Tŕpne mi mŕtvy zub

shawlin
26. dec 2022

Caute ..moje zubne trapenie pokracuje... moj vycisteny mrtvy zub mi niekedy rano alebo vecer akoby zatrpne ked naň zatlacim jazykom je citlivy a aj na pokle0.. ziadala som o opravne precistenie no vraj to je zbytocne ze proste ja som.citliva na to cistnie a citim mrtve zuby a ze to tak uz bude... 😞 neviem co robit..kam ist aby mi to dali raz a navzdy dokopy

gemerka17
26. dec 2022

@shawlin mŕtve zuby byt iné trosku môžu, niekto je citlivejší. To ti však môže jedine povedať zubár, ktorý je na to priamo určený UZNAVANY a ZNÁMY špecialista pracujúci s mikroskopom. Robil ten zub niekto taky ?

gemerka17
26. dec 2022

@shawlin a ešte si si určite istá, že na koreni zuba nie je zapal ? Mňa keď bolel mŕtvy zub na poklep, tak bol zapal pri koreni zuba.

scila
26. dec 2022

@shawlin ja som mala mŕtvy zub, ktorý bol citlivý, dosť mi znepríjemňoval život. Doktorka čo ho robila mi povedala, že to tak býva. Keď mi neskôr nevedela nič spraviť s ďalším zubom, že také ona nevie a preto mi ho na pohotovosti museli vytrhnúť, zmenila som zubára. Keď sa mi odlomilo z toho mŕtveho zuba, o ktorom bývala zubárka tvrdila, že je normálne, že je citlivý, tak súčasný zubár mi ho prerobil a odvtedy ani neviem, že ho mám.

ja_mama
26. dec 2022

Treba ist na kontrolny rtg, pripadne to dat skontrolovat inemu zubarovi. Mrtvy zub moze byt citlivejsi, prve dni/tyzdne moze este aj pobolievat kym sa to uplne nezahoji ale dlhodobo by boliet nemal (citlivy moze byt uz stale). Mas na nom aj korunku? Ak je korunka, mozno ju staci trosku zbrusit aby sa zub menej namahal. Ale ja by som sla pre istotu pre posudok k niekomu inemu ak tvoj zubar nie je ochotny to skontrolovat.

rony2255
26. dec 2022

Ja som počula, že keď je zub mŕtvy, má vybraté nervy, to vlastne nebolí zub, ale nervové zakončenia v dasne v okolí. Môže mať aj dlhý koreň a pri zápale prínosových dutín takto reaguje.

shawlin
autor
26. dec 2022

@scila a kde ste nasli takeho zubara dobreho?

scila
26. dec 2022

@shawlin mala som šťastie, že známy mi odporučil svojho a ten ešte bral nových pacientov. Ale vtedy som bola ochotná ísť k hocikomu inému, kedže na pohotovosti len krútili hlavou, že veď normálny zubár má vedieť vyplniť zub s 3-mi koreňmi s nie povedať, že to nevie a dať číslo na nejakého súkromníka alebo odporučiť pohotovosť. K tej zubárke som patrila podľa obvodu a teda počula som na ňu viac stažností.

gemerka17
26. dec 2022

@scila ak zubár nemá na ošetrenie korenovych kanálikov vybavenú ambulanciu (mikroskop, prístroj na plnenie a meranie kanálikov, rtg a koferdam), tak by mal posielať k specialistovi, ktorý to ma. Prístroje sú drahé a veľa zubárov ich nemá. Ak tvoj pôvodný poslal tak si narazila na veľmi seriózneho zubára. Väčšina sa do toho pusti sama a potom to aj tak dopadne. Rovnako ako autorka aj co 2 týždne sa tu ľudia sťažujú na to (na štedrý večer tu bola diskusia), že ich bolia mŕtve zuby. Je to NEKVALITNA A NEODBORNA práca. Bez daného vybavenia zubár ma minimálne šance urobiť zub poriadne teda najist, vyčistiť a zaplnit po hrot všetky kanaliky. Potom mŕtve zuby bolia, lebo sa dole na koreni zuba zostali baktérie, vytvárajú zapal a treba to urobiť na novo. Toto je prípad aj autorkin, keďže neviem ako ma poriadna endodoncia vyzerať.

scila
26. dec 2022

@gemerka17 to je krásne ako si ju hneď odhadla 🙈, áno, určite je veľmi seriózna a schopná. Čakacia doba u nej bola cca 5 dní a to viac neordinovala ako ordinovala, tak málo pacientov mala, kedže kto mohol od nej odišiel. Ani môj terajší zubár ani zubárka, ktorú som mala ešte pred tou spomínanou, mikroskop nemajú a super mi vyplnili zuby. To, že existujú šikovní aj neschopní zubári je fakt. Vďaka tomu, že obidvaja moji rodičia boli zubári tak poznám dosť aj z jednej aj z druhej skupiny 🙂

gemerka17
26. dec 2022

@scila je to tvoja vec, ze si nedavas plniť kanaliky poriadne. Občas sa zadari, že to vyjde. Ale drviva vacsina tu vyplakava ako ich bolia mŕtve zuby a prečo. Príčina je buď zapal na koreni alebo ešte ani nenájdený kanalik, či zle docisteny. Väčšina pacientov sa poučí a inak si mŕtve zuby ošetriť ani nedá. Toto je pravidelná téma. Je to samozrejme ich vec, buď si to dajú urobiť poriadne alebo sú bez zuba.

shawlin
autor
26. dec 2022

@gemerka17 cistila mi ho cerstvo odpromovana baba niesto mojej doktorky u ktorej som zapisana... nestihala asi tak ma lrebrala ta mlada baba ..pri sisteni mi nezabrala ani tretia davka lokalky

gemerka17
26. dec 2022

@shawlin 23.12 sme preberali obdobný problem. Precitaj si diskusiu https://www.modrykonik.sk/forum/moje-zdravie/zuby-kaziace-sa-od-korena/
Mas tam odo mňa vysvetlene ako funguje endodoncia. Keďže si nemala ani vybavenie a ani perfektného zubara, tak vieš kde je problém. Treba okamzitu zmenu, ak chceš zub zachrániť. Ja sa úprimne nedivím, že zubar sa ti do toho sparat znova nechce. Nemá na to vybavenie a lepšie to neurobi. Snáď ti tam nezanechal zalomeny nastroj v zube (aj to sa často stáva)

shawlin
autor
26. dec 2022

@gemerka17 no predosla zubarka mi napr v dasne po extrakcii nechala zalomenu kost bolo to na snimke vidiet..taze vsetko je mozne ale som si ista ze momentalne ten zub co mi trpne mi zle vycistila ..lebo uz predtym som mala jeden zub zle vucisteny ..nova zubarka precistila a uz netrpol viac...cakala som ze.aj henten precisti no odmietla

gemerka17
26. dec 2022

@shawlin hľadaj nového zubara s mikroskopom a plne vybavenou ambulaciou na dany zákrok. Hotovo. Nič lepšie pre svoje zuby urobiť nemôžeš.