Tetanus vakcína

nikita606nns
6. sep 2021

Ahojte tak opäť ja.. Dnes som volala s doktorkou že som prijmila 2 dávky pred mesiacom toho tetanusu a o pár dní mam ísť na druhú dávku a o pol roka na tretiu. Lenže volala aj s mojou maminou a ze som v 2011 zobrala na 15 rokov. No lenže moja mamina keď sa mi to stalo mi nevedela povedať ci som to zobrala takže som v zahraničí zobrala dve dávky toho ako keby som nikdy nebola zaockovana. Doktorka sa vylakala aj mamina co sa mi môže stať?? Písala som sem už že mesiac pociťujem dusenie že mi dali lieky na ukludnenie slabosť v nohách keď chodím a tak...

nikita606nns
autor
6. sep 2021

@nikita606nns už mesiac odkedy mi to pichli

irusa
6. sep 2021

dusenie máš psychického rázu...a myslím, že 10 rokov dozadu by si si už mala sama pamätať na čo si bola očkovaná a nie tvoja mama. dáva sa dávka každých 10-15 rokov, tak nechápem prečo ideš ešte po tretiu dávku

nikita606nns
autor
6. sep 2021

@irusa nepatam si. Lebo vážne na takéto veci som nikdy nemyslela. Nie ja som mala v 2011 zaockovana a teraz som zobrala dve pred mesiacom v zahraničí lebo som si myslela ze som predtým to nikdy nebrala :( už nepôjdem na ďalšie ale bojím sa ci sa mi teraz niečo nestane

kacusik69
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kubkovamama
6. sep 2021

@nikita606nns dve? A tretia?!? To co je za vakcinu.Si si ista,ze myslis tetanovku?Žiadna bežná vakcina sa nepodava raz,potom po 10r preockovanie a o 2-3mesiace zas preockovanie?Tetanovkou sa preockovava po 10-15r.A raz,jednou vakcinou.Dusenie s tym nesúvisí.Zrejme si riadne vystresovana alebo sa prilis sledujes alebo si hypochonder,prepac.

e1i
6. sep 2021

@kubkovamama ale ak si nepamatas,resp nevies hodnoverne dolozit zakladne ockovanie,tak sa ockuje klasicky tromi davkami. je to bežné. aj ked vacsinou si ludia pamatajú

nikita606nns
autor
6. sep 2021
e1i
6. sep 2021

@nikita606nns je to normalne. znama tiez mala uraz v praci a dostala odznova 3 davky

simca06022011
6. sep 2021

@nikita606nns no nabuduce skus najskor preverovat, ked sa jedna o vakciny... automaticky sa u nas tetanus ockuje, je medzi povinnymi ockovaniami, cize urcite si ju mala. A je jedno ci pred 10r, alebo 20r...
@kubkovamama ale preockovava sa viac krat, ale teda u nas uz od narodenia pokial viem :D preto si myslim, ze si to vacsian ludi nepamata
@e1i nemala uz dostat vsetky 3, mimoriadne sa mimo interval ockuje jednou davkou, aj v pripade urazov

nikita606nns
autor
6. sep 2021

@simca06022011 ja som zatiaľ dostala ešte len tie prve dve. Takže viac už nemám ísť na ďalšie?

simca06022011
6. sep 2021

@nikita606nns tak toto uz musis so svojou lekarkou poriesit, ja lekar nie som. Len ti pisem, ze u nas je to povinne ockovanie, urcite si ho dostala.

kiki68
6. sep 2021

Toto je presne to, ze na Slovensku nemame medzinarodne ockovaky. Inak by bolo jasno, ze kto a kde a kedy co podal. Lebo ta karta je v zahranici lekarom nedostupna a nevedia v nej citat. Cize potom to casto dopadne komplet preockovanim. Odporucam si vybavit medzinarodny ockovak a tam si to dat pekne napisat. Aby ste nabuduce neriesili to iste. Inak preockovanie kompletne neublizi. Bezne sa to robi, ak sa neda vydokladovat ockovanie alebo vyjde zle titer protilatok.

