Trpím migrénami

desa12
4. nov 2023

Ahojte, trpim migrenami s aurou aj bez aury uz asi od 12 rokov ( mam 26). Chcela by som sa opytat ake lieky beriete, na akych vysetreniach ste boli, ci vam zistili pricinu migren, a ci ste dokozali migreny nejak potlacit.

Ja mavam migreny vo vlnach, niekedy mam obdobie, ze mam migrenu 5 dni v tyzdni a niekedy mam obdobie kedy mam migrenu raz mesacne. Beriem relpax a magnerot. Ja sa vacsinou s migrenou uz zobudim, takze ju neviem podchytit este kym uplne nevypukne, takze preto ten relpax, to je jedine co mi zabera. Chodim pravidelne k neurologovi, no on ma poslal len na emg-testy na tetatniu, ktora sa mi aj potvrdila, ved kto v tejto dobe nema tetaniu, a vobec sa tym nezaobera. Vzdy len pridem, opyta sa ma ako sa mam a predpise mi nove lieky. Ako to mate vy?

Dakujem

kacena4
4. nov 2023

ja som roky brala lieky denne napr. depakyne a okrem toho lieky na zachvaty dnes beriem iba biologicku liecbu a zachvatov mam o viac ako polovicu menej. tiez nic neriesia bola som len na mri ci nieco nie je na mozgu a inac nic. ale mne velmi pomahaju masaze na uvolnenie krcneho svalstva a cvičenie

patus_2
4. nov 2023

@desa12 ja tiež mávam migrény, síce nie často, ale odsledovala som si spušťače, tým sa snažím vyhýbať a je to lepšie. Moje spúšťače sú sladkosti, stres a ešte obdobie po menštruácii (tomu sa síce nevyhnem, ale skúšam aj tu nejaké veci).

alexandraas
4. nov 2023

Ahoj, ja mam 24 rokov a tiez mavam migreny od puberty. Beriem v podstate to iste co ty. Relpax plus magnosolv kazde rano...ja mam spustace hlavne stresove situacie,a niekedy proste len vstanem s migrenou,ktora trva aj tyzden to mam chut zoskriabat omietky zo stien. Mam 2rocneho syna,takze o nejakom extra oddychu mozem snivat. Velmi mi pomaha masaz krcnej chrbtice,masaz spankov a masaz tvare. Inak CT mozgu atd vysetrenia,mam vsetko v poriadku...

mimicka2013
4. nov 2023

@desa12 mne pomohla na migrenu jedine karniosakralna terapia...lieky zastavili migrenu ale stale sa vracali, od kedy som bola tam, uz to budu 2 roky mala som raz aj to slabu, predtym som mavala aj kazde 3 dni

simsalabim
4. nov 2023

@desa12 a vies vypozorovat spustac migreny? Lebo ja sa tiez s noou casto zobudim - teda zvykla som sa snou zobudit - kym som si nezacala liek davat dopredu, vtedy, ked viem, ze sa mi stretnu 3 spustace (ktore sposobia silny zachvat). Aj neurolog hovoril, ze je rozumne, zachvatu takto predchadzat. Odvtedy som taky ozaj silny (3 dniv posteli) nemala a je to uz par rokov.

desa12
autor
4. nov 2023

@simsalabim praveze vobec netusim. Urcite je jednym z faktorov stres ale kedze mam tetaniu a rovnako aj uzkostnu poruchu. Ale obcas mam velmi stresujuce obdobie a migreny nemam vobec… mam 180cm, dlhy krk… takze si myslim, ze ma co docinenia aj krcna chrbtica

taktotedanie
4. nov 2023

Jedlo, stres, vykyvy hormonov pocas cyklu, vone hocico to ludom spusta
Dobre mat neurologiu, MRI mozgu,aspon rtg chrbtice krcnej, rehabilitacne vysetrenie ak treba, gynekologiu- hormonalny profil pred po a pocas menstruacie, ORL, ocne vysetrenie s perimetrom,

desa12
autor
4. nov 2023

@alexandraas mozem sa opytat, ten relpax beries kazdy den? Ja ho beriem len pri zachvate a sice mi zaberie ale mam pocit, ze prve 2 hodiny potom co si ho dam, tak sa mi ten zachvat zhorsi, trpnu mi az zuby od bolesti a potom mam do konca dna pocit, ze ma boli hrdlo, tak strpnuto… neviem to vobec opisat. Ked som to povedala neurologovi povedal len, ze hlavne, ze ma hlava prestane boliet… nemas taku skusenost?

desa12
autor
4. nov 2023

@taktotedanie to som chcela pocut. Asi zmenim neurologa lebo ten ma nikam poslat nechce, len do mna pcha lieky

taktotedanie
4. nov 2023

@desa12 toto je potrebne absolvovat v ramci dif dg migreny urcite a pytala by som este aj ultrazvuk ciev ma krku ci niesu zuzene a tym padom sa mozog horsie okyslicuje a moze sposobovat potiaze

jamimo
4. nov 2023

@desa12 treba kompletne diferenciálnu neurologickú diagnostiku, hormonálny profil u gynekológa, zvážiť možné vedľajšie účinky antikoncepcie, alebo liekov ktoré užívaš, ak užívaš. MR mozgu, USG ciev, až po krk. Odsledovať si spúšťače, meteosenzitivitu, PMS...Užívať kvalitne vstrebateľné magnézium vo forme: ororát, chelát, bisglycinát, threonát a zvýšenej dávke.
Ja som mávala šialené migrény, pár x som skončila hospitalizovaná, dnes migréna 2x za rok ak vôbec, ako prvú pomoc nosím v kabelke Rizatriptan = na predpis od neurológa.
Skoré zlepšenie prajem!

simsalabim
4. nov 2023

@desa12 skus si to odsledovat, viest migrenovy dennik - co si jedla, pocity, pocasie…pred tym, ako prisla migrena. U mna to je zmena pocasia, vycerpanost a prve dni menzesu. Tieto 3 ked sa stretnu, bola som 3 dni iba v posteli v tichu a tme. Takze ked maju prist, davam tabletky. Migrenu mavam aj pomimo, ale nie taku, ze som 3 dni uplne odpisana.

alexandraas
4. nov 2023

@desa12 zle som sa vyjadrila, magnosolv beriem kazdy den, relpax beriem ked citim,ze nastupuje migrena..nie,taku skusenost nemam zial ako ty..ale pamatam,ked som si ho dala prvy krat do polhodiny mi bolo strasne zle,nedobre..musela som si lahnut spat,asi mi bol silny...nastastie par mesiacov nemam migreny

petrao2
4. nov 2023

@desa12 migreny mam od 11 od prvej menstruacie
Viem co mi ich spusta nie vzdy som im vedela zabranit
Ale po porode mi dr predpisala antikoncepciu a odvtedy sa migreny velmi obmedzili
Taktiez mi pomahaju masaze na uvolnenie krcnej