Tmavý pásik na nechte

lucicka009
4. aug 2018

Ahojte, má alebo mal niekto z vás tmavý pásik na nechte? Mne sa vytvoril tesne po pôrode na palci pravej ruky. Zatiaľ je hnedocierny, tenký. Už som bola aj pri koznej, zatiaľ mám diagnózu D22.6 Melanocytový névus hornej končatiny vrátane pleca (to znamená nezhubny nádor - znamienko). Na kontrolu mám prísť o mesiac. Avšak ak by sa diali nejaké zmeny - nárast, farba, ... môže ísť o meligny melanóm a toho sa bojim ☹️ Zaujímalo by ma ak to tiež niekto mal (ináč je to dosť vzacne), či sa z toho vykľul melanóm alebo to ostalo pri znamienku, či ste si to dali aj v prípade znamienka odstrániť a ak išlo o rakovinu akú ste mali liecbu a či bola úspešná. Ďakujem

svetlanaapeto
4. aug 2018

@lucicka009 dobrý deň ja to mam na ľavej ruke tiež na palci ešte som s tim niekde nebola k to vás poslal na kožné dakujem

lucicka009
autor
4. aug 2018

@svetlanaapeto dobrý den, sama som isla. Na internete som našla hrozne clanky, že ide o rakovinu... Bývam v Brezne, tam ma s tým vysmiali, tak som išla do vojenskej do Ružomberka. A tam mi doktorka povedala, že môže ísť o melanóm, ale to bude môcť potvrdit po nejakom čase sledovania. Dajte si to do Google tmavý pásik na nechte alebo melanóm pod nechtom a pozrite si to. Tiež bežte na kožné. Pridávam foto môjho.

saslavka73
4. aug 2018

No ja by som tiež bežala. Tiež som čítala to čo Ty.

lucicka009
autor
4. aug 2018

@saslavka73 no doktorka mi nechcela veľmi okolo toho povedať, pýtala som sa aj na jej názor, ale že všetko sa ukáže pozorovaním. O mesiac kontrola a ak sa jej nebude niečo zdať, tak mi z toho vezme vzorku. Budem trvať ma odstránení nechtu.

saslavka73
4. aug 2018

@lucicka009 Nemáš aj iného lekára možnosťsa spýtať onkológa napr?

lucicka009
autor
4. aug 2018

@saslavka73 Ešte som objednaná k ďalšiu koznemu. A písala som kvôli rade a objednávke na vyšetrenie Digitálnej dermatoskopie do Banskej Bystrici, ale zatiaľ sa mi neozvali. Ževraj táto diagnostika dokáže odhaliť rakovinu v úplne počiatočnom štádiu.

saslavka73
4. aug 2018

@lucicka009 Ja by to tiež riešila. Držím palce.

lucicka009
autor
4. aug 2018

@saslavka73 ďakujem, neviem ako to vydržím mesiac čakať. Tie myšlienky...

saslavka73
4. aug 2018

@lucicka009 Mysli na to, že to riešiš a keď bude treba tak to budeš riešiť ako najlepšie budeš môcť.
Teraz ešte stále o nič nejde.

lucicka009
autor
4. aug 2018

@saslavka73 no všetci mi to vravia. Niekedy na to aj zabudnem a potom sa mi to vráti a len si to obzerám a skúmam. Môžem to tam mať tak cca mesiac, zbadala som si to a nijak neriešila, ani ma nenapadlo, že to môže niečo tak zle znamenat. Akurát som bola po pôrode - predcasnom, namiesto 01.08 som porodila 09.06 😥 takže som mala iné starosti. A ako mama predcasniatka som bola dosť paranoidna a hľadala som na internete ako by malo vyzerať zdravé chodidlo bábätká, lebo sa mi niečo zanezdalo na malej a nahodouuu som natrafila na tieto pásiky a vtedy som si uvedomila, že jeden mám na ruke...

gir
4. aug 2018

Baby nestrašte,aj ja mám. Mám ísť ku kožnej? Ďakujem

gir
4. aug 2018

Môj je ružový,tak myslím že je to o.k.

lucicka009
autor
4. aug 2018

@gir ahoj, ja myslim, že je hnedý... Bola si už pri doktorovi? Chod radšej.

lucicka009
autor
4. aug 2018

@gir je to to isté čo mám ja, len tvoj je svetlejší. Utekaj na kožné, tam ti netreba ani výmenný lístok. Zle je, že to máme na palci, presne tam sa robia melanómy, poprípade na ukazovaku... 🙁

gir
4. aug 2018

@lucicka009 a nevysmeje ma? Poviem že som na internete videla a mám podobný pásik? Môj je ružový.

lucicka009
autor
4. aug 2018

@gir mňa v Brezne tiež vysmiali, tak som šla inde. A ešte aj pôjdem k iným pre istotu, lebo mesiac čakať nevydržím. Ono je to zriedkavé, takže niektoré doktorky možno v malých mestách sa s tým ešte nestretli... Určite za to nič nedáš, ináč melanóm je najzhubnejsi nádor celkovo, preto je taký nebezpečný, rýchlo sa šíri a metastazuje. Skús si o tom niečo prečítať. Ale chod, možno (ak to máš - dúfajme že nie) ti to život zachrani.

