Tetánia - veľká slabosť rúk a nôh

element05
31. okt 2020

Ahojte, rada by som vedela ci je tu niekto s podobnymi tazkostami ako mam ja. Uz 4 roky mam diagnoatikovanu tetaniu...velmi zlu, silnu. Snazim sa uzivat vitaminy, mineraly aj ked co si budeme klamat lekari mi doteraz poriadne neporadili co a ako uzivat...ci len horcik ci aj vapnik....Kto to pozna vie ako sa clovek citi..ako hypochonder. V juni sa mi narodila dcerka a dostala koliku. Denno denne sme ju nosili na rukach aby neplakala, aj v noci. Mam 38 rokov a s tou tetaniou sa to vycerpanie asi dostavilo vo velkej miere. Zacala som mat problemy s chrbticou...bolest, stuhnutost, zavraty, bolesti hlavy....tlak v hlave a najnovsie obrovska slabost ruk a noh...ako by som to popisala, ako take brnenie po celom tele, nevydrzim moc stat na nohach a ruky tak isto...strasne tazke.....nohy aj bolia a aj ruky najma od zapastia k prstom. Tiez ma bolia nohy od kolien dole...tiez mi trpnu pery...Davam si velke davky magnezia, uzivam koenzym q10, , . Uz som z toho nervozna a nestastna. Bola som aj na masaz a mala som stuhnuty cely chrbat. Pred dvoma rokmi mi robili vsetky vysetrenia mri mozgu, likvir odoberali na sklerozu multiplex a vsetko bolo ok.

flakulka
31. okt 2020

@element05 dajte si vysetrit aj stitnu zlazu ja mam tetaniu a pohorsilo sa mi tiez mi brneli nohy slabost pocit na odpadnutie a vnutorne trasenie az tak niekedy ze som si musela dat frontin na ukludnenie😒potom mi zistili znizenu funkciu stitnej beriem euthyrox a este som chodila raz do tyzdna na injekciu B12 je mi uz lepsie ale aj tak pridu este tie stavy ale v slabsej intenzite takze mozu to byt aj hormony lebo mne aj zenske hormony hapruju a pred menzesom sa mi aj tetania zhorsi

helena1982
31. okt 2020

@element05 nemoze byt problem aj vo vysokych davkach magnezia? to znizuje tlak, nemoze byt tam problem??

element05
autor
31. okt 2020

@flakulka prave nedavno som bola na stitnu ked som takto oslabla...so 4 mes. dietatom ma nechcela vziat ze co ju zdrziavam tak az manzel zakrocil ze ved ledva stojim na nohach nech mi aspin krv vezme. A zobrala len sa aj pekne za to na mne vyvrsila. Len mi neodovzdala original vysledky z biochemie ze ich este nemala na druhy den...a tak len napisala cez pc...je to vsak divne lebo tam pri nich je pisane "nerobene"....neviem ci by lekar az takto dokazal spravit zakernost ... A tie slabosti koncatin mozu byt zo stitnej? Mavam aj hrozne navaly tepla a zasa zimnicu...ja uz neviem naozaj

slnecnica1987
31. okt 2020

@element05 Ahoj, akoby som citala o sebe, takze Ta uplne chapem 🙂 ja som na tom velmi podobne, mam tiez diagnostikovanu tetaniu, raz za cas mam aj tetanicky zachvat, trpnutie ruky, pier, zle videnie... Prejavilo sa mi to pred rokmi, prisli sme o dietatko vo vysokom stadiu tehotenstva, manzel ochorel, potom som dve deticky za sebou s malym rozdielom, mladsia dcerka mala silne koliky, reflux a prehodeny rezim, spavala som malo, vsetko bolo na mne, problemy, stres... Teraz posledny rok velka unava, tras ruk, tazsie dychanie, niekedy lepsie, niekedy horsie, mam tazke ruky, niekedy s nimi nevladzem ani robit, niekedy nic nevladzem a citim sa velmi zle... Robili mi MR mozgu, bola som u neurologa, na internom, u endokrinologicky, u kardiologa, zistili mi len mierny podpriemer draslika a vyssi tlak... bojim sa uz aj toho, ci to nahodou nie je nieco ine, vaznejsie, co sa da prehliadnut ☹ zatial si davam vitaminy od Jamiesonu a lieky na tlak. Vsimam si, ci mi to nesuvisi aj s cyklom. Gynekologicka ma brala aj krv na hormony a boli v poriadku. A tiez nie som hypochonder, najradsej by som sa citili dobre a tesila sa zo zivota, najradsej by som cely den nieco robila, som nestastna, ked sa mi neda robit... Mas vypozorovane, ci to nieco zlepsuje a zhorsuje?

