Dobry den. Je tu niekto kto nou trpi? Potrebovala by som vediet priznaky a ako sa zistuje. Dakujem krasne.
žihľavka, zlé trávenie, ekzém, u každého inak
tu je skupina histaminova intolerancia
https://www.modrykonik.sk/group/1915/
ja som mala hnačku, migrenu, zvracanie. Vyšetrenie na DAO mi urobili z krvi. Ked dodržím dietu som v pohode
@mirkarose priznaky si rozne, u mna to bola zvysena chorobnost, kychanie po nevhodnom.jedle, ranne prehananie.. alergia na zimu - ak je chladno, vonku a chvilu po navrate ma vzdy boli hrdlo.. otvorim chladnicku a zacnem.kychat.. ale niekto sa zas vysype alebo mava zapchy.. a pod. Je to rozne..
Zistia ti to na imunoalergii.
Ja na histaminovu intoleranciu neverím, alergolog mi tvrdil ze ju mam pravdepodobne a ja môžem zjesť hocičo a nemám žiadne priznanie ci problémy.
@lucia851 HIT urcite existuje, v tele sa moze pokazit cokolvek a rovnako ako tvorba akehokolvek enzymu tak aj enzymu, co spracuva histamin.
oriblem nie ej v tom, ze by neexistovala, problematicka je skor diagnostika. na zaklade vysetrenia krvi nie je iste, ci HIT mas,a lebo nie. a teda to ej dovod, pereco sa takato Dg dava casto a aj tym, kto ju zrejme v skutocnosti vobec nema.
Žienky, nemáte náhodou blocik z daosinu maximálne mesiac starý ? Kupovala som pre dcéru minulý týždeň a žiaľ blocik som nechtiac vyhodila a nutne ho potrebujem
Dobrý deň, v našom článku sa viete dozvedieť veľa o samotnej intolerancii, možno pomôže 🙂 https://ecni-to.sk/clanky/histaminova-intoleran...
Dobry den mohla by som sa prosim opytat ci sa pri HIT moze uzivat rybi olej? Je bohaty na omega3 a vraj lanove semienka sa neodporucaju dakujem
Svrbenie kože zo stresu alebo alergia
@lucia851 ja som tiež neverila,nemala som standardne príznaky, ale tetania,úzkosti a panicka porucha..samu ma to napadlo, že skúsim imunoalergo a intolerancie ..a odkedy držím diétu..čuduj sa svete všetko pominulo....čiže nemusí to byť len gastro a popisované na bežných stránkach bolesť hlavy...vyrazky..aj neurologické a psychické problémy moze mat toto svinstvo na svedomí..
priznaky su velmi pestre a je toho plny net. keby to musim vypisovat, tak to mas na 30 riadkov. ak nei aj viac no to isteis mozes najst, co si najdem aj ja.
ak chces priznaky u kontretnych ludi, tak tiez su pestre, cize je zbytocne to zistovat, elbo to co ma jeden, ty mat nemusis. mozes mat ine priznaky.
no keby to amm zovseobecnit, tak najcastrejsie a aj naiditelnejsie byvaju traviace problemy a alergicke prejavy.
co sa tyka diagnostiky, je to zlozite. mnoho ludi sa uplne na vysledky z krvi - vysetruje sa DAO - Diaminooxidaza a to aj mnozstvo aj aktivita/funkcia.
no tieto vysledky mozu byt nespravne prezentovane, lebo pri HUT tento enzym bud chyba,a lebo je malo aktivny v creve. cize to kolko ho je v krvi vobec nemusi byt podstatne., dokonca existue teoria, ze v krvi by tento enzym byt ani nemal. cize ak je v krvi nizka hodnota, podla tejto teorie je to dobre a nie zle, ako sa to castokrat preznetuje. dokazom toho, ze to uplne nesedi je fakt, ze mnoho ludi s takto nespravne diagnostikovanou HIT nema na diete ulavu, rpiapdne len velmi malu a aj tak castokrat u nich tazskoti pretrvavaju a postupne si pridavaju akoze potraviny, tkore im to sposobuju, no takymto sposobom by uz zachvilu mali jedalnicek prazdny.
tiez je tu skupina ludi, ktori tvrdia, ze im to urobia nektore potraviny a ine nei. no HIT nei ej to om. HIT je o hladine histaminu, ktory sa v organizme nachadza. kazdy clovek moze mat este neico enzymu, ktory histamin moze spracovat, cize jeden clovek ma reakciu uz po malom mnozstve histaminu a iny po velkom mozstve. cize kazdy ma tu svoju hrnaicu, kde este zvlada nejaky histamin a na opacnej strane hranice nezvlada. tu nei je podstatne, ktore potraviny zje,a le to kolkohistaminu zje. cize mozes zjest 5x tu situ potravinua 3x z nej reakciu amt bdues a 2x nie. takto funguje HIT. samozrejem to sa tyka vsetkyhc potravin, cize ak mas pocit, ze neiktore potraviny s histaminom ti nerobia zle, pokial ich zjes vsetky naraz, tak ti zle musia urobit, lebo bude histaminu vela. a teda su ludia, ktori toto popieraju,c ize v takom prpade by som savelmi zamyslela, ci hit maju. podstatne je mnozstvo histaminu v zjedenych potravinach, nie konkretna potravina.
najlepsi dokaz ej vysetrenie DAO v creve, ale to sa koli hIT vobec nerobi.
takze je to dost zlozite naisto diagnostikovat.