gir
6. aug 2018

@lucicka009 bola som dnes na kožnom, keďže je ružový je to v poriadku, mám si to sledovať,keby zhnedol, mám prísť. Ďakujem ti za upozornenie. Ozvi sa keď budeš mať výsledky.

saslavka73
6. aug 2018

@gir Držím palce.

lucicka009
autor
6. aug 2018

@gir ahoj, no mne to isté povedali, zatiaľ sledovať a kontrola o mesiac. Ešte mi vzorky nebrala, zatiaľ je to len znamienko (asi aj tvoje), ale keď pôjdem požiadam o nej aj v pripade, že sa jej bude zdať ok. Tak som rada, že možno máme len obyčajný névus ☺️

maminuska
6. aug 2018

@gir
@lucicka009 baby , ja mám takéto niečo 13 rokov ale na palci nohy , úplne na okraji . Prroblém nie je keď je to hnedé , ale keď to začne tmavnúť až černieť. Vtedy skutočne treba spozornieť.Veľmi podobné je však aj keď ste mali v minulosti úraz , zišiel vám necht a dostane sa do rastovej plôšky kožný pigment , taktiež vznikne zafarbený pásik -má to ja špeciálny názov , len si nepamätám ako sa to volá .
Mne kožiar v Ružomberku ( primár Terek ), priamo na oddelení povedal že ak by to ščernelo , je 6 mesiacov na to aby sa stým niečo robilo , potom zvyčajne príde k rozpadu nechtovej platničky a metastázuje to . Zatiaľ je to obyčajné znamienko ako 1000 cky iných ktoré máte na tele a ktoré sú potencionálne rakovinotvorné .

maminuska
6. aug 2018

A ešte na kontroly nechodím , sledujem si to a keď by sa mi niečo nezdalo , okamžite mám prísť.

lucicka009
autor
6. aug 2018

@maminuska ahoj, aj to som pocula, že to môže byť dôsledok poškodenia v minulosti a ja som mala teda riadne poškodené lôžko na palcoch. Aj ja chodím s tým do Ružomberka, ale nie k primátori ☺️ a tebe z toho brali vzorky? Nebála si sa, že to môže byť melanóm?

maminuska
6. aug 2018

@lucicka009 aj ja som mala , na ture , neotrihané nechty , obidva mi na palcoch ščerneli a dpadli . Ďalší necht ktorý vyrastal už mal tento pásik na boku . Nie nebojím sa , lebo melanóm nechta nie je hnedý ale je čierny a skutočne vyzerá inak ako máš ty. Nebrali mi vzorky, ale ja tým že mám zrohovatelú kožu na pate, tak ju pravidelne každý týžden ošetrujem , pozriem necht a nič s tým nerobím .
Netreba čítať tie šidy na internete ,ale treba si pozriet odborné články ako taký melanom vyzerá . A aj keby sa rozvinul , zhruba prejde pol roka kým ti zdevastuje lôžko a ohrozí ta na živote . A zmeny si veľmi rýchlo všimneš.

lucicka009
autor
7. aug 2018

@maminuska asi ani ja nemám melanóm, lebo sa mi nijak nezvacsuje ani farbu nemení. Ale ja si myslím, že je lepšie to aj tak chirurgicky odstrániť, aby sa z toho v budúcnosti nestal ten melanóm. Som pocula, že niekedy vzniknu už z existujúceho znamienka a pod nechtom je také blbé miesto. Ináč doktorka v Ružomberku, keď to videla tak povedala, že fakt nevie, či je alebo nie. Nebola si istá a povedala, že vylúčené to nie je, ale je to také ako predtým, takže to bude ok.

lucicka009
autor
7. aug 2018

A k tej farbe. Na nete som našla aj hnedé melanómy. Oni bývajú asi hnedé a čierne a časom menia farbu

maminuska
7. aug 2018

@lucicka009 bývajú čierne alebo tmavohnede. Obrázok je z nejakého odborného článku? Tým myslím napr . Solen?

lucicka009
autor
7. aug 2018

@maminuska zo stránky tv JOJ článok o tejto rakovine ☺️ to len ako príklad som dala. Inác písala som onkologovi a dnes mi odpísal, pridala som tam aj foto. Tak je to nevus ☺️ ale, že to treba prísne odsledovať.

alien2603
8. aug 2018

@lucicka009 Ja mám to isté a kožna, ktorá pracovala na onkologii, mi povedala, že je to nevus a nemám sa báť.

angelinja
8. aug 2018

ja mam to iste zrazu si kuknem na palec a hned cierny pas utekala osm na druhy den lekarke som z BA-kozna dost znama hovori aj do casopisov atd..neviem co mi pvoedala ze co to je ale ma vysmiala...ze to moze byt aj od toho ze vela chemie clovek pouziva a ze ci mi ma koli tomu strhnut necht..mam to tam uz 3/4 roka

ada134
20. sep 2018

@lucicka009
@gir
@angelinja
@alien2603
Čo poviete na toto? Mala som gélové a keď som to dala dole tak toto sa mi stalo. Akoby som si klepla po ňom má troska boli. Čítala som že to môže byť aj ako krvná zrazenina.