a panvy, magneticka tenkeho creva..No vsetko ok. Kamoska mala tie teploty ako dlho?
@danka_111 tak hematologia je od toho, aby podrobne preskumali krv. Tam uz by na nieco mali prist... My sme na hematologii boli s neutropeniou a mala mala i lymfocytozu a ubezpecovali ma, ze spravia vsetky potrebne vysetrenia. Ved sa venuju i onkologickym pacientom.