Tetánia/panická porucha

nikolrichterova
17. sep 2024

Ahojte len mna tak zaujíma že z čoho vznikajú tieto “choroby “? V rodine mame síce úzkosti a depresie to má tatko.. ale inak nic a on prvý krát zistil čo sú psychické problémy až keď mal 50 ja mám 24 a cítim sa niekedy fyzicky ako 40 ročná.. liečim sa beriem AD skoro pól roka chodím na terapie snažím sa žiť zdravšie nájsť si nejaké aktivity prechádzky jóga atd a aj tak je to raz hore raz dole a bojím sa že stym budem žiť do konca života bojím sa trápenia a toho že budem na niekoho odkázaná alebo že skončím na psychiatrii .. ataky nemám ale take depky sem tam a úzkosti sú.. nikdy som sa ničoho viac nebála ako toho že moje psychické zdravie bude na bode mrazu mám z toho neskutočný strach. Naozaj toto vzniká zo stresu ? Minuly rok som mala viac stresu riešila som blbosti a zabúdala na seba.. teraz myslím na seba až potom druhý to už sa učím.. v škole som bola aj šikanovana boli sme chudobný a zo mna si robili srandu nebavil sa somnou nikto atd.. potom od tej 6tej triedy už som nemala take problémy môže byt aj toto dôsledok tých úzkosti ? Alebo Aj to že som odišla v 15 od rodičov ku kamoske bývať ? Že sa to tak nakopilo všetko ? Ďakujem vám za prečítanie mám strach že sa to nikdy neskončí a takýto výlev mi trosku pomohol.

bublinka1426
17. sep 2024

@nikolrichterova nejaky spustac ano

u niekoho je to umrtie niekto bol znasilneny napr alebo tazka choroba ci bitky
prekonala si nieco podobne?

mam poslednu dobu pocit ze ludia sa moc pozoruju
chodis na terapie a tebe co pobvedal doktor

komunikujete, co ti povedal?
pracujes? alebo si doma a len sa utapas?

uz si tu viac krat pisala. AD by ti mali uz zaberat, necitis ulavu?
lebo ak nie, treba riesit s lekarom a mozno sa dat hospitalizovat, to nie je ziadna hanba, vela ludom to pomohlo

zijes sama ci s priatelom? si stastna vo vztahu? vela ludi je napr nestastnych vovztahu a jasne ze sa potom utapaju a maju depresie

nikolrichterova
autor
17. sep 2024

@bublinka1426 neprekonala som nic z toho čo si napísala mala som minuly rok dosť stresujúci.. chodím do práce fungujem celkom v pohode chodím aj na terapie nemám depresie mám tetaniu a panicku poruchu ataky nemám odkedy beriem lieky a úzkosti mám ale slabé nedá sa to porovnať so začiatkom.. a vo vzťahu som nešťastná to je pravda. Ja mám len strach že proste sa to zhorší alebo že dostanem nejaké depresie keďže mám na to predispozície proste si vytváram katastrofické scenáre väčšinou keď som sama a nemám čo robiť “

nikolrichterova
autor
17. sep 2024

@bublinka1426 a ešte niečo by som mala povedať na terapii ale bojím sa odsúdenia hanbím sa za to.. to je jedna z veci kvôli ktorej som sa stresovala minuly rok potom klasicky práca spatny šéf nejaké problémy s financiami hádky atd.

bublinka1426
17. sep 2024

@nikolrichterova ale nesmies sa dopredu bat chapem ze clovek sa mozno boji zmeny ale ak ostanes v niecom, kde sa trapis, to bude pre teba len zacarovany kruh

hankab
17. sep 2024

@bublinka1426 vobec to nemusi byt vysledok nejakej traumy. Su ludia psychicky odolnejsi a aj taki, co su menej odolni. Tato doba je sialena, vysoke naroky na vsetkych - dobre znamky, potom este lepsie, chodit aspon na 5 kruzkov aby si mal vyplneny cas, lebo rodicia su dlho v praci aby splatili hypoteku. musis ist na vysku a mat titul, potom vela zarabat aby si mal dom, v praci sef dycha na krk a ocakava aby si tam dobre ze nie spaval. V dospelosti vysoke ucty, potraty, deti s ktorymi nema kto pomoct, starosti, vsetko drahe, kazdy chce mat vysoky standard, chyba psychohygiena. Ludia lahko vyhoria, lebo kazdy sa len ponahla a je tlaceny podavat vykon. Aj z toho vznikaju uzkosti a psychicke problemy.

