Terapia pri poruche osobnosti

15. okt 2024

Ahojte mate niekto realnu skusenost ze by sa clovek s poruchou osobnosti zmenil po terapii a ze by ju realne bol ochotny podstupit? Neprerusil dany clovek terapiu v momente ked sa mu proste zachcelo? Bola by som rada keby mi odpisu ludia naozaj co maju s tymto nejaku skusenost

kaktusik007
15. okt 2024

utekaj od cloveka s poruchou osobnosti. co najskor.

a nie, tato diagnoza sa nezmeni, neda sa vyliecit. cielenou psychoterapiou je mozne s jedincom fungovat - avsak docasne. Casom ich to proste prevali, alebo ako pises - ved uz som ok, preco si mam platit psychoterapeuta... lebo teda male peniaze za kvalitneho to zrovna nie su. A teda terapeuticky pristup je potrebny do konca zivota.

co sa tyka deti - poruchy osobnosti su dedicne v 50%. Velmi vysoke cislo na to, aby som dobrovolne suhlasila mat s takym clovekom deti ----- mam deti dve, s prvym synom som ostala tehotna ked som este nevedela o manzelovej poruche osobnosti, hnusne mi to spolu s jeho celou rodinou zatajili... a druhe dieta? to bol omyl. Ale teda najlepsi omyl mojho zivota 🙂

autor
15. okt 2024

@kaktusik007 dakujem za nazor aj u mna teda ide o partnera a dieta spolu uz bohuzial/chvalabohu mame.. tiez som netusila ze je takyto dieta prislo po velmi kratkej dobe co sme sa poznali. Ty teda stale s manzelom zijes? Ako to zvladas rokmi? Lebo ja neviem co robit mne je to take tazke ani odist ani ostat aj mi ho je luto aj ho mam stale rada. A som uz taka zmatena z toho vsetkeho niekedy aj pochybujem ci som neni ja ta vadna

autor
15. okt 2024

@kaktusik007 este dodam ze ja si asi aj viem predstavit ze by som s nim vedela zit uz trochu tusim ako nanho a co mu hovorit a co nie ale bolo by to velke potlacenie mna samej do uzadia a musela by som sa od neho emocionalne uplne odputat pretoze inak by ma stale zranovali jeho vyjavy a to teda netusim ci stoji za to a ci by som dokazala takto byt stastna

kaktusik007
15. okt 2024

aku poruchu osobnosti ma?

nie, nie si ty vadna - ale presne rozumiem, co tym myslis a viem co prezivas.

mne velmi pomohlo, ked som si uvedomila, ze je chory ---on za to, ako sa chova, nemoze. No ja rovnako nie som povinna s nim zit aby ma tou chorobou nicil - takze my sme od seba. Ale teda ja som to mala lahsie, rozhodol sa od nas odist on, ja som mu len potom nastavila hranice typu - uz sa nikdy nevracaj. Sme od seba 13 rokov, ale stale by vedel ma znicit, ak by som sa nechala... Musis sa voci nemu ohradit, nastavit pravidla. A hlavne - to on je vadny, nie ty.

a presne ako pises v druhom prispevku --- zitie s nim by bolo velke potlacenie teba samej do uzadia --- fakt toto chces urobit? Co sa nemas rada?

ale rozumiem.... tie tlaky poznam... musis sa k tomu presvedcit sama. On ta v podstate psychicky tyra, len teda ty to este nevidis - len tusis, ze to asi nie je v poriadku. Takze ti pisem -- NIE JE TO V PORIADKU. Ver sebe, svojej intuicii. Proste ti to napisem narovinu - zbav sa psychopata.

autor
15. okt 2024

@kaktusik007 ano ja ten psych. teror vidim ale ide o to ze on dokaze byt aj normalny a to su tie chvile kedy tomu celemu prestavam chapat. V tychto chvilach ale nedokaze pochopit ze ja lusknutim prsta nezabudnem na vsetko jeho otrasne spravanie predtym a potom je to vlastne moja chyba ze ja neviem odpustit a zijem v strachu a vycitam mu veci z minulosti. A nebudem klamat niekedy aj mna dokaze on vytocit tymito svojimi rypackami do stadia ze sa to cele zvrhne proti mne a potom ja som ta zla ktora to nici.. no nic asi sama potrebujem psychologa co ma vymota z tohoto lebo ja zacinam uz ist do depresie co nad tym furt musim rozmyslat

kaktusik007
15. okt 2024

nepotrebujes psychologa, potrebujes sa zbavit psychopata vo svojom zivote.

presne viem co prezivas. A presne viem, aky neodolatelny a mily a zlaty je partner ked je "normalny". Lenze on normalny nie je a nikdy nebude, vzdy bude iny. A vzdy to bude takto na kolotoci a ty si ta zla, ktora nevie odpustit a prekonat sa pre dobro rodiny a on je ten co sa snazi a ty ta, ktora to nechce vidiet a nechce ho ocenit....

utekaj od neho. Znicis sa. Respektive -- on znici teba. Potrebujes to?

tinalia
15. okt 2024

Zalezi aj o aku poruchu ide a taktiez schopnost vhladu a vole mat poruchu pod kontrolou zo strany pacienta. Taka histrionska alebo narcisticka su velmi narocne aj v terapeutickom vztahu nieto este v partnerskom vztahu.

unicornlady
15. okt 2024

A on má diagnostikovanú poruchu osobnosti? Neviem, možno nejaká hraničná porucha osobnosti?

Alebo je to proste výbušný cholerik?

sova7
8. jan 2025

Jediné čo môžeš urobiť je poriešiť seba. Úplne prerušiť kontakt a odísť. Porucha osobnosti je vážna vec a bude to len horšie a veľmi zlým spôsobom to zasiahne dieta. Nelutuj ho. Ber ohľad na dieťa a seba. Ak už začínaš o sebe pochybovať že si vadna presne takto na človeka psychopat posobi a môže ťa rozložiť tak že už nedokážeš sama za seba ani myslieť. Dieťa s takýmto chlapom vždy príde rýchlo. Nutne potrebujú sex dostat ženu čím skôr jej urobiť dieťa aby nemala možnosť odísť vedia že dieťaťom ju môžu vydierať. Tiež sa dlho pretvarovat nedokážu takže čím skôr si musia ženu k sebe priviazať dieťaťom manipuláciou odstrihnutim od pomoci okolia rodiny. Čím skôr odídeš tým lepšie. Iná možnosť nie je. Len pozor aby ti neurobil ešte jedno dieťa ak zbadá že chces ujsť. Sú to sebecký zákerný manipulátory. Nie je dôvod ho ľutovať. Čím skôr preč. Spomen si na prípady žien ktoré to neurobili veľa z nich už nežije. Ak má prvky paranoje dostať ho na terapiu asi nepôjde ešte môže začať rozmýšľať s kým si sa dala dokopy kto ti dáva rozumy a podobne. Ty vieš s kým žiješ podľa toho zvoľ taktiku ako s toho von. Život a vzťah nemá byť o tom že okolo niekoho budem chodiť opatrne a riešiť čo ako kedy povedať aj dieťa s toho má zlý príklad fungovania vzťahov a na dlho je to tak na psychiatriu ale u teba. Takýto ľudia u psychológa skončia zriedka. Ich rodina a deti pravidelne