Užívam tritico a escitalopram od psychiatricky. Najprv bolo dobre, no teraz prestalo, tak som jej volala, že ako ideme ďalej postupovať. Povedala, že mám zvyšovať trittico na 2tbl denne a ze potom uvidím čo ďalej. Lenže to sa nedá, akonáhle mám v sebe viac ako 2/3 tak som ráno veľmi unavená, bojím sa tak chodiť autom. Chodim každý den po diaľnici a v tej rýchlosti sa vyburať na mojom pidi autíčku…. Fakt mám ráno take stavy, že nemôžem vstať z postele, nepočujem koľko krát ani budík, ale nie je to depresia. Ja som proste úplne mimo. Dr mi len hovorí, že to určite nie je z tritica lebo to nie je take silne. Lenže z čoho iného, keď to začalo v deň keď som to užívala a len sa to zhoršuje? Čítala som par článkov, existujú ľudia, čo nemajú niektoré enzými alebo ich maju veľmi malo a tak aj detská dávka ich predavkuje. Myslite, že jej mám veriť a že to vymizne ako ona tvrdí alebo radšej hľadať niekoho iného. Užívam to už niekoľko mesiacov. Keby mám ten stav ráno par dni, týždňov, tak to beriem, ale ja ho mám čím ďalej tým horší. Ráno som ako keby som si dala jointa, aj horsie sa cítim. Vôbec nie som spôsobila šoférovať, akože nič sa nestalo, ale mám otvorené okno aby tam bola zima, čo v zime v 130km/h rýchlosti tiež nie je ok. A aj tak sa mi zatvárajú oči. Keby som to stíhala autobusom, tak chodim radšej tak, ale ráno vstať aby som bola o 6:00 na autobusovej zastávke ktorá je vzdialená polhodinu cesty mhd nie je šanca pri tých liekoch. Dr ma vôbec nepočúva, stále si ide svoje ze mám zvyšovať dávku, ona podľa mňa je nejaká stará škola, čo lieči psychiatrických pacientov tak, aby boli len utlmení a bolo im všetko jedno, lebo tak sa po tom cítim. Nič cez den neurobím, lebo som unavená.
urcite ju zmen...a s tym soferovanim...ved mozes ublizit sebe aj inym
Autorka, taka unava v kombinacii s tritticom moze byt sposobena aj nedostatocnou dlzkou spanku. Skus si dat trittico vecer skor a aj ist skor spat. Za vyskusanie nic nedas. Suhlasim, ze v takom stave nie je bezpecne soferovat.
Tvoje telo,tvoje rozhodnutie.Na kazdom pribalovom letaku, pri liekoch je napisane,v pripade kontraindikacie, kontaktujte lekara alebo vysadte lieky.A to,ze sadas za volant,ked nie si schopna jazdy,je nebezpecne, pre Teba aj ostatnych.Zvaž svoje priority.Drz sa.
Mne toto iste robilo tritico. Stacilo mi dat si 1/3 tabletky a bola som ako sfetovana. Prestala som to uzivat.
Ja beriem na noc dve Triticca, dám si ho o 20 hod, do 21 hod zaspím a ráno o piatej som úplne fit, plná energie.
Trittico uspáva najmä ak nie si zvyknytá ešte, určite treba začať len 1/3 tbl na večer, až keď si zvyknutá na túto dávku o 1-2 mesiace keď tak zvýšiť na 2/3. Dávka 2 tbl za deň je hrozne veľa, jedine ak máš 150kg alebo tak, ale aj tak veľmi pomaly postupne sa treba dostať na tú dávku. Šoférovať určite nie kým ťa to uspáva. Preto sa to podáva prednostne večer a dávka sa ideálne navyšuje cez víkendy, alebo sviatky, aby aspoň tie prvé najspavejšie dni pacient neriskoval v práci, na cestách a podobne.
@guudy takto to robím, dávam už o 19:30 ale aj tak som ráno nepoužiteľná
@drake122 ale ja ho užívam už niekoľko mesiacov
A doktorka mi povedala ze mám zvyšovať čo týždeň. Lenže ja som rovnako unavená ako pri jeden a pol tabletke ako som bola pri 1/3 akože ok, nemám príznaky depresie, ale čo z toho keď som celý deň ako matoha? Pri tom ten escitalopram čo beriem rano beriem len 5mg a je tam ešte potenciál na zvýšenie dávky, len nechcem sama skúšať experimenty. Mám z tej doktorky pocit ze vôbec nepočúva čo jej hovorím.
@zefyra ja po ňom vôbec nezaspim, od 19:30 co si ho dám som hore kľudne do 22 a potom o 7:30 nepočujem budík.
Ja áno, ale okrem 2 ks Triticco mam ešte aj Tiapridal.
Vedenie vozidiel a obsluha strojov
TRITTICO AC môže ovplyvniť vašu schopnosť viesť vozidlá a obsluhovať stroje. Pred vedením vozidiel alebo obsluhou strojov sa uistite, že sa u vás neprejavuje ospalosť, útlm, závrat, stavy zmätenosti alebo rozmazané/neostré videnie.
Je z tabletiek,stacilo precitat pribalovy letak.V pripade nehody,budes ty zodpovedna za skodu,jazda bude povazovana,ako jazda pod vplyvom alkoholu alebo drog.Nemozem uverit tomu,ze soferujes,napriek tomu,ze je v letaku upozornenie.Doktorka by mala vratit diplom...
