chcem sa spýtať dcéra sa dnes vrátila od priateľa a manžel si na nej všimol, že ma akési podráždené oko celé červené ho má a tiež hovorí, že ju bolí a cíti v ňom akýsi tlak, dokonca má problém aj prečítať názov filmu keď pozeráme TV, čo nikdy nemala problém a syn si všimol, že aj keď šli hrať videohru bola akási zmätená akoby dobre nevidela, že keď si nastavovali hru tak dcéra nevedela ani riadne prečítať aby si nastavila lepšie parametre, dcéra nosí aj okuliare dioptrie má na ľavom oku 1,15 a na pravom oku 0,80 okuliare menila v lete keď sa jej zlomili staré ale doktorka povedala, že dioptrie netreba meniť, keďže keď jej skúšala vyššie tak horšie videla ako s tými čo mala aj pri starých okuliaroch, jej očná doktorka robí až od 9.1.2023 dá sa niečo kúpiť v lekárni čím by si vedela pomôcť na ten zrak alebo máme navštíviť očnú pohotovosť
ano, iocna pohtovost. moze to byt kludne len infekcia.
ja som sa 24-teho zobudila na obed - po nocnej a obe oci podrazdene, videla som akoby cez zavoj. to podrazdenie pretrvavalo uz len mierne do vecera,a le vecer sa to opat trochu zhorsilo. akoby cez zavoj som videla stale,a le neikedy via,c inokedy menej. ako keby mame doma zadymene, ci hmlu.
myslela som si,ze ked si oddychnem tak dalsi den bude lepsi, no vlemi som sa mylila.
cele doobedie som envedela ani oci udrzat otvorene,nenormalne mi vadilo svetlo, este aj to co presvitlo okolo zaluzii, aj okolo okuliarova, stale som mala pricapenu servitku na ociach, chodila som so zakrytymi ocami, mala som v nich uplne take trhanie. no strasne neprijemne to bolo. a este tym slzenim sa mi aj nos plnil, tak som ho casto utierala. koza na tvari a okolo oci uplne vyrata, stipala ma. tak sme sli na pohotovost.
nastastie len zapal spojiviek. a zrejme aj s alergickou reakciou, elbo uz do vecera mi ATB kvapky s kortikoidmi velmi zmiernili priznaky. dnes som clekom v pohode, ale vidim trosku rozmazane. oci su uzlen mierne cervene.
zrejme to bude len virovy zapal. dr mi preventivne nasadila ATB a zobrala ja viter. no prave pre to rychle zlepsenie si myslim, ze na tej prudkej reakcii ma podiel aj alergia a zvlast preto, ze to po kodrtikoidoch tak vlemi dobre ustupuje.
ňkortikoidy prave dobre zmiernuju zapalove prekjavy a aj alergicke prejavy. potlacaju opuch, svrbenie, palenie a aj vyrazne prekrvenie oka. preto je dobre ich nasadit co najskor a netrapit sa. bolest oci je fakt velmi neprijemna.
ja uz odementievam, ze vyrovy 😀 uz som to pravila 😀
@majamat no uvidíme dcéra aktuálne spí tak uvidíme keď sa zobudí a keď tak pôjdeme zajtra na pohotovosť keďže v tomto stave by som ju nepustila za volant ale pôjdeme s ňou ak sa jej nepolepší, keďže dnes sme už všetci žiaľ pili
@majamat s tou radou o kortikoidoch by som trosku opatrne, niektore diagnozy sa mozu takto prejavovat ako je napisane v orispevku a podanie kortikoidu ma nasledne katastrofalne nasledky pre pacienta a nenavratne poskodenie zraku
Nikdy neviete ci si dany clovek nejake kortikoidne kvapky nezozenie a nezacne kvapkat pretoze dal na vasu radu pretoze ste ich tu vychvalili
Viem, ze chcete poradit a ste tu velmi aktivna ale nie kazda rada je spravne interpretovana a moze sposobit dalsie tazkosti
@taktotedanie dnes ráno sme riešili pohotovosť našťastie to nič vážne nie je a rovno tam dcére aj dioptrie merali a upravili a oko je len podráždené od niečoho preplakli jej ho niečím a už je dobre není to našťastie žiaden zápal ani infekcia
@taktotedanie take kvapky si mozu zohnat aj bez mojej rady. my sme sa predsa bavili o pohotovosti a teda take kvapky tam predpisuje lekar.
