Tetánia - ťahanie na jednej strane jazyka

28. aug 2024

Dobry vecer. Mam tetaniu
Konkretne tento problem trva uz rok a pol..
Mam tahanie(mozno krc?) Na jednej strane jazyka ale ide to skor pod jazykom. Pri tom tahani to obcas pali na par sekund a ked sa prelaknem ze odpadnem este sa to zhorsi..bojim ze mi zapadne(ako dieta som mala epilepsii a mam z nej doslova paniku) ...do toho mi zacne brniet v celom jazyku,pery nohy rujy ale jemne.. trva t9 vzdy aj niekolko hodin :( . MR mozgu mi robili minuly rok ,aj eeg a bolo vsetko ok... neurologicka to uzavrela ako tetaniu a je to zevraj normalny prejav..este mi aj zacne brniet/tahat v ruke lavej a nohe preto mi robili aj mr ci nemam sklerozu multiplex ....niekedy to nemam dlho aj mesiac/dva ale toto leto. je to kazdu chvilu a ja uz nevladzem :( . Ma niekto tiez?
Beriem magnerot,striesam z magneB6 ..ale mam pocit ze nezabera mam doma pre rpipad frontin ale mam pocit ze ho musim pouzivat castejsie a castejsie a vobec sa mi to nepaci .

taktotedanie
28. aug 2024

Mas slabe magnezium to po prve a po dalsie mas tak rozhadzanu psychiku po precitani tvojho prispevku, ze nechapem ako dokazes fungovat den co den a zit svoj zivot a naozaj mi je to luto
Pracuj na sebe, hlavne na psychike, frontin mas od koho? Ak od neurologa ci vseobecneho chod za psychiatrom, vybav si sedenia so psychologom lebo taketo myslienky ti znicia zivot a nemozes hadzat vsetko na tetaniu ludia z toho v poslednej dobe robia diagnozu na umieranie

keksik83
28. aug 2024

Ahoj. Ako bolo napísané vyššie, v prvom rade sa upokoj, všetky ťaživé myšlienky sa nauč pokojne predýchať. Ja mám vyčerpávajúcu prácu, mentálne i časovo, tiež ma vlastná nepohody potom vie potrápiť, no pracujem s tým... Mám ťažkosti s jazykovo-hltanovým nervom, spazmy krčných svalov, alergiu, astmu. Každá z diagnóz sa stresom zhoršuje, ale nastavenie mysle a zvládanie stresu je proste základ, lieky zbytočne užívať nechcem, lebo neriešia príčinu. Môj muž je lekár - od začiatku tvrdí, že všetko je u mňa psychogénne. A, áno, tetánia je dnes veľmi rozšírená diagnóza, ale mnoho lekárov (vrátane môjho muža) ju považuje za novodobú hystériu. Nauč sa meditovať, relaxovať, pracuj so psychikou. Výsledky máš ok, ostatné prejde. 😊

taktotedanie
28. aug 2024

@keksik83 ano, je to novodoba hysteria staci MK, kazdy druhy prispevok- mam tetaniu a potom siahodlhy prispevok o rozhadzanej psychike, stres,socialne fobie
Normalne nechapem ako taki ludia dokazu zit, ze dokazu vyjst na ulicu sadnut za volant , ist si kupit rozky a maslo do obchodu, pomaly tu opisuju take artymie, ze cloveka by malo kazdu chvilu porazit na mieste, niektore pridpevky su totalne sialene, to ako keby kazdy druhy clovek bol krypel, uz je toho moc a ludia by sa uz mali konecne dat dokopy a hlavne poskladat si veci v hlave
Ano aj ja som zdravotnik

autor
29. aug 2024

@taktotedanie clovek sem ide po radu ale docka sa zdeptania. Ak ste nezazili nekomentujte ano ? Ak by ste si v zivote presli tym co ja a to mam iba 25rokov,nepovedali by ste ani slovo. Ano aj ja mam take stavy ktore opisujete a ani psychiatricka mi nepomohla. Nasadila mi AD k tomu frontin a predpisovala ho rok! Vobec som nedela,ze sa ma brat iba 3 mesiace,predpisovala vyssie a vyssie davky az som zostala zavisla. sama som sa s pomocou neurologicky musela z toho dostavat..psychiatricku zmenit neviem,kedze u nas v okrese ina nie je a v druhom ma zobrat nechcu.
Takze liecim ako sa da nesedim iba doma a necakam zazraky. Snazim sa robit vsetko pre to aby som zila plnohodnotny zivot, ale moje telo si ide svoje ..

A este na margo toho,ze si neviete predstsavit ze chodime do obchodu atd.. tak ano chodime..boli dni ked som nebola schopna vyjst z domu lebo som mavala motaky, brala ma sanitka s prevratenymi ocami co si mysleli ze mam porazku ale epi zachvat a vsetko to bolo z vycerpania. Ale ak je clovek vazne sam an 2 male deti,nema ziadnu pomoc a financne si ju dovolit nnemoze tak snazi najst pochopenie aj tu na MK...ale tu uz som pisala naposledy lebo miesto povzbudenia tu najde clovek len uplny opak...

taktotedanie
29. aug 2024

Pozrite nieste jedina co si nieco v zivote prezila ani by nepoznate moj pribeh..
Psychiatrov je malo ale daju sa najst vsetko je len o ochote a komunikacii, psychologovia takisto aj online sedenia atd len treba hladat a neliecit sa sama doma a vyplakavat na MK
Tetania je z vacsej casti len psychika a ked tu nebudete mat v poriadku no darmo budete do seba pchat magnezium
Ano zvyknem pisat a hovorit veci na rovinu a bez prikrasleni, nebudem vas tu chlacholit a lutovat to nemam vo zvyku, potrebujete sa pozbierat