Treba k Prednisonu vždy brať Antacidum?

laskonka80
8. nov 2019

Treba prosím k Prednisonu vždy brať antacidum?Na príbalovom letáku je písané že ho treba brať pri zvyšenej kyseline ale ja kyselinu necítim, tak neviem

sisa_s
8. nov 2019

@laskonka80 sfot tu pribalovy letak prosim, kde je to napisane...

aniele
8. nov 2019

@laskonka80 Teraz som si prečítala leták, ale nič také som tam nenašla. Len zoznam ochorení, pri ktorých je užívanie treba prediskutovať s lekárom. A medzi nimi sú aj vredy žalúdka a dvanástnika. Ale aj depresia atď...

laskonka80
autor
8. nov 2019

@sisa_s Na letáku od antacida je to napisane/nie na Prednisone/ a mne ho lekar dal uzivat s Prednisonom
@aniele

aniele
8. nov 2019

@laskonka80 Aha, to aby asi obmedzil riziko tých vredov. Ja ho beriem roky, nepamätám už, čo všetko som brala v začiatkoch, teraz už mám len 10 mg denne, udržiavaciu dávku. Koľko máš ty?

franka
8. nov 2019

@laskonka80 ahoj ja beriem k prednisonu Omemyl, liečim sa na lupus a prednison mám teraz 7,5mg. Začínala som na 30mg.

kacena4
8. nov 2019

aj mne predpisuje vzdy, no neberiem ho len ked mam problem s travenim

franka
8. nov 2019

@aniele ahoj, a na akú chorobu berieš ten Prednison? ak sa smiem spýtať. Ja už ho beriem dva roky, a asi ešte dlho ho budem brať.

aniele
9. nov 2019

@franka Mám pľúcnu fibrózu. Našťastie formu, ktorú kortikoidy zastavili. Lenže sa mi nejaký čas po vysadení vrátila. Vraj je to výnimočné. Nuž ich beriem už tretíkrát a asi doživotne. Ale asi radšej mať 15 kg navyše a dýchať, ako naopak. 😏

sss777
9. nov 2019

@laskonka80 My k akemukolvek kortizonovemu preparátu vždy predpisujeme antacida. Presne ako bolo spomenuté, zvyšuje riziko vzniku krvácania z gastrointestinalneho traktu. Keď si k tomu človek ešte raz za čas dá Ibuprofén, je to riziko fakt dosť vysoké. Toľko reportáž internistu.

laskonka80
autor
9. nov 2019

@aniele Ja zaciatocnu davku 40 mg, po tyzdni 20 a potom este tyzden 5mg.Beries k nemu nejake antacidum?

laskonka80
autor
9. nov 2019

@franka Ďakujem, ja len neviem ci ho musim brat aj ked necitim ziadnu kyselinu. Prosim ta ake si mala problemy ked ti prisli na lupus?Zistil ti to reumatolog z krvi?

laskonka80
autor
9. nov 2019

@sss777 Cize aj ked necitim ziadnu kyselinu, tak si ho mam dat? Bojim sa ze ked si kyselinu stopnem, nebude mi potom travit.😔

aniele
9. nov 2019

@laskonka80 Ja som dlho brala 30 mg, + kadejaké dilatačné a liečebné spreje. Ale antacidum mi ani nespomínala. Ani nemám pocit, že by mi chýbalo. Ale ak tebe predpísala, asi vie, prečo.

franka
9. nov 2019

@laskonka80 ahoj, ja tiež necítim žiadnu kyselinu, ale sa mi zdá že lekárka spomínala že sa musí brať preventívne. Niekedy ho zabudnem zobrať, ráno mám radšej kávu jak lieky. Jedno ráno som sa prebudila a nemohla som sa pohnúť, ruky nohy všetko ma bolelo. teploty som mala okolo 39, vysoké cRP A ASLO, Lenže mne lekárka tvrdila, že je to zápal klbov. Vybrala som antibiotiká, kázali mi vybrať mandle. nic sa nezlepšovalo schudla som na 46 kg. nič som nevládala, slabá som veľmi bola. Termín na reumatologii som mala až o 3 mesiace, v Prešove. Išla som v nedelu na pohotovosť, lebo už som nevládala ani vsťať z postele. najpr ma nechceli prijať, že čo oni s tým že ja som slabá, nevládna. ale ráno prišiel primár a nariadil hospitalizáciu. Tam mi robili všetky možne vyšetrenia a nakoniec zistili lupus. a ešte mi strašne opuchli a sčerveneli nohy. boleli ma tak, že som si myslela že ich odrúbem. na pohotovosti ma chceli vyhnať na psychiatriu, kôli tomu že som tak schudla - že anorexia, Dorazili ma otázkou , či nepijem. Hovorím im že mám ročného syna , tak asi tažko. Traumu z ich jednania mám dodnes. zážitkov z nemocnice mám ešte viacej, aj na knihu. Aj ty máš lupus?