@taktotedanie a zaujimali by ma te katastrofalne nasledky. ake to su a pri akych dg?
@majamat osobne mám s kortikoidmi skúsenosť a pokiaľ ich fakt netreba tak ich nevyhľadávam, keďže raz som ich dala najstaršiemu dala na odporúčanie známej pri rovnakej diagnóze ako malá jej dcéra a synovi to dosť ublížilo ale nebolo to pri očiach
no vsak ako pisem, po predpise lekarom. nie odporucila znama. dokonca som ani nepisala, ze tie kvapky potrebujete, len som pisala, ze som som ich dostala a pomohli mi. ide o to, ze sam si clovek neporadi s takym porblemom a ak treba liecbu, tak potrebuje,a by ju dr nasadil, ja som predsa odporucala pohotovost.
a zaujimalo by ma, ako mu to ublizilo?
kortikoidy aj ked su podavane lokalne, dostavaju sa do tela, s kortikoidmi treba opatrne, ale na druhej strane mam pocit, ze sa ich niektori boja az prilis. jednoducho liecba kortikoidmi ma byt pod dohladom lekara a ma byt premyslena a ma svoje opotstatnenie.
@majamat poviem to vo vseobecnosti, nikdy neviete kto si prispevok precita, preto si treba rozmysliet ako podate danu radu, mne tu niekedy vlasy dupkom stoja co si tu laici radia.. clovek nepojde na pohotovost ani k lekarovi, precota si, ze ste to tu vychvalili a zozenie si kvapky s kortikoidom ( erozia rohovky, herpes ….)
Osobna skusenost- mlady chalan, bolelo ho oko, niekto mu na modrom konikovi poradil kvapky na znecitlivenie oka, vraj je to super hned bude fit oko boliet nebude, zohnal si ich aj ked su na predpis, mal tam vred, ktory mu perforoval a museli mu transplantovat rohovku, nenavratne poskodeny zrak do konca zivota, vizus pohyb ruky, bol profesionalny sofer, prisiel o vodicak aj pracu a cloveka, ktory mu to poradil sa snazil vypatrat a nepodarilo sa. Zniceny zivot a to len pre radu z modreho konika
Preto ked uz tu niekto radi tak opatrne
@taktotedanie no tak pockaj, tu su 2 sposoby poskodenia, ku ktorym moze dojst a ty pleties oba dokopy.
1. ktory ty spominas, je poskodenie liekom
2. je naopak nie poskodenie liekom, ale neliecenim ochorenia a to sa stalo v priklade, co si uviedla,a lebo pri erozii rohovky sa davaju kvapky an znecitlivenie pri vysetreni.
ak chce neikto robit nieco nove a zistuje si info a najde postup, ako to ma urobit a preskoci viacere kroky a nevydaris a mu to, zodpovedny nie je ten, kto postup napisal, ale ten, kto vynechal kroky. treba citat s porozumenim, lebo akosi sa tu uplne obracia, co som napisala. ja som predsa nikomu tie kvapky neradila, ja som radila jediny krok - vyhladat lekara !!!
@majamat vidim ze tu je zbytocne nieco vysvetlovat
Pekny den
@taktotedanie veru je zbytocne, ked niekto prekruca
@taktotedanie ja ďakujem za radu, dnes sme riešili pohotovosť ako som písala keďže ráno ju to úplne bolelo a keďže sme nechceli niečo zanedbať predsa zničiť si zrak v 24 rokoch by nebolo dobré keď ma celý život pred sebou tak sme riešili pohotovosť, keďže iné je keď nosí aj okuliare a vieme, že zasa sprosti by nehovorila keďže ona a lekári je hruza pokiaľ nemusí tak tam nejde
@majamat skoda ze ste pointu mojho komentaru nepochopili nevadi snad vase rady pomozu kazdemu 🙏🏻🙏🏻🙏🏻 a nikomu neublizia
Dobre ze ste boli vzdy to treba radsej skontrolovat ako nedajboze si dat nieco neoverene co vam poradia laici resp. Radsej sa spytat v skuoinke kde ste to aj riesili ako tu vo fore moje zdravie
@taktotedanie jasné ja som najskôr tejto skúšala a potom ma napadlo, že ešte aj tam môžem napísať
Ked je to nahla zmena chodte na ocnu pohotovost.