Dobrý deň chcem sa spýtať aky by mal byť tep pri srednej námahe napríklad rýchla chôdza ale rýchla chôdza po schodoch
a pri chudnuti, tam neviem, kedysi som citala, ze 5-70% macimalnej tepovej frekvencie, ale uz som videla aj vyssie cisla.
@majamat tento výpočet, ktorý si uviedla už nie je relevantný. Nemalo by sa to používať, telo funguje na inom princípe. Rovnako pri akejkoľvek fyzickej aktivite /cvičení na trenažéroch príklad airbike - výpovedná hodnota sú watts/mets - možno ešte lepšie, nie percenta určené z tohoto vypočtu, veľa ľudia si myslí, že je to to správne a jediné. Vsetko treba zohľadňovať podľa fyzického stavu, pani autorke odporúčam dobrého trénera, ktorý sa rozumie do problematiky energetických systémov.
@katusik456 mne ani neslo o to, najst cisl pri ktorom sa chudne, ale skor akusi hranicu, za ktoru nie je dobre ist.
neviem preco sa autorka pyta na pulz. skor mi pride,, ze nie koli chudnutiu, ale skor chce vediet, co je este bezpecne.
tep mozes mat hocijaky. existuje vypcet, aky je vhodny tep pri chudnuti. pri tomto vypocte sa najskor vypocita macximalna tepova frekvencia. nie je vhodne prekrocit ani 90% tejto maximalnej tepovej frekvencie.
no ake cislovvyjde zavisi od veku.
vypcet max tepovej frekvencie sa pocita takto 220 - vek
napr ak mas 30r. tak 220-30=190.
a nemalo by sa prekrocit 90%, lebo to uz nie je zdrave. cize nemala by si prekracovat cislo 171 vo veku 30r.
takze pre 30r cloveka je pulz do 171 v norme.
ak sa pytas na to, ci je dobre mat nejaky konkretny tep, alebo aky tep je vhodny, tka je to individualne.
aj clovek rovnakeho veku a pohlavia pri rovnakej hmotnosti a yvske moze mat uplne rozdielny tep pri rovnakej cinnosti. pre kazdeho je to totiz rozdielna namaha. zatial co jeden sa nai nezadych, druhy fuci jak lokomotiva. ten co fuci ma zrejme tep vyssi. kazdy z nas ma inak nadstaveny organizmus, inu kondicku, inak rozvinute svalstvo ( tu am podiel trosku aj genetika ) a aj inak vytrenovane svalstvo, ine ochorenia, ci tazkosti, ktore vykonnost ovplyvnuju, je inak unaveny, imunitny system moze prechadzat bojom s nejakym infektom, ktory ale zvladne a nerozvinu sa priznaky, no organizmus je viac vytazeny, mame inu stravu a vyzivu, tiez hlavne my zeny sme v inej faze cyklu, cize mozeme mat inak zadrzane tekutiny a celkovo hormony vykonnost celkom slusne ovplyvnuju tiez.