Dobrý deň som muž mám 35 rokov mám rôzne tráviace problémy a z krvi som mal nalačno cukor 6.2 a po zatazovom teste po 2 hodinách 8.2 povedala mi diabetologicka že prediabetes máte nejakú skúsenosť
Ja som mávala oveľa vyššie hodnoty a som len na diete, bez liekov.. staci zmenit stravovacie navyky a viac sa hybat a ono sa to upravi
@suzitok aha a koľko máte rokov a to vás len sledujú na diabetologii
Zistili mi to, keď som mala 40, teraz mám 44 a do diabetu to nepreskočilo. Chodím každý rok na kontroly 3krát, plus mám doma glukomer a zapisujem si hodnoty. Áno, ak sa dodržiava strava, tie hodnoty sa ustália, treba zistiť, čo zvyšuje, u každého je to iné.
@suzitok aha a aké hodnoty ste mali vy
Keď som nemala dietu, tak som mala nalačno 6,8-7,5 bežne. Odkedy si dávam pozor na jedlo, tak mám nalačno 5-5,2 , a to si sem tam doprajem aj zákusok, alebo čokoládu.
@suzitok aha a po záťaži pri teste ste malí koľko keď vám robili
hodinu po glukóze 8,5 a po dvoch hodinách 12,8 , ja som tam skoro skolabovala, strašne zle mi bolo, rýchlo to stúpalo hore
@suzitok a to vám nedali liečbu ale len diétu a akú diétu dodržiavate
nie, nedali lieky, mala som zacat dodrziavat dietu...ako prve som vyradila biely cukor a sladkosti...dieta spociva aj v obmezeni vyprazanych a mastnych jedal, slanina, klobasa...
a treba sa naucit jest pravidelne, mensie porcie, ak je nadvaha, tak schudnut
zacala som jest viac ovocia, zeleniny, sladim medom, alebo xylitolom
najucinnejsia liecba je dieta a uprava stravy, da sa uzivat aj lieky a napchavat sa cimkolvek, ale je to len zrychlená cesta k važnejsím zdravotnym problémom
ja som si merala 3x denne cukor, po cca 3 tyzdnoch diety sa mi ustalilo a hodnoty sú výborne...a to uz si sem tam naozaj doprajem aj zakusok, aj kusok mastnejsieho jedla na nejakej oslave a hodnoty sa drzia
@suzitok aha aj ste schudli tou úpravou stravy nemali ste aj tráviace ťažkosti
ja som nadváhu nemala, paradoxom je, že som bola vždy štíhla, mám len 50kg, ale ak je niekto pribratejší, tak váha ide s dietou automaticky dole
Ale áno, mala som problémy s trávením, bolesti brucha, všetko možné, bola som aj na kolonoskopii, na gastroskopii a tam vsetko ok, žlčníkové záchvaty opakovane
@suzitok ten už mám odstránený
treba obmedzit ovocie, mastne veci chipsy a pod, ani vyprazane moc nepomahaju a plus napr biela ryza biele rohliky toto zvysuje hodnoty dost rapidne
a pridat pohyb to je dolezite tiez
tie hodnoty su len vykricnikom pre lepsiu zivotospravu
dieta a pohyb