flakulka
31. okt 2020

@element05 mne sa to zmiernilo po euthyroxe a zenske hormony mate v poriadku?? Lebo ja nie a priznaky sa mi zmiernili po nasadeni na stitnu ale preco vam nevzala Tsh??? Divne ale tsh moze zobrat aj obvodny a zisti ci stitna pracuje
Este skuste Persen to je na ukludnenie bylinny liek

element05
autor
31. okt 2020

@slnecnica1987 presne aj ja mam za sebou tazke psychicke roky a obdobia. Mne chvilku pomohli vysoke davky magnezia...teraz uzivam aj konopny olej po lyzickach a koenzym q10 ale to zatial len kratkodobo...este ma trapi ze tym stresom sa stiahnu svaly a zacala mi trpiet chrbtica...Ty nemas problemy s chrbticou?

element05
autor
31. okt 2020

@flakulka praveze mi brala na endokrinologii ale take divne vysledky su tam ze " nerobene " ...bola nastvana lebo ma musela vzat na druhy den co ona nezvykne...takze iba ona ich napisala lebo ze z biochemie este nedosli...neviem ci to maju v nejakom systeme ci odkial tieto vysledky teda nabrala.. A stitna robi taketo veci? Ze zoslabnu ruky, nohy, klby bolia a takyvtras tela?

slnecnica1987
31. okt 2020

@element05 Mne povedal aj obvodny, aj neurolog, ze tras moze byt z hormonov, zo stitnej... ale u mna sa to nepotvrdilo. Chrbtica ma nejak extremne neboli, ale mam zatuhnutu krcnu chrbitcu aj miernu skoliozu (bezne ju nevidno, len na snimkeu este z detstva), ale neboli ma. Uz som si aj povedala ze zacnem cvicit, ale vacsinou nemam ziadnu energiu na cvicenie. Pre mna su najhorsie tie ruky, niekedy ich tazko zdviham, akoby vazili 10 kg, akoby mi svaly nevladali, ruky su slabe, musim sa velmi premahat aj pri beznych cinnostiach, ked napriklad varim atd... a pritom nohy su ok, s tymi nemam problem... Klby a kosti ma bolia, len ked som velmi unavena. Tak sa skus pripadne objednat este inej endokrinologicke... z vlastnej skusenosti viem, ze nie je lekar ako lekar... Tsh mi zobral najprv obvodny, pytal sa, ze aku mam poistovnu, ze VŠZP to robi, tak mi to dal vysetrit a bolo v norme.

daisylucky
31. okt 2020

Možno potrebuješ antidepresiva, môžu to byť aj príznaky depresie. Skus skočiť k psychiatrovi (môžeš aj bez odporučenia), pripadne aj tvoj neurológ by ti mozno predpísal.

danielahamar
31. okt 2020

D vitamín, aspoň 2000 denne, magnerot, tie masážne sú super vec a nestresovat sa, mne sa zhoršila teraz ako som tehu, niekedy aj 2x do mesiaca nočný záchvat, verím, že pôrode sa to zlepsi🙄, ale tep mi skáče hore dole skoro každý druhý deň. A inak nemáte problém niektorá s crevami?, či intolerancie? Štítnu mam ok.

element05
autor
31. okt 2020

@danielahamar a ake D-cko uzivas? Ja kojim dcerku tak som opatrna v tom co si davam vies

element05
autor
31. okt 2020

@daisylucky myslis ze az taketo stavy spisobi depresia? Ze ochabnu koncatiny?

danielahamar
31. okt 2020

@element05 idem a kúpim aké majú, nepozerám na znacku

element05
autor
31. okt 2020

@slnecnica1987 presne ta tazoba akoby vazili vela kil...len u mna su to teda aj nohy...😔

daisylucky
31. okt 2020

@element05 no ja som napr. nevládala vstať z gauča a ani držať mobil v ruke, antidepresiva zabrali a teraz som úplne v pohode.

element05
autor
31. okt 2020

@daisylucky len ja dojcim dcerku vies...to by asi teraz nebola dobra volba. A tebe tiez slabli nohy a ruky ?

daisylucky
31. okt 2020

@element05 áno slabli, aj som mala pocit, že mi trup nevládze držať vrch tela na spodku tela, či ako by som to napísala, raz ma bolela niektorá noha, potom ruka a nič som nevládala. No možno by si musela prestať dojčiť, ale ak máš depresiu, môže to mať na dieťa oveľa horšie následky ako že prestaneš dojčiť. Možno skus zavolať sem https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=101...