bublinka1426
17. sep 2024

@hankab tak v tomto v mnohom co si uviedla si ludia sami komplikuju zivot.

nikolrichterova
autor
17. sep 2024

@bublinka1426 nedokážem teraz ostať sama proste sa bojím samoty a toho že to nezvládnem aj s tou mojou psychikou

marianarem
17. sep 2024

@nikolrichterova Je to porucha nervovej sustavy a podla mna to vznika kombinaciou nejakej zataze v osobnom zivote a prostredia, v ktorom zijeme. Aj clovek, ktory ma v osobnom zivote pohodu, dostava ohladne nervovej sustavy zabrat. Vsade je dnes strasne vela podnetov. Clovek si chce nieco precitat na nete, no zlava sprava vyskakuju reklamy, treba odsuhlasit cookies atd., na FB pozeras a automaticky sa ti prehravaju videa. Ides po ulici, kazdych par metrov reklama a coraz agresivnejsie uputavajuca pozornost. V nakupnom centre stimulujca hudba, velmi vela svetiel, obrovske kopy tovaru. Hudobne klipy - kazdu sekundu sa meni obraz, blika to...atd...
Potom strasne vela narokov na cloveka...Napriklad ohladom deti sa riesi radovo viac ako kedysi. Fyzicky je to asi menej narocne, ale psychicky viac. Kedysi deti behali po vonku, dnes program zabezpecuje rodic. V nasej skolke sa stale tiez nieco riesi - uz by potreboval logopeda (lebo v 3.5r nevedel L), uz by nemal jest kapsicky, mal by viac kreslit, treba doma viac citat, atd atd...stale nieco. Potom tie tabulky a dotazniky, ktore polovicu mam zbytocne vystrasia s autizmom.
Ani nehovorim, aka zataz su take open space pracoviska, kde su vsetci na kope, ovela tazsie sa sustreduje.
V obchode ide clovek nakupit, je jedno, pri akej kase stoji, zo samoobsluznych kas jednoducho bude tak 50x pocut "Tovar bol odstraneny z baliaceho priestoru."
A to je len par prikladov z mnohych.
Aj na tomto fore vidiet, aka epidemia tieto poruchy su, neprejde den, kedy by tu nebol o tom prispevok. Aj v mojom okoli coraz viac ludi ma za sebou panicke zachvaty. Podla mna nemame nervy dimenzovane az na takuto (zbytocnu) zataz, podnetovy smog a obrovske mnozstvo poziadaviek. Staci potom este nejaka zvysena zataz v praci alebo v sukromi a uz to ide.

hankab
17. sep 2024

@bublinka1426 tak ano, mozu sa uskromnit a mat namiesto vytuzenych 3 deti 1. Mozu s tym dietatom byvat v 2-izbovom byte bez detskej izby. Mat 1 auto namiesto 2 a zena potom dochadza do prace busom. Nestahovat sa za pracou dalej ale zostat pri rodicoch aby mal kto postrazit to 1 dieta, ked zena bude robit vo vyrobe poobedne. Na dovolenku staci ist na vikend na Liptovsku Maru namiesto mora. Ale kazdy sikovny clovek si prirodzene ide za niecim lepsim, aby sa mal v zivote lepsie a nemusel sa uskromnovat.

zemanova28
17. sep 2024

@nikolrichterova veď si mladá krásna baba určite si nájdeš niekoho skym budeš šťastná. Sama seba zabijas tým že si vo vstahu ktorý ta ničí. Ja mám depresie lieči ma aj psychiater a nehanbím sa za to. Nemaj stále strach. Už nás je toľko čo potrebujeme psychiatrou terapeutou lebo túto šialenú dobu nezvládame. Rob to čo ta robí šťastnou.

