Tehotná sestra je závislá na pervitíne

20. mar 2021

Ahojte baby

chcela by som vás požiadať o rady, po prípade nejaké postrehy k situácii, v ktorej by som rada nejako pomohla mojej sestre. Ja žijem v zahraničí, takže jediný kontakt, ktorý máme je cez telefón. Sestra má 23 rokov a žije od mojej rodiny oddelene s priateľom, je dlhodobo závislá na pervitíne (má rôzne tiky a podobne). Rodičia sa nezaujímajú, akurát tak starí rodičia a naša teta ( no nemajú veľký dosah). Nechcela sa dať liečiť, totižto ona ani neprizná, že je závislá. Rodina mi to doteraz v podstate ani neverí. Až na mojich bratov, ktorí to vedeli asi ako prví. Dlhodobo neriešený problém, s priateľom sa schádza a rozchádza, neviem nakoľko aj on berie drogy ale vyzerá slušne a rozummejšie ako ona, čo môže byť aj tým, že je o viac ako 10 rokov starší. No problém je v tom, že mi dnes povedala, že čaká dieťa. Je na rizikovom, asi v piatom mesiaci, a neviem, myslím si že čistá nie je a toho názoru je aj brat. Každopádne mne píše že rodine to nepovie, pretože môže o dieťa ľahko prísť, že rizikové má kvôli rozdielnemu Rh faktoru jej a dietata a že jej dávajú na to nejaké injekcie. (Často klame a vie klamat). Môže ho určite takýmto štýlom aj poskodit, ak teda nadalej fetuje. Neviem ako sa k tomu postavit, existujú nejaké centra pre takéto matky budúce? Ja viem, teoreticky ju nedonúti nikto s tým prestat, ale len napríklad, aké sú možnosti, ak o niečom viete. Veľa krát sa mi ona aj na toho priatela stazuje, že s nim byť nechce, ale ani žiť k tete ona sama ísť nechce.

any_soj
20. mar 2021

Jediné čo mi napadá, je ozvať sa do poradne Alexis (alexisporadna.sk) a tam sa spýtať...

dominikac321
20. mar 2021

kym je svojpravna nezmozes nic...

pribinak
20. mar 2021

Svoju závislosť by mala určite riešiť, lebo sa jej môže stat že ak dieťa bude mat pri pôrode pozitívne testy na drogy, nemocnica bude kontaktovať socialku

autor
20. mar 2021

@pribinak Ak nebude nemocnica, budem ja. Nedovolím jej zničiť takto život malého dieťaťa. Ono možno budem za zlú, ale vyrastať v rodine s takto pofidérnymi rodičmi si nezaslúži.

jeliz59
20. mar 2021

A taky človek ide priviest dieta na svet....chudá dieťa....keby prestala fetovat a vzchopi sa ok každý má šancu ale už teraz škodiť dieťaťu?no ja ľutujem to dieťa prepáč ale musím to tak napísať

autor
20. mar 2021

@jeliz59 no ja tiež, mňa to mrzí, a trápi, preto sa tu pýtam. Ale keď si ona sama nechce nechať pomôcť tak neurobím nič. Povedala mi to až teraz, keď v podstate už ani potrat neprichádza do úvahy. Je to sebecké nebyť vyrovnaný sám so sebou ( tiež sme mali všetci ťažké detstvo, neprajem nikomu ) a potom rovnako chcieť vychovavat ešte aj svoje vlastne. Ale nemyslím si že si to takto uvedomuje.

derdia
20. mar 2021

Ahoj ja ti poradim jedno, oslobod sa od nej, a nechaj ju zit si ten zivot ako si vybrala.... Ja sa cudujem, ze sa tym zatazujes. Nik jej nedrzal zbran pri hlave aby zacala fetovat. Vybrala si, tak nech si zije to co si vybrala. Ty sa utrapis a jej to bude aj tak jedno.

derdia
20. mar 2021

Ak bude zdrave... Ale ak matka fetuje, bude to pravdepodoben, psychicky labilne dieta, placuce, smutne a zdeptane hned od narodenia. 😒

24mirka
20. mar 2021

Určite by som po pôrode volala sociálku. Je kopec rodín, kde detičky mat nemôžu, kde by ho rozmaznavali a a starali sa oň s láskou. Dovtedy si myslím, že by bolo u profesionálnej matky. Co je určite lepšie ako u feťáčky. Ono za to nemôže, akú má biologickú matku. Maj aspoň ty rozum a daj mu šancu na pekný život. Poznám vo svojom okolí rodiny s adoptovanými deťmi a poznám aj profi matky. Určite je to v tejto situácii dobre riešenie. A možno by si aj sestru prehovorila na anonymný pôrod a následnú adopciu..

autor
20. mar 2021

@derdia toto ako detom urobili nám (odvratili zrak, že nech si rodičia robia čo chcú, nezavolali ani socialku) a nepáči sa mi taký prístup. Ako jasné, bola by som rada keby sa z toho aj ona dostala, ale keď nechce nik jej nepomôže. Tu ide o život toho malého, ak sa teda narodi, v akej rodine bude. A v podstate z rodiny jej priatela tam nik nie je a z nasej strany sa o ňu zaujimam asi len ja a teta. Potom možno bude ďalšie dieťa uz v mladom veku drogovo zavisle ako ona je teraz, a nik sa o neho nebude starat. A niekto povie ze vsak mu nikto nedrzal zbran pri hlave to zacat brat.

autor
20. mar 2021

@24mirka no o to sa pokúsim určite. Ak ju už teraz do nejakého centra nedostanem.

sunshine_18
20. mar 2021

Jej je jedno ze keď sa to bábätko narodí bude mať kŕče od bolesti lebo bude závislé tiež? A nemusí to ani prežiť? 🙄

autor
20. mar 2021

@sunshine_18 no je to smutne ja viem... písala mi ze v podstate ani nevie či sa dožije male porodu, tak sa uvidí. Ale aspon chodi na prehliadky.

sunshine_18
20. mar 2021

To nieje smutné to je hrôzostrašné, nech sa spamätá 🤬... Keď dieťa nechce nech ho dá aspoň na adopciu... V koľko je týždni? A co nato jej partner?

derdia
20. mar 2021

Lenze to vravis teraz. Keby vtedy konali susedia, a vas by vytrhli z nevhodneho prostredia, aj tak by ste chceli len rodicov a nenavideli susedou, ze na vas zavolalai socialku...
Ja to nemyslim v zlom..... Ale proste viem ze ludia ktori uzivaju drogy su nie ti isti ludia, ktorych sme poznali....

zuzana9393
12. apr 2022

Ahoj, ako to dopadlo?

labka222
16. okt 2022

Alkohol a drogy v tehotenstve