Trávenie - psychika. Problém, keď mám ísť niekam sama

9. feb 2024

Zažili ste si niektora problémy fyzické , pre ktoré ste sa bala už ksmkolvek ísť ?
Ja neviem či to všetko spôsobuje hlava , ale ja mam problém už aj autom prebehnúť do obchodu. Hneď má schytia take ani nie že kŕče , ale take akoby mi niečo skrúca čreva , čo má núti sa schulit( skratka nepríjemne kdekoľvek keď mam čakať pri pokladni alebo hoci aj šoférujem ) , aj si cítim rukou vždy take hrbolce v bruchu … hneď nabehne strach čo budem robiť , kde odstavím , akú pomoc zavolám , čo s deťmi keď som sama snimy , kam na wc , čo ak sa z toho wc nebudem môcť pohnúť koli tým “krcom” , ako budem vyzerať pred ľuďmi keď budem musieť žiadať o pomoc a podobne myšlienky …. 😫 strašne má to ubíja. Vkuse sa len bojim že sa mi niečo stane , necítim sa vôbec dobre. A neviem či je to psychika alebo nejaký problém fyzicky stym bruchom..
Na gastre som mala hadicu minule leto a aj kolono pred Vianocami. Nič špeciálne mi nenašiel.
Mám akurát Celiakiu , ale to už dlhšie.

ivkav5
9. feb 2024

Je to z psychiky určite alebo kľudne aj syndróm dráždivého čreva, kt. spúšťač je stres taktiež, takže to je to isté…súcitim s tebou, ja som teraz tehu a odpadla som a odvtedy prežívam také iste stavy až úzkosti, keď niekam mam isť alebo keď ostanem sama lebo sa bojím, že sa mi to zasa stane. Asi nám treba popracovať na psychike..

deti95060810
9. feb 2024

psychika... panický atak..
predpisujú na to Ad, popr. skús vyššie dávky magnézia... ak ani to nepomôže tak Neurol - len pozor je návykový.

autor
9. feb 2024

@ivkav5 och , ja to nechápem ako má to môže takto valcovať už aj zo 2roky to mám takto. Tiež som rok po pôrode a mala som strašne tehotenstvo celé som sa bala len kde sa mi čo stane , tiež som mala tie kŕče stále aj počas tehu 😒 myslela som že pôrodom to skončí a ten strach sa snáď znásobil. Nechcem byt na nikom závislá , ale toto je hrozné fakt. Dnes som išla len u nás do bankomatu autom a už som cítila to brucho nepríjemne a strach čo spravím.
A tiež aj doma sa bojim pomaly každý deň koli niečomu , no reálne sa mi deju tie veci …

ivkav5
9. feb 2024

A mala si aj v tehu také úzkosti?
No ja verim, že mi to prejde, začala som robiť dychové cvičenia, meditáciu a podobne 🙂
Ja som včera skoro vybehla na semafore z auta z tej uzkosti🙈dnes som v pohode…

stankot
9. feb 2024

Ja mam take ked mam ist do obchodu alebo nieco sa ma udiat hned musim utekat na wc...prezenie ma par krat.ked uz sedim v aute je to ok,len kym odidem z domu.A v obchode obcas tiez,pri pokladni alebo len tak.Uz som par krat odstavila kosik pri regale,utekala ma wc aj ked nerada ale musela som a potom nazad donakupovat.Ak idem na nejake skolenie ci akciu prezenie ma.Caka ma nieco dolezite a spomeniem si na to prezenie ma.

autor
9. feb 2024

@ivkav5 áno, ja som mala počas tehu. Ale ja som vkuse v tom (aj počas tehu) že to je nejaký fyzicky problém, naozaj reálne mám najskôr ťažkosti a potom nabehne strach , teraz už samozrejme sú tie myšlienky strachu predvídavé. Ale počas tehu som kolko krat ešte na začiatku bola aj má pohotovosti čo som mala take kŕče a bolesti .. 😔
A ako sa to tebe prejavuje? Napríklad na tom semafore ? Tiež mas furt zle myšlienky ?