radulkova
17. sep 2024

@marianarem 👏🏼👏🏼 presne tak

hankab
17. sep 2024

@marianarem presne tak. Vsade je vsetkeho vela, ludia su presyteni a pokial vedome neodstrania zo svojho zivota TV, mobily, psychicky narocnu pracu a neodstahuju sa na samotu u lesa, nemaju sancu to filtrovat. Navyse generacia 30-40 rocnych ludi bola narodena este v obdobi, ked sa na nejaku vychovu nekladol extra doraz, venovanie sa detom bolo niekde na poslednych prieckach zaujmu po upratovani, vareni, obstarani dobytku, zahrady, role, zavarani a opatreni rodicov a starych rodicov. Alkohol, bitky doma, chlapi na fuskach a zena bola rada, ze decka daju pri tom vsetkom pokoj. Netvrdim, ze predtym (starsie generacie) to bolo lahsie, ale ani nasej generacii to nijako neprospelo. Teraz sa kladie velky doraz na vychovu, aby dieta malo vsetko, lebo nebodaj pride s modrinou k doktorke a volaju na rodicov socialku. Kedysi sa deti mlatili jedna radost a nikto ani nemukol, bola to normalka. Za poslednych 30 rokov sa cely svet tak rapidne pomenil, ze to nezvladame filtrovat a prisposobovat sa. A mame tu plny svet uzkostlivych a zufalych ludi, a zial uz snad ani nepoznam rodinu v ktorej by sa neobjavila rakovina.

nikolrichterova
autor
17. sep 2024

@zemanova28 ja sa tiež liečim u psychiatra a nehanbím sa nemám čoho.. a ani sa nebojím že si nenájdem partnera.. skôr sa bojím toho že keď ostanem sama tak to nezvládnem psychicky že čo ak ostanem doma na pn nebudem zvládať platiť účty postarať sa o seba atd takto viem že keď sme dvaja sa to dá zvládnuť.. bojím sa že keď sa teraz b takomto stave rozidem bude to ešte horšie 🥲

marianarem
17. sep 2024

@hankab No nikdy to nebolo lahke. Kedysi mali ludia viac znicene srdcia, chrbty, klby, pluca po infekciach atd., boli viac zrobeni. Dnes trpia nervy. Tazkosti neubudlo, len sa presunuli inde. Pride mi to, ze okrem zakona zachovania energie a hmoty plati aj zakon zachovania problemov 🙂

bublinka1426
18. sep 2024

@hankab ano ale kazdy si ma uvedomovat aj rizika.
ako sa hovori risk je zisk. niekomu stacid om za 150 000 niekto ma za 500 000

