Tŕpnutie/mravčenie ľavej nohy

bibg
15. mar 2023

Ahojte, od rana má príšerne boli chrbát. Dala som si paralen ale pomohlo len tak na 2 hodky. Od obeda mi začala tŕpnuť láva noha skôr od kolena dole (prsty a chodidlo. Niekedy viac, niekedy menej. Z rtg mi bolo zistené, že mám lordozu a diskophatiu L5. Môže to trpnutie súvisieť s tým? Máte skúsenosti? Ďakujem

bolarazjedna
15. mar 2023

Áno, môže to súvisieť. Skus užiť napr Ibalgin od bolesti (ak nemáš doma lieky na predpis), a kúp si guajacuran, dávaj si 3x1 pár dní na uvoľnenie svalstva. Na bolestivé miesto chrbtice prikladajú termofor, výhrevny vankúšik. Šetri sa, nerob prudké pohyby, atď. Ak by sa to nezlepší ló, tak chod k neurológovi, vie ti predpísať lieky na trpnutie (pregabalin/gabapentin) aj silnejšie lieky na bolesť.

gemerka17
15. mar 2023

@bibg lordozu ma každý, to nie je diagnoza. Diskophatia súvisí s platničkami. Podľa tvojich príznakov to presne na to sedí. Treba zistiť rozsah poškodenia. To z RTG nie je možné. Treba urobiť MR vyšetrenie. Potom rehabilitácie a doma cvičiť každý deň. Najlepšie keď si nájdeš fyzioterapeuta, ktorý cvičí SM systém. S akútnym stavom ti vedia pomôcť lieky od bolesti a na uvoľnenie ale z dlhodobého hľadiska je liečba iba o cvičení a rehabilitáciach. Čiže neurolog by mala byť prvá zastávka.

bibg
autor
15. mar 2023

@gemerka17 ďakujem. Moja obvodná mi k tomu nič. Nepovedala. Dlhodobo má bolia kríze a to som si vyprosila aby má poslala aspoň na rtg. Čo sa týka lordozy povedala mi k tomu iba toľko že ju mám viac ohnutú ako by som mala. Netuším. Nebudem sa hádať. Čo sa týka neurológa chcela som ísť ale povedala te zbytočne. Takze asi to budem riešiť cez pohotovosť. Ďakujem

gemerka17
15. mar 2023

@bibg zmenila by som obvodnu lekarku. Fakt typicky prípad odpadu, čo nemala nikdy dostať diplom. Príznaky máš jasné, neurologa potrebujes. Liečbu taktiež. Na rehabilitácie treba chodiť aj cez poisťovňu (liečba magnet, laser, ultrazvuk a iné prístroje tiez dokazu ulavitbod bolesti) aj súkromne cvičiť . Najprv však potrebujes presnú diagnozu. To však vie urobiť len magnetická rezonancia na základe žiadanky od neurologa. Ten ti vie predpísať aj vhodné lieky pri akutnejsom stave. Na pohotovosť ísť môžeš, nie je to síce pre ňu prípad ale treba povedať, že máš veľké bolesti a obvodná to ignoruje. Ze si nevedela čo ďalej. Keď obvodná uvidí správu z pohotovosti, pôjde to ľahšie.

bibg
autor
16. mar 2023

@gemerka17 vcera som si dala cviky na chrbát a sedací nerv a pomohlo. Trpnutie prestalo. Občas trosku zacitim ale ani z ďaleka to neni take ako včera. Dnes som volala obvodnej a poslala má na neurologiu. Takze už len nájsť neurológa ktorý má vezme skôr ako za 3 mesiace. Obvodná mi dala milgamu a aulin od bolesti. Chrbát už boli menej sle stále cítim. Cítim ako keby som ho mala preťažený alebo čo. Ale lieky od bolesti nepotrebujem. Navyše po tom auline sa mi chce spat. Mám dve malé deti tskze to nehrozí..