Trpíte niekto ochorením štítnej žľazy- hasimothovou chorobou?

xnatalkax
28. júl 2020

Ahojte. Na sone mi zistili začínajúcu autoimunitnú chorobu štítnej žlazy (hasimotova choroba). Na endokrinológiu som objednaná až 2.11. Na internete som sa dočítala, že pri tejto chorobe by sa mal obmedzit lepok a laktóza. Máte tu niektorá túto chorobu prosím? Čo vám pomáha? A aké máte tažkosti? Ďakujem veľmi pekne 💛

marci77
28. júl 2020

skuste napisat aj do skupinky stitna zlaza
https://www.modrykonik.sk/group/2168/

xnatalkax
autor
28. júl 2020

@marci77 pisala som , dakujem

heln
28. júl 2020

Ahoj, aj ja som mala hashimota, ale nikdy som nepocula, ze pri tom treba obmedzit lepok a laktozu. Ja som nejak tazkosti nepocitovala, okrem toho, ze som na telocviku nevladala. Preliecili ma, teraz som uz len sledovana pre hypothyreozu a uzivam thyroxin.

d_anica
29. júl 2020

Ahoj! Aj ja mám. Je to komplikovaný stav a lekári v podstate autoimunitu neriešia. Pokiaľ máš podľa lekárov hladiny hormónov ,,v norme" tak si proste zdravý človek napriek mnohým subjektívnym ťažkostiam... Ja som vlani 2x potratila a som presvedčená o tom, že kvôli štítnej, aj gynekológ mi potvrdil, že autoimunita je pre tehotenstvo problém, ale podľa mojej endokrinologičky to žiaden súvis nemá 😕 Odporúčam súkromnú skupinu na FB Hypotyreoza / HashimotoSkCz / stitna zlaza /autoimunita, je tam veľa informácií, odkazy na články, rady atd. Sú tam baby, čo to riešia roky a dostali sa z hrozných stavov.

bobsent
29. júl 2020

ahoj, ja som to tiež čítala, dala som si urobiť u imunologičky testy dominancie TH1 a TH2. Ak by boli pozitívne, vtedy sa naozaj odporúča pri jednom vynechať lepok pri druhom sacharidy obmedziť. Chvíľu na mňa pozerala že načo mi to bude, ale krv zobrala. Výsledky mám negatívne, nie je to genetická predispozícia,mne túto chorobu mi spustil vírusový zápal št. žľazy. Lepok a cukor veselo preto jem ďalej🙂 endokrinologička mi vlani odporučila brať selén, a prestali mi klesať hormóny tak nemusím brať eutyrox. ale to už musí posúdiť tvoj lekár podľa tvojho stavu či je to vhodné.

ala519
29. júl 2020

@xnatalkax Ahoj, tiež mám tuto diagnózu. Zistili mi ju pred dvomi rokmi, keď ma obvodná poslala na vyšetrenie, lebo mi dlhodobejšie vyskakovali niektoré hodnoty pri krvných testoch. Odvtedy mám stabilné lieky, raz za rok urobia odbery, skontrolujú na sone a to je asi celé. Unavená nebývam a ani iné ťažkosti nepociťujem. V rámci stravy by som mohla všetko, ale snažím sa jesť zdravšie. Akurát ma lekárka upozornila, že keby som chcela otehotnieť alebo by som už aj bola tehotná, treba sa ohlásiť a inak nastavia liečbu.