canany
18. sep 2024

@hankab na jednej strane s poslednym prispevkom suhlasim, s prvymi nie. Nezeniem sa za nadstardom, mala som 2 deti v riadnom manzelstve, nikto netusil, ze muz sa jedneho dna dvihne a odide, lebo uz sa venujem aj detom a nema moju 100% pozornost doma nic nepomohol. Neskor umrel, cize som prisla aj o volny kazdy druhy vikend. Zijem v malom byte na hypo s 2 detmi, mam jedno stare auto, lebo presuvat sa mimo BA busom s nimi je na slucku. Snazim sa len prezit, neuzivam si zivot. Na dovolenke som s nimi bola cca pred 6 rokmi. Ceny idu hore, vcera Ficko vypustil konsolidacny balicek, jedina zabava nas chudobnych knihy, zaradili medzi bohatsie skupiny obyvatelstva, tak tam idu dvihat DPH, idu mi ubrat z danoveho bonusu a ja mozem padnut na hubu, aby som uzivila deti.
Uz som bola vyhoreta pred 12 rokmi, v praci si na to davam pozor, pred 20 rokmi mi zacala tetania z dovodu sefa, trpela som to rok, potom som dala vypoved a dala sa ako tak dokopy, ale doma s tym nic nespravim, tu clovek musi fungovat, postarat sa o deti.
Netreba pausalizovat vsetkych.
@nikolrichterova ked odides z nefunkcneho vztahu ulavi sa ti. Ked exmanzel zdvihol rit a odisiel, plakala som, ale potom som si uvedomilay ze nemohol urobit lepsie. Cele okolie si to vsimlo, ze ako dobre vyzeram, ze som spokojnejsia, usmiatejsia. Mozno by ti to prospelo, cas na seba, nestarat sa o druheho.
Schytala som tetaniu z prace, sef bol totalny debil a kym som si to uvedomila, mala som take ataky, ze som nedokazala prejst po otvorenom priestranstve, nemohla som ist medzi ludi, hluk, spustalo mi to pocity na odpadnutie. Potom som zmenila pracu a zmiernilo sa to. Ale ked som.isla po ulici, musela som sa tlacit na stenu. Vtedy nebola taka informovanost, tak som to neriesila, az na konovi som zistila, ze co mi je.
Po navrate do prace mi zacali panicke ataky, naucila som sa ich predychavat a dostala som.pod kontrolu.
Tento rok mi zacali trpnut ruky, vela stresu, syn isiel na 2.stupen, zdravotne problemy sa mi nakopili, dala som si kratsi uvazok v praci, ze financne to zvladneme a dam sa dokopy a do toho vcerajsie konsolidacne opatrenia, no neviem ako to zvladnem. Dnes ma boli cely clovek, kolena, plecia.
Magnezium nemozem, velmi mi znizuje tlak, je mi z neho este horsie. Na psychologa nemam peniaze a bechcem brat este lieky od psychiatra. Hladam sposob ako zmenit zivot, ale v dnesnej dibe jr to tazke, chcem odstranit dovody, nie iba potlacat nasledky liekami.
Citala som kvoli zlcniku vela knih o stravovani, o paleo style, ako zili ludia kedysi, ako pracovali, oddychovali. My sa vyhubime sami tymto stylom zivota, privysoke poziadavky v praci, ako tu uz bolo spominane vsade same podnety, svetla, hluk, ludia, stres, ani v noci nie je tma v meste a ticho. Rano pocut dialnicu, doma huci chladnicka, susedia.
Ludstvo speje do bodu, ze bud alebo, bud vymrieme, poprepina nam a vyvrazdime sa, ale pride utopia. Ale kym tu budu mocenske skupiny a budu zarabat na nas oveckach, nic sa nezmeni.

hankab
18. sep 2024

@canany ja som to prave nemyslela vobec v zlom, ak to tak vyznelo 🙂 skor popisujem tu smutnu realitu, ze ludia nechcu az tak vela, ak chcu mat mensi dom, 2 pojazdne auta a normalnu pracu, kde ich nezdieraju do posledneho dychu. U nas vec nemozna sklbit spokojnost po materialnej stranke s pracou, ktora by nas nevycucala z posledneho kuska energie. Bud sa clovek ma priemerne a musi makat ako blazon, alebo si najde pracu, kde bude psychicky v pohode, ale vzdy mu bude nieco materialne chybat.

hankab
18. sep 2024

@bublinka1426 prave ten dom za 150tisic je pre niekoho uz takmer nepredstavitelna meta, pre ktoru sa nahana za pracou do zahranicia. Ludi, ktori maju na 500tisicove domy je na SK zopar a urcite si tie peniaze nezarobili tvrdou pracou, skor podedili/kamosi dohodili vladne zakazky/nakradli, atd. Cest vynimkam. Tam sa my bezni smrtelnici nikdy nedostaneme ani keby sme muklovali 24h denne.

bublinka1426
18. sep 2024

@hankab zopar??? 😂

hankab
18. sep 2024

@bublinka1426 tak vzdhladom na to ze nas je tu 5,5 miliona spolu, tak ano, zopar. Aj 1000 je smiesnych 0,02% z 5,5mil.