Tetánia a tŕpnutie jazyka

8. jún 2024

Prosim trpol niekomu koren /jedna strana jazyka z tetanie? 12 rokov mam tetaniu. Tieto pocity mam cca 3 roky a vsetky vysetrenia na neuro su ok takze hovoria ze to je tetaniou...ked to pride mam pocit ako by som mala nieco pod jazykom na jedmej strane akoby gulu alebo tahanie. Potom sa mi zacne tazsie dyhat(asi preto ze sa laknem),niekedy sa mi toci hlava ...a posledne co pride je nieco ako zimnica alebo sklbanie svalmi) podam si mg a niekedy prejde do hodiny a niekedy sa to opakuje x mrat za 3-4hod kym to odide....vzdy si poviem je to iba tetania ale je to tazke :(

dadka1997
8. jún 2024

Tetania ma rôzne príznaky a príčiny.. skús sa niečim ukludniť.. mne veľmi pomahal persen.. neskor som nasla zmysel života a od vtedy sa mi to nespravilo

majka36912
8. jún 2024

S tym jazykom to zvyknem mavat aj ja, je to neprijemne, niekedy mi tak zacne trpnut, ze to az boli, ale po mg mi to prestane behom pol hodinky.

autor
8. jún 2024

@majka36912 mate to prosim akoby koren jazyka? Spicka mi len obcas trpne...ale toto mi ako keby taha ja to neviem vysvetlit .🙈

majka36912
8. jún 2024

Mne to zacina ako keby od korena a potom prechadza do celeho jazyka, ze mam pocit vzdy akoby sa mi to z minuty na minutu zhorsovalo, takze hned uz ked citim, ze mi zacina trpnut jazyk, tak hladam magnezko a snazim sa ostat kludna, nech to cim skor prejde.

zuwa78
8. jún 2024

Ja som to mala....aj mam niekedy
Zacalo to počas korony.....este som aj dostavala krče na boku jazyka, od špičky az ku korenu jazyka....to bol des.... vykrucalo mi ho.... furt to nemam v poradku.....teraz mam na jazyku zväčšene papily, od polky jazyka až po koren..... no a nik nevie pomoct....mozno reagujem na citrusove plody,alebo orechy... nemam ponatia....

autor
8. jún 2024

@majka36912 mne mg mam pocit ze ani nepomohol ...uz to trva 1 a pol hodiny a to som si dala 2 magneroty pred cca hodinou :/

minenkak
8. jún 2024

Ja to mavam ,ale zo žalúdka a tŕpne mi potom celá strana hlavy,nielen jazyk,skús odsledovať,čo ješ keď máš taký stav

rozculena
8. jún 2024

"je to len tetánia a neumiera sa na to"
to je najlepší prístup k tomu,tiež som si to hovorila,ale mne bývalo omnoho horšie,ako len trpnutie jazyka....

aurelka1
1. júl 2024

Zdravím
Mám istý problem ťahanie jazyka ako keby mi ho ťahal niekto do zadu stále vyplazujem von jazyk jak ma to chytá prosím vás sko to zvládate môžte mi prosím poradiť niečo cítim sa ako pes je to také obtiazne ak som medzi ľuďmi vyplazujem jazyk a každý sa pozerá cítim sa veľmi trápne 😭
Je to veľmi nepríjemne cítim ten jazyk ale j okolo zubov ústa zvláštne ako stiahnuté bolesť hlavy ťahá to aj okolo nosa niekedy polovička tvare mi trpne vážne už neviem čo robiť žijem v zahraničí mám už 3 mesiace s tým problem a stále hovoria že nič neni jeden lekár dokonca mi povedal že to je vírus😂
Dostávam závraty ako úplne veľmi zle ako by som už odpadavala nechodím nikam sama bojím sa
Nonsptop bolesť hlavy do toho prišla veľká bolesť krčnej chrbtice

zuwa78
1. júl 2024

Nemas zachvaty paniky?
Bola si u neurologa?
S tym odpadavanim som mala aj ja....uz,uz vyzeralo ze odpadnem, chvala bohu som ale nikdy neodpadla....mala som Panikattacke
Kde si v zahranici?
Ja som v Aut

