Dobrý deň prajem . Dlho som rozmýšľala či to sem dať alebo nie , keďže viem že sa tu nestretnem iba s pochopením . No možno sa nájde niekto kto si prechádza alebo prechádzal niečím podobným . Tak začnem ... Trpím strachom o seba a svojich blízkych ..mám strach že niekto z nás má vážnu chorobu . Vždy si nájdem akýkoľvek príznak .. Potom googlim , zistím že je to presne ono a vsugerujem si to . Zistím že sú všetky príznaky a začnem Padať do depky ..začnem plakať a rozmýšľať čo bude ďalej , ako budeme fungovať ..ráno nechcem vstať z postele pretože znova viem čo sa bude celý deň diať . Prestávam fungovať ako žena v domácnosti a matka dvoch detí .. začala som vyhľadávať psychológov ale bohužiaľ zatiaľ sa mi nepodarilo sa ku nikomu dostať všetko je plné ..neviem ako takto ďalej fungovať . Manžel sa bojí ale stále mi opakuje že on už nevie ako mi má pomôcť . Horšie je že už si to všimol aj zvyšok rodinu a začínajú sa všetci báť o môj zdravý rozum .
@hope87 kedysi to bolo tak že to niečo spustilo , trvalo to týždeň dva a potom bolo zase pár mesiacov pokoj . Ale posledné mesiace sa to veľmi zhoršilo a mala som len možno 2 týždne do mesiaca kedy som bola relatívne v pohode . Ale posledný asi mesiac a pol je to už nonstop stále každý deň celý deň ..kedysi som to nedala najavo nikde ..teraz už nedokážem tajiť že sa niečo somnou deje ..
@mimka161 takze to trva s prestavkami uz niekolko rokov? Na tvojom mieste treba jednoznacne pomoc psychologa. Snaz sa k nejakemu dostat. Alebo zavolaj svojej obvodnej a povedz jej ako co a ci by ti nemohla pomoct a dostat ta k nejakemu psychologovi. Si mlada, mas dve deti a manzela a toto naozaj nie je v poriadku. Chapem, ze aj aktualna situacia, ktora vo svete je, ti nepridava ale isto sa s tym musi dat nieco spravit. Na zaciatok by som na tvojom mieste vobec nepozerala televizor a spravy...takisto, co sa tyka mobilu, obmedz ho na nevyhnutne veci a neprezeraj spravy (napr. na fb)...ziadny google a vyhladavanie priznakov roznych chorob! O dolezitych veciach, co sa tyka aktualnej situacie, nech ta informuje manzel...
@hope87 približne pred 5 rokmi to začalo . Vždy som sa nejako z toho vymotala a bolo dobré zase niekoľko mesiacov ..nikdy to nebolo takto intenzívne ako teraz ..naozaj sa budem snažiť ku niekomu dostať lebo už naozaj nevládzem ..
@staskast ja si tiež myslím že sa to tak zintenzívnilo hlavne preto že som už dlho doma ..že sa mi tak pohoršilo preto že som na materskej
a samozrejme antidepresiva, kedze zjavne ti mozog nefunguje spravne ako ma
Ahoj 🙂 asi mas uzkostnu poruchu staci si dat antidepresiva a budes ok asi mas chemiu v mozgu nieco chyba asi serotonin ad ti to doplni vyrovna hladinu co treba a budes ok 🙂) 👍 ma to vela ludi
V súčasnosti je to označované ako health anxiety, keďže hypochondria zacala figurovať skor ako urážka. Každopádne nie si v tom sama, každoročne stúpa počet ludi, ktorí trpia touto formou úzkosti, čo je dôsledkom najmä internetu a googlenia si symptómov a ochorení. Je to veľmi nebezpečné, keďže sa dozvieš aj o chorobách o ktorych si mozno ani netušila, zisťuješ priznaky a začneš ich na sebe pozorovať. ako aj napisala @teleskop má aj prvky OCD, čiže tieto myšlienky a choroby sa vkrádajú obsedantne do tvojej mysle a nevieš ich zahnať a potom nastanú kompulzie v podobe sledovania príznakov a pozorovania sa. Je to skutočne peklo a človeka to oberá o radosť zo života , o možnosť sústrediť sa na prácu a podobne. Určite sa snaž dostať ku psychológovi aj ked je pravda, že kliníckych psychológv a terapeutov je podstatne menej ako ich je treba. Zatiaľ ak vieš po anglicky, skús študovať rôzne zahraničné výskumy a články ktoré sa tomu venujú, môžu ti pomôcť aj rôzne fóra, kde si vieš pozrieť príspevky a príbehy od ostatných ľudí ktoré niečo také ako ty tiež prežívajú. Hlavne veľa síl a pevné nervy prajem 🙂
Mne sa tieto problémy spustili po smrti mamy.. dlho som s tým bojovala sama.. ako starnem viem sa s týmto popasovať v sebe, treba to poriadne predýchať (myslím fyzicky naozaj dlho a zhlboka dýchať) a opakovať si že všetko je tak ako má byť, sama v sebe si vysvetlit racionálne že to čo si myslíš nie je pravda, keby aj bola tak stresovanim sa nič nevyrieši.. na to sa ale musí človek sám v sebe nastaviť, tu žiadne rýchle rady nepomôžu, lebo podľa mňa to je dlhodobý proces.. skús odborníka online, ak sa ti žiadneho nedarí zobrať.. skús osloviť aj tvojho všeobecného doktora ak máš v neho dôveru, ktorý by mohol vedieť kam sa máš obrátiť.. ber magnézium, skús pravidelne a skoro chodiť spávať, zdravo jedz a hyb sa čo najviac sa dá.. vymyslí si nejaký pozitivny príbeh v hlave na ktorý budeš myslieť vždy keď ťa prepadne strach.. toto pomáha mne..
@mimka161 ahoj. Nečítala som celú diskusiu ale podľa mňa musíš hľadať rovno psychiatra a nie psychológa.. a to hlavne neber v zlom, viem, že niektorí ľudia to tak berú, že ku psychiatrovi nejdem, nie som blázon.. ale to vôbec tak nie je, psychiater ti rýchlejšie pomôže ako psychológ... držím ti palce, drž sa 😊
dolezite je, ze si to sama velmi dobre uvedomujes a je tam z tvojej strany aj snaha najst si odbornu pomoc...takze stale sa da hovorit o tom, ze ten zdravy rozum stale mas 🙂.
Uz to u teba trva dlho? Myslis na to cely den-kazdy den alebo su tam spustace tohoto strachu?