Tehotenstvo a užívanie antidepresív

ivetafer
30. apr 2020

Ahojte, chcem sa opýtať je tu niekto z vás kto bral celé tehotenstvo AD a všetko bolo v poriadku? Ďakujem

michaella24
30. apr 2020

Ahoj, a o aké sa jedná? Ja som užívať mala Sertraline Activis, ale rozhodla som sa ho vysadiť na začiatku tehotenstva. Psychiatrička v tom nevidela problém (v užívaní počas tehotenstva, schválne sme vybrali už pred plánovaným otehotnením tento liek a vysadili tie škodlivé), ani gynekológ, akurát ma upozornil, že nebudem môcť kojiť a bude mi musieť nasadiť lieky, aby sa mi zastavila tvorba mlieka. Keď som sa ho pýtala, že či by dieťa mohlo mať abstinenčné príznaky po pôrode, vravel, že nie. Pred tehotenstvom som užívala aj Arketis (Paroxetín), ktorý by sa v tehotenstve nemal, no psychiatrička mi vravela, že mala pacientky, ktoré neboli ochotné tieto liek vyradiť a zvládli to, no zvyšuje sa riziko vrodených srdcových chorôb dieťaťa, to už neviem aký to malo dopad u tých pacientiek. No a celkovo, aj názor lekárky je, ideálne zvládnuť to bez liekov, ak sa dá. Myslíš, že ty to nezvládneš?

ivetafer
autor
30. apr 2020

@michaella24 tak ja mam Alventu ešte nemám potvrdene že som tehotná, len nám ušlo a bojím sa toho tak preto som sa pýtala ze ak náhodou budem tehotná, dúfam ze nie no človek nikdy nevie, bolo to hneď po menštruácii tak by som nemala otehotnieť ale ajtak som sa zľakla

michaella24
30. apr 2020

@ivetafer nepoznám ten liek. No ideálny stav je neužívať lieky, ktoré nie sú vhodné v tehotenstve už aspoň tri mesiace pred plánovaným otehotnením, aby sa telo prečistilo. No pri neplánovanom sa to samozrejme nedá, ak sa potvrdí tehotenstvo treba sa spojiť so svojím lekárom a on navrhne postup, či sa v liečbe bude pokračovať alebo sa lieky začnú postupne vysádzať, aby neprišlo k abstinenčným ťažkostiam a zamenia sa za iný liek. Podľa mňa, by to malo byť v poriadku, ak sa zasiahne včas. Je nepravdepodobné, že by sa zadarilo bábätko, no nedá sa to ani úplne vylúčiť.

sunny8
30. apr 2020

Ja som brala necelé dva mesiace začala som cca v 6 mesiaci .. vysadila som si ich sama. Robili mi "dobre" ale keď mi náhodou došli a ja som si nestihla ísť po druhé tak som mala hrozne stavy až sa ma okolie balo .. na malej nevidno nijaké stopy 🙂 dúfam že ani nebude

deti95060810
30. apr 2020

sesternica brala lieky AD . Krátko pred pôrodom cca 2 mesiace ich musela postupne vysadzovať, lebo dieťa by malo abst. príznaky po narodení. Po narodení boli v nemocnici s deckom nejaké zdr. problémy a lekári okamžite po nej vyštartovali aké lieky brala počas tehu. Najlepšie je nebrať žiadne. 100 perc. bezb. liek neexistuje.

zuzi56
30. apr 2020

@michaella24 chcela by som vedieť, ako si vysadila ten Arketis, ja ho beriem 4 r., dva krát som skúšala vysadiť, ale tie abstaky, no hrôza, aj panika sa mi začala vracať,
Nevedela som, či tá panika je nežiadúci z abstaku, alebo sa mi zasa vrátila.
Skončila som na 10 mg, a znova som zvýšila dávku, nedalo sa to vydržať, znižovala som asi 4 mesiace, úplne pomaličky.

michaella24
30. apr 2020

@zuzi56 skúsim si spomenúť, lebo fakt neviem... Prvé vysadenie bolo necelé dva mesiace pred svadbou. Užívala som aj Eliceu, tú som vysadila v pohode. Z dvoch tabletiek bola jedna, potom polovička a von. To som si ani nevšimla. Lenže som chcela otehotnieť, takže musel ísť aj Arketis. Znížila sa mi dávka na polovičku, no ale to bolo hrozné. Už len zo stresu zo svadby (zle prežívam takéto udalosti, kde som stredobod pozornosti, je mi zle, na vracanie, srdce mi bije ako o život) som to nezvládla. Jednoducho som nebola psychicky okej a vysadenie Arketisu to len podporilo. Nespala som, triasla som sa, zle mi bolo, mala som živé sny, paralýzy, teploty... Tak som volala lekárke a nasadili sme ho nazad. Po svadbe sme začali opäť, tam už to šlo bez problémov, nahradili sme ho hneď Sertralinom, aj keď som mala vlastne raz krízu, ale ustála som to. Tiež som z obedňajšej celej tabletky prešla na polovičku, asi na dva týždne, potom som som si ho už aj zabudla pravidelne dávať. Užívala som ešte príležitostne Neurol, ak to situácia vyžadovala a Stilnox na noc, tie som vysadila asi dva týždne predtým než som zistila, že som tehotná. Spánok bol zo začiatku veľmi zlý. Neurol mi chýba ešte dnes ako taká moja tabletka záchrany 🙂 Ale už som takmer päť-šesť mesiacov čistá.