aurelka1
1. júl 2024

@zuwa78 ahoj som v anglickú neviem presne čo mi je to je to najhoršie🥺
Neviem úplne nič žiadne vyšetrenia mi nerobia aj teraz to mám navarila som popratala som z ničoho nič chytí ma to ako teraz
Cítim jazyk ako keby bol veľmi ťažký také zvláštne ťahanie a to odpadávanie je také že príde taký ako závrat len rýchlo sa preonacim z vodou aby som nedopadla
Okolo úst zubov si cítim tiež veľmi ťažké
Zvláštne v očiach
Trpnu mi aj pery polovička
S pri jedení mám ako keby sa mi ten jazyk zasekol alebo neviem čo proste neviem to ani opísať

zuwa78
1. júl 2024

@aurelka1 to bude nervoveho pôvodu.....skus počitat,tetania,zachvaty paniky,strachu....
Ja ta uplne chapem, aj mne tak bolo
Vsetky vyšetrenia ok....
Nervy,stres,psychika....

aurelka1
1. júl 2024

@zuwa78 neviem ktoré je čo ak mam povedať pravdu neviem či sú to ataki alebo čo neviem ako to zistiť

aurelka1
1. júl 2024

@aurelka1 a už máš to lepšie užívas niečo ako to zvládas ak smiem vedieť

zuwa78
1. júl 2024

@aurelka1 urcite zajdi na vyšetrenia,
Brala som sertralin cca 10.mesiacov.....teraz som ok...

aurelka1
1. júl 2024

@zuwa78 čakáme na prázdniny dcérka ešte chodí do školy do 22 júla mám na pláne ísť na sk o doktoroch len neviem či zvládnem tu cestu
Poviem ti pravdu mám to veľmi ťažké lebo na veľkú noc sa to všetko začalo v kostole veľmi mi tŕpol jazyk opuchol a citila som že mi ho ťahá do zadu začala ruka prvýkrát som to mala veľmi som sa bála že mám nedaj bože infarkt alebo niečo také tak veľmi ťažko sa mi cestuje autom neviem či vôbec pojdeme na dovolenku na Slovensko
Mám otázku začalo ti to tak že máš ako kŕče v ľavej ruke potom začína tvar hlava oči? Dnes cítim že ma boli ako keby stipalo hrdlo

zuwa78
1. júl 2024

@aurelka1 mne to zacalo nerealnym strachom....strplo mi cele telo,jazyk kazda bunka v tele....trplo mi vsetko,hlava,usta,ruky,nohy,hrdlo....nevedela som dychat,prehltat
Jazyk mi padal do zadu.Kopec inych veci....to bolo vsetko nervoveho povodu ....stavy na odpadnutie....to bol des....všetko sa stupnovalo
Hmla pred ocami.....vela,vela toho som mala...
Ten taky prvy zachvat som dostala z ničoho nic.....ako blesk z jasneho neba.....
Hyperventilovala som.....no masakra....
Zajdi za lekarom, to treba poriesit.....
Este sa pridruzili obsedativne myšlienky.....
Teraz som v pohode...necakaj, porobia ti vysetrenia, nasadia lieky...musis aj sama na sebe popracovat....eliminovat stres .....atd....

zuwa78
1. júl 2024

@aurelka1 inac si nasad b vitaminy, magnezium....pravidelny spanok,mysli pozitivne, nekrm svoju mysel negativnymi myslienkami...

zuwa78
1. júl 2024

Nech ti pozru krv ,či mas dost mineralov.....niekedy aj ich nedostatok sposobuje taketo problemy
Mne tu to povedal lekar...
Ja som ich mala ok...

