Ahojte žienky, tie ktoré máte diagnostikovanú tetániu vedeli by ste my bližšie popísať aké máte príznaky?
@hrabovo a tento stav je u teba dlhodobý alebo po záchvate sa to dá ako tak do normálu?
@nikaa951 ja som mala tiež nejaké príznaky a mám sa objednať na neurológiu, tak som zvedavá či sa to potvrdí alebo nie
@monika185243 niekedy je častý a niekedy mám pokoj, keď je záchvat, to je zle, vtedy nám pocit, že udiera moja posledná hodina
@hrabovo ja som sa tento týždeň dostala na pohotovosť, príznaky boli ako keby som dostala infarkt. Strašne som zostala slabá, pocit na odpadnutie, točenie hlavy, zahmlené pred očami, tŕpnutie všetkých končatín, mračenie v prstoch na rukách, nemohla som sa nadýchnuť, mala som pocit že my vyskočí srdce z hrude, tŕpnutie úst, jazyka, bolesť my šla hlavne do pravého oka, po hlave, do uší, no fakt hrozný pocit, trvalo to asi pol hodinu a bolo to v takých intervaloch. Odvtedy sa akosi neviem dať do poriadku, ale zostal my tlak na hrudi a začalo ma pichať pri srdci a pichanie prechádza aj na druhú stranu.
@monika185243 a najväčšia sranda je, že keď ta nápoja na EKG, tak je ukážkové. Áno, tiež som skončila v nemocnici, 2x za týždeň, vynášali mi tam, že kvôli takým ako s ja, skolabuje zdravotníctvo, Dr mala milion reči okolo, že nič mi není, keď je ekg okej, mam ísť domov a vybavene. Potom s začala po súkromných lekároch chodiť, a taki zistili, že mám tetaniu, odvtedy beriem magnosolv, nie stále, iba prvý mesiac som ho poctivo brala stále a potom už len také udržiavanie, až som vysadila, ale zase sa to ozvalo. Trpnutie záhlavia, neschopnosť ovládania rúk, pocit opuchu nôh, úzkosť, búšenie a obrovský strach. Zase som ho nasadila a cit sa oveľa lepšie.
@hrabovo ja som bola po tom prvom raze čo sa my to stalo u obvodnej a spravila my EKG, ale jej sa to nejak nezdalo, tak ma poslala na internú ambulanciu a tam všetko v pohode. Ale bola som na pohotovosti ešte aj včera večer, dali my neurol, nejakú inekciu a spravili CT hrudníka, keďže CT bola ok, poslali ma domov a predpísala my doktorka nejaké lieky na žalúdok, ktorých keď som prečítala vedľajšie účinky radšej ani jesť nebudem a odporučila ma doktorka na ECHO, tak som zvedavá či sa tetania fakt potvrdí. Ja si myslím že to bude psychika, pretože dcéra bola v nemocnici, takže to bol u mňa taký spúšťač, ale tiež som začala brať magnosolf a je to lepšie, len mne sa akosi moc nezdá to pichanie pri srdci a na hrudi, ale uvidíme ako to celé dopadne...
@monika185243 neurológ, žalúdok? Och bože toto zdravotníctvo naše. Tetaniu ti teda spoľahlivo určí neurológ, je to taky test, najprv my skúšal nohy, či nemám polyneuropatiu, to vylúčil hneď, a potom mi pichol na ruke medzi ukazovák a palec ihlu, trosku to stipalo, ale dá sa to. Ruku mi uskrtil a čakali sme, reku nič sa nedeje, on ze chvíľku počkáme, test trvá minút, pri tretej minúte mi tousel vypnúť, lebo mi ruka tak lietala, že by chudák dostal facku odo mňa. Povedal, že tetania ako vyšitá. Do papierov mi napísal, že odporúča magnosolv, a odkedy ho beriem, tak záchvat neprišiel, ale ako ho beriem som napísala už vyssie. No a odporučil mi aj rozsiahle krvné testy, tak s bola na infekcnom, kde mi zistili pľúcne chlamýdie (nemala som ani paru o nich, ale kolega môj 100 ROČNÝ v práci vyše roka chrchlal, takže je, to možno od neho, keďže aj kolegyne ich mali, no a v neposlednom rade mi zistili, že mám chronickú boreliu. Echo srdca som absolvovala tiež, to bolo okej, aj holter mi dali, úplne ukážkový...
@hrabovo máš šťastie že ti magnézium pomáha, mne už mám pocit že nejako netlmi priznaky
@lucinda010 Dobry den, vidim ze tema je znovu nacata tak som sa potesila. Ako sa mate teraz? Zabralo vam nieco na tetaniu? Minuli tyzden som skoncila v TT nemocnici kvoli tetanickym zachvatom...bolo to zle. Urobili me test a vraj ano tetania. Nadopovali ma Horcikom a poslali ma domov ze ho mam brat 3x denne 500mg Magnetrot. Stale mam mravcenie v prstoch, ruke a lavej nohe (10 dni vkuse). Niekedy ma zobudi aj v noci predychavam a davam si tabletku na ukludnenie aby som nedostala aj panicky zachvat. Akoze vsade hladam niekoho kto to prezil/preziva aby mi poradil ako s tym zit. Doma mam male deti 2 a 4 roky a bojim sa s nimi zostat sama alebo ist aj von niekam. Zahchvat som mala aj minuli rok na prechadzke so synom, na ulici ma upne vykrutilo nevedela som co to je. Nastastie ma okoloiduci odviezli doktorovy a ten mi dal infuzky, inekcije ...a bolo lepsie. Este vtedy povedal tetanicky zachvat.
@tamaris88 ahoj mna podobné stavy pred cca2tt zužovali taktiež, zostala som normálne paralyzovaná v posteli bála sa prejsť po syna do škôlky, zostať sama doma, vnoci som nespala krútilo mi nohami ,rukami, ráno som vstávala ako keby som ťahala nočnú a kadečo iné a povedala som si a Dosť!
Začala som užívať pol tabletky ad beriem ich vyše 2tt a musím povedať že je mi lepšie klop klop uvidím čo bude ďalej, skúšam lebo chcem žiť nielen prežívať, mám tiež 6 a 4 ročné deti , neurologička ma poslala na infúzie po veľkej noci začínam držte palce
@monika185243 mravčenie, tiky v svaloch, búšenie srdca