autor
9. feb 2024

@stankot no ja to mám, akurát bez toho preháňania. Že aj keď musím už fakt na to wc , hneď sa bojim že tam koli tým krcom ani neprejdem(ze budem musieť niekoho žiadať o pomoc a podobne 😫) , ale stolicu mám normálnu …

ivkav5
9. feb 2024

Noo ja presne takto tiež, že spustil to fyzický problém, skončila som 3x na pohotovosti, raz som odpadla a to bol evidentne spúšťač…anoo, negatívne myšlienky, mam pocit, že sa zadusim, omdliem a neviem čo všetko, pocit na hrudi ťažký, zlý, čierno v hlave a úplne ako taký vypnutý mozog..mne podľa mňa neprispieva k tomu nespavosť, už 2 týždne nič skoro nespím…no a plus tie problémy mi to spustili :( aj ty si mala takéto presne? A nebrala si žiadne lieky ani antidepresiva? Ja sa toho najviac bojim, tomu sa chcem mega vyhnuť, verim, že sa mi to podarí podchytiť a zapracovať na tom..

autor
9. feb 2024

@ivkav5 presne , ja som mávala už dlhšie take strachy už po prvom tehotenstve , ale mávala som presne stavy že sa udusim , aj sa mi tak akoby nedalo nadýchnuť každý deň , tlak vysoký a z toho úzkosti … no to mi prešlo a začali tieto tráviace problémy a strach zo smrti a som v tom kolotoči už skoro dva roky. Aj si hovorím že snáď keby mám niečo vážne tak sa to za dva roky už inak prejavi , ale aj tak sa toho bojim a už má to teda obmedzuje aj kamkoľvek sama ísť , tobôž s dvoma deťmi.
Vy už máte deti ? Kedy máte termín ?
Ja sa tiež doslova bojim tých liekov , nerada by som sa tam až dostala (uz 5 rokov odolavam, no niekdy je to neha ťažké ) , skúšam kadečo prírodne , chcela som aj psychologickú nejakú len u nás som nič nenašla a keď tak drahé 😒

autor
9. feb 2024

@ivkav5 ako ja mám aj nejaké intolerancie , tak ja sa aj preto stále bojim že to naozaj je reálne , stále sa bojim aj keď jem že mi to uškodí a takto …

ivkav5
9. feb 2024

Môžeme pokecať v správe ak chceš 🙂 možno sa nám nejak podarí spoločne to prekonať, verím v to…
Ja som prvýkrat tehu, termín mám v máji 🙂
Zdravotne som úplne v poriadku, všetko ok chvalabohu, aj keď v tehu furt niečo riešim..tiež inak riešim roky len žaludočné ťažkosti…určite to je aj zo stresu 🙂

sandra49
9. feb 2024

Mala som niečo podobné v mladosti..nakoniec ma všeobecná poslala k psychiatrovi a diagnózu som mala nejaký druh sociálnej fóbie. Brala som asi rok ľahké lieky a prešlo to. Na tvojom mieste by som zašla na jedno sedenie k psychiatrovi. Nič tým nestratis. Možno ti povie ze to nieje psychické tak budeš vedieť ze máš pátrať ďalej po fyzickej príčine. Lebo skôr sa dostaneš k psychiatrovi ako si obehat všetky možné aj nemožné vyšetrenia fyzického tela. Máš detičky, takže si myslím ze strácať čas rozjimanim z čoho to asi tak môže byť, nemáš..držím ti palce, viem ze je to mega nepríjemné. Ale určite sa z toho dostaneš, len to začni riešiť kým nieje neskoro.

biankaaaa
10. feb 2024

Ahoj, ja mám to isté, akurát namiesto wcka sa takto bojím odpadnutia (raz som v tehotenstve odpadla pri pokladni v Lidli, záchranári ma brali do sanitky cez celé nákupné centrum, kde na mňa pozeralo milión ľudí)
Už dva mesiace beriem antidepresíva

autor
10. feb 2024

@biankaaaa a pomáhajú antidepresíva?

autor
10. feb 2024

@ivkav5 písala som ti 🙌🏻

biankaaaa
10. feb 2024

Vidím zatiaľ mierne zlepšenie

mariynka
28. máj 2024

Vysetrit histaminovu intoleranciu a ostatne potr.intolerancie..kludne moze byt za tym histamin