laskonka80
autor
9. nov 2019

@franka Ahoj mne nevedia prist na to co mi je pekných par rokov. Rano vstavam stuhnuta ako štolverka, nevladzem poriadne pohnut ani prstami na rukach, boli ma cele telo, zo stuhnuteho krku hlava. Bola som aj na reumatologii v Piešťanoch ale neprisli na nic. Len neviem ci je zistovanie parametrov na lupus v beznych vysetreniach na klasicke artritidy.Ale CRP a Aslo nemam zvysene.Davam si v noci tabletku od bolesti aby som mohla ako tak vstat z postele rano, ale velakrat to vobec nefunguje a moj stuhnuty krk mi prejde do migren, kedy nemozem poriadne nic jest a ked ma chyti migrena tak 2 krat do tyzdna vies si predstavit ako vyzeram.Hladam patram aj na nete co by mi mohlo byt a narazila som na lupus.Tewraz mi doktorka nasadila prednison na 3 tyzdni, beriem ho piaty den ale citim sa este horsie, tak neviem. Tebe sa hned po nom ulavilo?Bolievala ta aj hlava, bolievalo ta telo aj pred tým ranom ako si sa tak zobudila?Prepac blbne mi na klavesnici mäkcen a dlzen, tak sorry za ten pravopis

franka
9. nov 2019

@laskonka80 ahoj aj ja som bola v Piešťanoch, a tam mi potvrdili len to čo zistili v Prešove. Lupus zo zápalovou aktivitou. Takže pravdepodobne asi lupus nemáš. Ale príznaky máme podobné, tiež som za tie tri mesiace než mi zistili chorobu pojedla toľko liekov od bolesti a krem diclobene mi vydržal dva dni. akurát hlava ma nebolela. Chrbáť ma boli stále : sedavé zamestnanie, pri dcére som pribrala 26kg a pri synovi 30kg, čiže riadna záťaž na chrbát. teraz chodím na rehabilitácie, tak je to trocha lepšie. Keď som začala brať Prednison tak bolesti postupne ustupovali, aj zápal v tele. Takže teraz je to celkom OK. len tie lieky už mám asi na celý život. Slabo som sa cítila ešte dlho, kým som nepribrala, teraz mam 57 kg. A to ma v lekárni upozornili, že sa po nom priberá. Ja sa liečim aj na hematologii asi 15 rokov, Anemia. A vtedy mi riadne klesol hemoglobín, ale Ty máš asi krvný obraz v poriadku. upozornili by ťa v Piešťanoch ak by bol zlý. Ani ja som nedokázala nič zjesť, žiť v takej neistote, nevieš čo ti je myslíš na najhoršie choroby, nevládzeš sa ani pohnúť, Presne viem ako sa cítiš. A predtým som nikdy také bolesti nemala. A na neurologii si nebola? A to koľko rokov žiješ v takých bolestiach?

laskonka80
autor
9. nov 2019

@franka Ahoj tak začalo mi to pred 17 rokmi a len sa to stupňuje. Teraz mi bola diagnostikovaná fibromyalgia,ale príčina neznáma.Hlavným problémom je tá ranná stuhnutosť celého tela a potom z toho bolesti hlavy a migrény. Pochodila som xy doktorov, vyšetrení a nikto neprišiel na to čo mi je. Možno sú to nejaké chronické vírusy podľa alergologičky, ale to neriešia. Človek sa potom snaží hľadať na vlastnú päsť a suplovať lekárov. Prajem ti veľa zdravíčka.