slnecnica1987
31. okt 2020

@element05 Ja som z viacerych zdrojov pocula/citala, ze Jamieson su dobre, najprirodnejsie vitaminy, maju rozne. Maju ich aj v lekarnach, aj cez internet. Ja kupujem od nich aj pre deti.

slnecnica1987
31. okt 2020

@daisylucky Mne sa sice tieto problemy prejavili v obdobi vacsieho stresu, ale teraz som uz v pohode, mam take ustalenejsie obdobie momentalne, a v jeden den je to lepsie, v jeden den horsie, aj ked sa mi nic nezmeni, bez ohladu na psychiku... A to beries pravidelne, dlhodobo? Ake konkretne prosim? A potom normalne fungujes, nemaju nejake neziaduce ucinky?

loginexistuje
31. okt 2020

@element05 stitnubzlazu mas podla vysledkov zo sona aj z krvi uplne v poriadku urobila ti vsetko co mohla ak to pretrvava chod k psychiatrovi na nadstavenie AD on bezne riesi tetaniu

nicicka
31. okt 2020

Poznám tetanikov a vlastne aj mne mne ju zistili ale žiaden si neprizna že je to psychika, lebo majú "len" fyzické priznaky. Ale treba to riešiť komplexne. Dlho dlho som hľadala rozdiel medzi týmito dvoma pojmami, keďže mi boli diagnostikované obe a to odborníkmi. No keďže mám kolegyňu ktorá je tetanicka tak som to nejak rozlisila. Pôvodom je stres. To je spoločné. Avšak rozdiel je v tom že ona má len fyzické priznaky, ja aj psychické. Inak je to to to isté. Treba riešiť psychiku. Potom ustúpi aj tŕpnutie, tras a iné fyzicke prejavy. Ale chce to veľa práce na sebe. Alebo potom lieky a to dlhodobo 🤦

daisylucky
31. okt 2020

@slnecnica1987 skoro rok som brala coaxil, ale to boli len také slabé, teraz beriem 4 mesiace Dulseviu a už úplne v pohode, iba chuť na sex je nižšia.

evicka530
31. okt 2020

Poznam :( pri malom som sa tak vycerpala, ze mavam zachvaty, kedy si myslim, ze umieram. o.i. mi trpne jazyk, pery, trpnu ruky, neviem prehltat poriadne, busenie srdca... Uplne predkolapsovy stav. Horcik som brala, to moc nepomahalo ale zistili mi malinko vitaminu D. Skus doplnat Dcko, mozno pomoze

miroslavaa31
31. okt 2020

Vapnik,Dcko dopln. Na chrbticu SM system a jogove cviky.mi pomahaju. Ja mam.aj histaminovu intoleranciu,niekt.priznaky su podobne. Mozno ti v strave nieco skodi. Vela.zdravia

element05
autor
1. nov 2020

@miroslavaa31 a ako ti zistili tu histaminovu?

miroslavaa31
4. nov 2020

@element05 Na gastre sondou,odoberu vzorku. Ale aj z krvi vedia zistit hodnotu enzymu.

lussinda2
4. nov 2020

Ahojte dievcata ako vam tu tetaniu zistili? Ja mam take cudne stavy, ze niekedy aj v noci v spanku sa so mnou toci cela miestnost ajked mam zavrete oci. Trpnutie ruk je caste, take ako keby vnutorna triaska, pocit na odpadnutie, zle od zaludka, dvojite videnie..krv mam ok. Na ake vysetrenia Vas dr poslali? Neurologia? Dakujem za rady

element05
autor
5. nov 2020

@lussinda2 ano na naurologii sa vypytas na EMG test tetanie a tam to zistia. Priznaky tomu nasvedcuju...zatial zacni uzivat magnezium aj trebars od galvex take modre tri krat dve za den a pyridoxin jeden ku tomu. Drzim palce

lussinda2
5. nov 2020

@element05 dakujem za odpoved, idem sa teda pytat od dr na neurologiu a tam uz budem teda pokracovat..citim, ze to mam viac ked som v miernom strese, niekedy to nemam aj mesiace a niekedy to mam niekolkokrat do mesiaca, kolkokrat aj niekolko dni v kuse..ja uz myslela, ze mam nejaky nador na mozgu, aj caste bolesti hlavy a potom dojdem k takymto zisteniam, ze by to mohla byt tato choroba. Este raz dakujem

slnecnica1987
5. nov 2020

@element05 Prosim Ta, ten pyridoxín kvoli comu? nepoznam to... je to dobre?
@nicicka Prosim, ako konkretne myslis pracu na sebe? Mas s tym skusenost?
Keby ste niekto este na nieco prisli, dajte prosim vediet, dakujem 🙂