kubkovamama
6. sep 2021

@simca06022011 ano, preockovava sa viac krat, ale nie hned po sebe

kubkovamama
6. sep 2021

@e1i mne sa to nezda, aj pri uraze aj ak si nepamatas sa ockuje jednou vakcinou

nikita606nns
autor
6. sep 2021

@kubkovamama ani mne sa to nezdá ani mojej mamine ani mojej doktorke na svk asi tu majú inú schému na to alebo neviem. Vraví mi doktorka že už si nemám dávať teraz druhu dávku o pár dní. 9.9 pridala som sem aj fotku. Ale zas neviem ešte sa tu spýtam. Ze keď mi dali odznova dávky že to musím dokončiť. Chcela som sa ešte spýtať mne tu povedali ze to je na 10 rokov. A na Slovensku vravia ze na 15. Tak ja už som z toho mimo 🤔 lebo keď som bola v 2011 ockovana a 2021 sa mi stalo toto a začala mi celá noha zacervenavat. Tak je dobre co som prijmila ten tetanus. No len keby som vedela ze mi stačila len jedna dávka že som ho prijmila ako mala 🤔
A neprijmala by som to odznova :/

nikita606nns
autor
7. sep 2021

@kubkovamama moja doktorka vraví ze už sa nemám očkovať. A tu vravia všetci že musím. Po 10 rokoch keď sa mi niečo stane ze sa poskrabem odznova všetky tri. Stým ze ta prvá co som prijmila boli ako keby dve. Dali by ste si to? O dva dni mam ísť na druhú.

lenka2710
7. sep 2021

@nikita606nns no ja som ročník 1990, vtedy že sa ockovali na 10 rokov, môj brat je o dva roky mladší a on už dostal dávku na 15 rokov! Takže ja som bola naposledy v 25, predtým v 15 a v 5 rokoch by malo byt to očkovanie, aspoň moju malu ockovali na tetanus pred dvomi rokmi, to mala 5! Teraz už sú tie dávky tuším na 15 rokov! Môj muž samozrejme kaslal na to a bol už dosť rokov po limite 😂 takže vtedy viem ze bol na dvoch dávkach, ale neviem s akým časovým odstupom!

nikita606nns
autor
7. sep 2021

@lenka2710 tuto mi vravia ze na 10 rokov to je. A na svk na 15. Fakt som z toho mimo ako moze byt v jednej krajine tak a v druhej tak :/ fúú fakt neviem ze co. Z toho sa nemôže predavkovat ci?

lenka2710
7. sep 2021

@nikita606nns a aký si rok?? Myslím narodenia! Lebo niekedy sa ockovalo na 10 rokov, potom sa začalo na 15! Mňa ockovali na 10 rokov, som ročník 1990 a brat je 1992 a on už mal vakcínu na 15 rokov

adka176
7. sep 2021

Na Slovensku je to tiež tak, že ak máš platnú vakcínu na 15 rokov ale sa porežeš, máš dáky úraz tak ťa automaticky hneď zaočkujú aj keď máš stále platnú na 15 rokov.... nič sa ti nestane...tak majú slabšie vakcíny potrebné sú dve- štyri... čo z toho robíš vedu....

nikita606nns
autor
7. sep 2021

@lenka2710 a nebál sa tvoj muž že to dostane? 🙁 Keď až dva mesiace po limite. Ja by som sa tak bála. Zevraj to može vzniknúť aj z malého škrabanca :( Ale hovoria ze pomaličky ten mikrob mizne lebo všetci sú už na to zaockovany . Ja som narodená 1998. A v 2011 som bola preockovana v júni. A to bolo na tých 15 rokov.

nikita606nns
autor
7. sep 2021

@adka176 tak teda pôjdem radšej. A ešte mi povedali ze potom každých 10 rokov. Ale tak po 10tivh sa zas zaockujem na Slovensku a budem to mat zas na 15 rokov. Ešte aj na koronu sa očekujem najbližšie dni. Tak hádam všetko dobre dopadne 🙂