aurelka1
1. júl 2024

@zuwa78 brali mi krv jeden lekár mi povedal že mám anémiu s ďalej mi nič nepovedali
Je to hrozne a ešte ktomu ten strach
Nemám rada klamanie poviem ti pravdu bojím sa chodiť niekam sama teraz je to už kus lepšie ale pred dvoma mesiacmi SIM sedela len doma u svojej mami nedokázala som žiť vo svojom dome
Je to dosť veľmi ťažké s najhoršie natom je že doktor ti nechce pomôcť stále som chodila k doktorovi tak jeho reakcia na všetko bola že som veľmi sprostá v tom zmysle slova neviem presne opísať čo mi povedal😭 tak snažíme sa vymeniť doktora len už cakam nato 3 týždne sle zatiaľ mi ho na recepcii nezmenili

luccija
1. júl 2024

@aurelka1 kúp si dobre magnézium a b vitamíny forte.Tetania sa tak prejavuje nedostatok minerálov a predrazdena nervovosvalova..keď prídeš na Slovensko tak choď k obvodnej ta ta pošle na neutrologiu tam ti spravia emg vyšetrenie, ale v podstate ti povedia brať magnézium a nestresovat to je vsetko.Ked to je veľmi zle tak obvodná či neuro ti dajú docasne lieky na ukludnenie, keď nepomôže dávajú aj antidepresiva
Ty sa musíš ukľudniť a doplniť minerály

luccija
1. júl 2024

@aurelka1 na tú anemiu berieš železo?
Mne mravcilo po tvári, okolo pier, hlava ako vo zveráku, veľmi silno som všetko počula každé buchnutie tanierom...kŕče do nôh úzkosti...prešlo to...ale mierne späť to mám vždy pred menzesom.Skor mravcenie okolo pier.

zuwa78
1. júl 2024

@aurelka1 aj ja som sa bala chodit sama...neostala som sama ani v byte....priatel siel rano o 5h z domu do prace a ja som sla z nim vonku....vyhladavala som miesta zastavky,kde boli ludia a potom na 8h som sla do prace....vies si to predstavit....furt musel pri mne niekto byt.....
Beres niečo na anemiu?

aurelka1
1. júl 2024

@zuwa78 áno beriem lieky na anémiu je to železo s na červené krvinky
No to trpnutie a to ťahanie všetko do kopy hruza
Čo by som mala brat podľa teba na ukľudnenie prepáč za tie veľa otázky len sa snažím si nieako pomôcť lebo tu to je hrozne z lekármi jeden mi povedal že nič to nieje že je to vírus nieaky

aurelka1
1. júl 2024

@luccija ahoj áno idem na železo s červené krvinky
Strašne cítim celodennú nenormálne bolesť hlavy niekedy ešte aj v spánku cítim ako tá hlava boli🙈
Skúsim zajtra zavolať k doktorke domov na sk poviem všetko čo sa mi robi a ak mi niečo predpise tak budem brat máme doma babku tá by mi poslala

luccija
1. júl 2024

@aurelka1 guajacuran by si dostala bez predpisu na SK je na uvoľnenie svalstva uzkost.Mne dali magnézium magnosolv a ja ho veľmi chválim.Alebo ti rovno dá liek na ukludnenie na tie najhoršie stavy a úzkosť.To prejde mne to trvalo asi mesiac, ale veľmi nepríjemné ja som si myslela, že dostanem porážku ako mi sťahovalo hlavu, až ma koža bolela ako vo zveráku.A nepi kavu, keď piješ ..

zuwa78
1. júl 2024

@aurelka1 kup si v lekarni bylinne kvapky na upokojenie....ako taku prvu pomoc.....plus tie b komplex a Magnezium
A urcite oblietaj lekarov,ked treba aj psychiatra,psychologa

aurelka1
1. júl 2024

@luccija presne tak ak je to chvíľkové a slabé tak v pohode dá sa ale už jak ma chytá veľmi silne niekedy plačem že už nevladzem stoho a potom zle hlúpe myšlienky len sa pitam mami a mama naozaj mi nič nieje🙈😭 už to mam tretí mesiac ale keď príde to také silne už tak strach príde tiež

aurelka1
1. júl 2024

@zuwa78 jasne nemám problem ísť po lekároch len tu je ten problem že tu môžem ísť len k svojmu lekárovi on ma môže niekam poslať lenže doktor je taký že mi povedal že ak si spravím ešte jeden appoitment tak ma vyhodia a budem musieť hľadať nového lekára

zuwa78
2. júl 2024

@aurelka1 tak to je smutne....vsade je iny zdravotny System
Potrva to,ale bude ti dobre.....je to beh na dlhu trat....