@zefyra tak tiapridal je už iné kafe, to sa ale na depresiu nedáva
Ja hlavne nechápem načo mi to vôbec dávala, veď ja vôbec netrpím nespavosťou a su aj vhodnejšie antidepresíva
Ja ho mam na depresie a úzkosti.
Mám svoju skúsenosť s tritticom. Brala som ho cca 2-3 mesiace po 1/3. Živé sny, pri ktorých som spala 20-30 minút potom som sa zobudila, znovu zaspala a potom sa to znovu takto opakovalo. Trittico som si dávala o 18:30-19:00 a zaspala som okolo 21:30. Dokopy som síce spala za celu noc aj 4-5 hodín ale mala som problém že som budík nepočula ani keď mi vrieskal rovno pri hlave. Tak sme ho vysadili. Namiesto neho som brala Tiapridal 1 večer na spanie a 1 ráno na prebratie. Fungovalo to. Večer som zaspala a keď som si ho ráno dala dokázala som fungovať. Problémy s budíkom sa však vracali, potrebovala som aby má niekto fyzicky zobudil. Veľa krát sa mi stavalo že som zaspavala. Tieto lieky som brala ešte cca 4-5 mesiacov. Potom som otehotnela a lieky vysadila už úplne všetky (brala som ešte Lucetam a Seroxat). Sú to už 3 roky odkedy som vysadila všetky lieky a aj tak nepočujem budík aj keď mi vrieska pri hlave. Na všetko ostatné sa zobudím ale na budík nie. Mám nastavených 10 budíkov s rôznymi melódiami. Výsledok ? Budík hučí na celý barák, mám ho pri uchu a nič. Som z toho zúfalá. Už som skúšala v minulosti aj použiť ako melódiu budíka detský plač, ale moje telo akoby vedelo že to nie je ten pravý plač. Keď mi niekto volá, zobudím sa ale keď si nastavím ako melódiu budíka melódiu čo mám na zvonení tak sa nezobudím. Keď mi dieťa čo i len mrnkne zo sna som hore, budík nič. Je to celé choré a neviem ako to zmeniť.
A ohľadom lekárky, tá moja je tiež stará škola ale keď som jej povedala čo sa mi deje hneď mi povedala že veľa ľuďom robí Trittico zle, čo som ale nečakala bolo to že to neprestane ani potom ako ho vysadím. Pred užívaním Trittica som spávala 2-3 hodiny za noc alebo vôbec ale aj keď som zaspala tak som sa zobudila na budík. Odkedy som ho brala nie je šanca. Niektorí ľudia zrejme trittico nemôžu. Radu pre Vás nemam, mám len skúsenosť a možno pocit spolupatričnosti že v tom nie ste sama. Mne pomáha jedine to že má niekto fyzicky zobudí. Ja som do prace vstávala 3:30-4:00, no veľa krát sa mi stalo že som zaspala a zobudila sa 5:30-6:30 a to už bolo neskoro pretože som už mala byt v práci. Teraz na materskej vstávam okolo 6:30-7:00 ale keď mám ísť napríklad k lekárovi potrebujem vstávať okolo 4tej aby som vychystala všetko a bez šance. Muž vstáva do prace o tretej ráno a ja mám nastavené budíky aby nezaspal ale ja sa na ne nezobudim, on ich vždy vypne po asi 20 minútach čo mi to hučí pri hlave. Takže len nejakým spôsobom vymyslieť ako sa ráno zobudiť. Ja som skúšala dať mobil na zem, na parapetu, povedať niekomu aby mi zavolal, zobudil ma. Viac rad Vam však nedám pretože sama neviem ako to docieliť.
Nakoniec som to konzultovala s mgr v lekárni a odporučila mi ho postupne vysadiť, že keď som si na to za ten čas nezvykla tak si nezvyknem a nemá zmysel to znasilnovat, keď mi to znižuje kvalitu života. Ešte mi povedala, že užívam 3/3 a ešte pridávať na 2 cele tbl, že sa s tým nikdy nestretla. Volala kvôli tomu aj dr, ta na ňu našťastie dala a začali ale pracovať bez sedativnych liečiv.
@lias3915 mne dr povedala, že som poddavkovana a preto mám nežiadúce účinky. Že to mám navýšiť až kym to nezmizne. Fakt neviem kde nastal ten komunikačný šum, ale od kedy som vysadila tritico tak ten antidepresivny účinok cítim omnoho viac a necítim sa ako posledný flusanec
Tak to máte stastie. Ja som už pomaly 3 roky bez akýchkoľvek liekov a nežiadúce účinky mi zostali
@lias3915 a aké mate nesziaduce účinky? Nemôže to byť skôr príznak niečoho iného?
ja by som dávky dávala menej... musíš ty skúšať, doktorka sa s tým baviť nebude...ak ti je dávka veľa - celá tabl. tak dávaj 1/2.... len odsledovať si to musíš ty... možno bude lepšie ráno celá tabl. a večer len 1/2 keď máš problém s budením...
toto isté radia pedopsych. pri deťoch. lekár predpíše lieky a už rodič musí pozorovať aké to má účinky.