V práci máme klienta, ktorý má buď nádor alebo tuberkulózu. Zatiaľ sa nevie, je objednaný k lekárovi budúci týždeň. Chcem sa spýtať, či je normálne , keď ho vedenie necháva s ostatnými klientmi v izbe, keď môže byť nakazený? Takisto zamestnanci s ním prichádzajú do styku. Očkovaní sme všetci. Ale príde mi to ako taký hazard zo strany zamestnávateľa.
@elmivelmi Ja to riešim preto, lebo nám to oznámili, akoby nám povedali, že práve kúpili rožky. Už len to, že majú podozrenie a nechávajú nás aj klientov s ním, je podľa mňa dosť nevkusné. Chápem, že pokiaľ nevedia čo mu je, tak to asi nie sú povinní riešiť, ale tak ... Cítim sa tam nepríjemne a neviem ako sa k tomu postaviť.
no chapem Ta preto nos respirator a chran sa.Alebo sa opytaj sefa narovinu a hlavne ho informuj o rizikach.
ako vzniklo podozrenie? na zaklade coho?
ak by aj mal je to infekcny pacient, takze k nemu treba speci pristup ak vam ho v praci dali nie je o com, kedze ho nemozeme zavriet do pivnice a pockat kym sa vylieci, niekto s nim musi pracovat. tiez som v praci mala pravidelne infekcnych klientov, proste v niektorych pracach s tym treba ratat. hlavne si treba uvedomit kde bol a ci je realna moznost ze by to "priniesol" lebo to len tak niekde nechytis tuberu
@kacena4 On je bezdomovec, je u nás ubytovaný v azylovom dome. Takže to riziko v takomto prostredí je samozrejme, len ma zarazil prístup vedenia, mohli nám aspoň dať nejaké pokyny, ale oni to doslova povedali tak, akoby o nič nešlo.
Čakala som aspoň niečo také ako "chráňte sa rúškom," alebo také niečo a nie ignor a máme na salame. Navyše v práci máme krízovú izbu na takéto prípady, ale je zaprataná haraburdím.
TBC nie je tak nakazliva ako chripka, opatrnost je na mieste ale netreba podliehat panike
Nakaziť sa tuberkulózou nie je ľahké. Zvyčajne je potrebné byť dostatočne dlho v blízkom kontakte s chorým jedincom.
Tuberkulóza sa zvyčajne šíri medzi rodinnými príslušníkmi, priateľmi a ľuďmi, ktorí žijú alebo pracujú spolu. Najčastejšie sa rozširuje v uzavretom priestore.
Ak sa niekto nakazí tuberkulózou, neznamená to, že nevyhnutne ochorie. Väčšina nakazených jedincov má obranné mechanizmy vyvinuté dostatočne na to, aby zabránili ochoreniu. Predpokladá sa, že iba 10 % nakazených ochorie v priebehu života.
https://www.hagy.sk/narodny-register-tbc/co-je-...
keď som pomáhala v útulku pre bezdomovcov, pamätám si, že u jednej klientky bolo podozrenie na tuberkulózu. Diagnóza sa potvrdila. Všetci zamestnanci museli absolvovať testovanie, kontaktovali ak mňa. Bolo to tak 10 rokov späť. Neviem aké sú postupy dnes, laxný prístup však nie je bohviečo 🙄
Zavolajte si regionalny urad ( hygienu) a tam sa opytajte alebo nahlaste
No podla mna to je dost nezidpovene.Na tuberkulozubsa uz ani neockuje lebo ockovanie na tbc nie je icinne.Cize ak ma tbc,kludne Vas moze nakazit.Radsej si ber resporary.Ale mozno nema tbc ale nador.Xo je toez smutne Coze nemyslim si ze ma chudak tbc,